Badkamerkranen zoals wastafelkranen, badkranen en douchekranen dienen geaard te zijn. Dit is mogelijk door een separate blanke aardedraad te bevestigen aan de kraan echter is het heel goed mogelijk dat de kraan al geaard is zonder de extra aardedraad.
Voor het effectief aarden van de vloer (met een metalen wapening) in de badkamer biedt een aardmat of aardnet de oplossing. Ook zwaluwstaart platen dienen geaard te worden. Door middel van een radiatorklem of design radiatorklem kan een (design) radiator worden geaard.
In de badkamer zit een Centraal Aardpunt, ook wel het CAP genoemd. Dit is meestal een inbouwdoos waarvandaag een blanke 6 mm draad naar de meterkast loopt waar hij aangesloten is op het aardblok. Daarnaast is het vaak ook van belang om een aardmat te plaatsen.
Aarding via een koperen pen. De aardleiding van de elektrische installatie is aangesloten op een speciale koperen pen (aardelektrode) in de grond. Deze pen staat door middel van een vertinde, koperen draad in de meterkast in verbinding met de elektrische installatie.
Aarden van drain met onderuitloop
De drain kan op de volgende manieren worden geaard voordat de drain wordt ingestort: de aardedraad vastkitten aan de drain. de draad tegen de drain aan plaatsen.
Badkamerkranen zoals wastafelkranen, badkranen en douchekranen dienen geaard te zijn. Dit is mogelijk door een separate blanke aardedraad te bevestigen aan de kraan echter is het heel goed mogelijk dat de kraan al geaard is zonder de extra aardedraad.
Aarding in de badkamer is verplicht en dat is niet zonder reden. De badkamer is een vochtige ruimte en er wordt veel water gebruikt. Water is een goede elektrische geleider. Dit houdt in dat water veel meer stroom geleidt dan een slechte geleider.
Je waterleiding dient idd bij binnenkomst in de meterkast, na de watermeter geaard te worden. Meestal wordt hierbij een verbinding gelegd van waterleiding naar hoofdaardrail. Dit is de rail waarop de draad van de aardpen is afgemonteerd en vanwaar ook weer een draad gaat naar de aardrail in de groepenkast.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
De verbinding met de aarde noemen we de aarding. Dit kan verwezenlijkt worden door middel van een aardlus onder de fundering van je woning of door middel van een aardelektrode, een koperen geleider die voldoende diep de grond wordt ingebracht. Die aarding mag een bepaalde maximale weerstandswaarde niet overschreiden.
De aardleiding zorgt ervoor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit in geval van een defect. Dit voldeed altijd prima omdat er metalen waterleidingen werden gebruikt. En metaal geleidt. Tegenwoordig zijn waterleidingbuizen van kunststof en daarmee is deze manier van aarding onbruikbaar geworden.
Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Een bad, douche en andere metalen delen als radiatoren zijn op de aarde aangesloten. Woonkamers en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten.
Aarding van PV-installaties
Daarnaast beschermt het je zonnepanelen, omdat deze dan niet defect kunnen raken of in brand kunnen vliegen door de plotselinge toename in stroom. Het vereffenen van een installatie is bedoeld om de spanning tussen verschillende geleidende delen gelijk te maken.
Wel vereffenen
In een badkamer moeten dus plaatselijk worden vereffend: alle aansluitpunten met metalen gestellen en beschermingscontacten van wcd's, vreemd geleidende delen die bereikbaar zijn opgesteld.
Wanneer je de afvoer aan de douchegoot gekoppeld hebt, is het tijd om de douchegoot op waterdichtheid te testen. Lekt de drain nergens, dan kun je verder met de volgende stap. Beton is een geleidend materiaal. Daarom is het belangrijk dat een douchegoot geaard wordt.
De aardmat moet een deugdelijk gevlochten of gelaste metalen mat zijn met: Een maaswijdte van ten hoogste 0,15 m. Een draadmiddellijn van ten minste 2 mm. De aardmat dient over de gehele natte ruimte aangebracht te worden ongeacht de zoneringen.
Zou je dat armatuur aanraken, terwijl er geen aardedraad aanwezig is, dan zal de elektriciteit via jouw lichaam de snelste weg naar de aarde zoeken. Aarding zorgt ervoor dat de spanning via de aardedraad wegloopt.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Een geaarde elektrische installatie voorkomt dat het apparaat onder spanning komt te staan, door de elektriciteit naar de aarde af te voeren via de aardedraad in de installatie. Vanaf 1996 is het verplicht om alle wandcontactdozen/ stopcontacten bij renovatie of nieuwbouw te voorzien van randaarde.
De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.
In badkamers en stortbadruimten is het verplicht de voornaamste metalen elementen zoals de metalen leidingen voor warm en koud water, de radiatoren en de eventuele metalen badkuip te verbinden met een plaatselijke aarding (bijvoorbeeld de aardingsklem van een stopcontact).
De aardmat moet een deugdelijk gevlochten of gelaste metalen mat zijn met: Een maaswijdte van ten hoogste 0,15 m. Een draadmiddellijn van ten minste 2 mm. De aardmat dient over de gehele natte ruimte aangebracht te worden ongeacht de zoneringen.
Aarding en aardedraad in woning. Elektrische apparaten worden geaard door een aardedraad. De geelgroene aardedraad bevind zich naast de bruine en de blauwe draad in de voeding en aansluitkabel van het apparaat.
Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnappende stroom de aarde in geleid wordt. Door een aardpen te laten slaan wordt voorkomen dat er overspanning ontstaat bij bijvoorbeeld kortsluiting. Dit zorgt ervoor dat gebouwen en elektrische apparaten geen schade oplopen bij overspanning.