Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Slechts enkele industrieel vervaardigde, eveneens uit zuivere koolstof opgebouwde materialen zijn harder.
Het sterkste materiaal dat we momenteel kennen is Graphene, een tweedimensionaal koolstofmateriaal. Het heeft een breeksterkte van ongeveer 130 GigaPascal, wat ongeveer 100 keer sterker is dan staal.
Fysische eigenschappen. Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Er zijn slechts twee (industrieel vervaardigde) materialen die harder zijn, namelijk aggregated carbon nanorods en ultrahard fullereen. Deze zijn net als diamant opgebouwd uit koolstofatomen.
Alleen ultrahard fulleriet en aggregated carbon nanorods zijn harder, met een geschatte hardheid van 1,17x tot 1,52x van die van diamant. Dat materiaal is echter slechts in microscopisch kleine hoeveelheden beschikbaar.
Wetenschappers van de Shanghai Jiao Tong Universiteit hebben twee andere stoffen ontdekt die nog veel harder zijn dan diamant. De eerste stof heet wurtzietboornitride en heeft dezelfde structuur als diamant. Het verschil is dat wurtzietboornitride is opgebouwd uit andere atomen. De tweede stof heet lonsdaleïet.
Neutronensterren bevatten sterkste materiaal van het heelal. Natuurkundigen hebben uitgerekend dat het materiaal onder het oppervlak van neutronensterren 10 miljard keer zo sterk is als staal. Neutronensterren ontstaan als een ster geen brandstof meer heeft en implodeert onder zijn eigen gewicht.
Mohs gaf de hardheid op een schaal van 1 tot 10 aan, waarbij 10 het hardst is en 1 het zachts. De hoogste waarde is 10 en wordt toegekend aan de diamant. Met een diamant kan dus ieder mineraal gekrast worden.
Natuurlijke diamanten zijn in het diepste van onze aarde ontstaan. Kort gezegd door een blootstelling van koolstof (hoge carbon waarde) aan de ideale extreme omstandigheden qua temperatuur en druk. Een synthetische diamant is ontstaan onder dezelfde omstandigheden, maar dan nagemaakt in het laboratorium.
Een echte diamant geeft een grijze en witte fonkeling met aan de buitenkant van de steen alle kleuren van de regenboog die weerkaatsen op andere oppervlakken. Een nepdiamant heeft de regenboogtinten binnenin de steen, zonder een glinsterende grijze fonkeling.
Top 10 zeldzaamste edelstenen ter wereld
Met stip op 1 staat de Pink Star Diamond, verkocht voor 71,2 miljoen dollar.
De diamant is de meest harde natuurlijke stof van de wereld. Het is niet alleen het hardst, maar heeft ook maar liefst een smeltpunt van 3800 graden.
De Robijnen afkomstig uit Birma zijn, naar verluid, de mooiste ter wereld. Nog een bekende die niet in dit rijtje mag ontbreken is Smaragd. De steen dankt de typerende groene kleur aan de toevoeging van chroom tijdens de ontwikkeling. “De Koning van de Edelstenen” noemt men deze steen ook wel.
Wat is de prijs van een robijn? De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant. Hoe intenser de kleur, zoals een Pigeon Blood robijn, hoe groter de waarde.
Hoe worden diamanten gemaakt? Het ontstaan van echte - of natuurlijke - diamanten is een natuurlijk proces. Koolstof wordt onder hoge druk samengeperst en verhit. Dit gebeurt ongeveer 150 tot 200 km diep onder het aardoppervlak.
Saffier is, net zoals de blauwe diamant, ook een edelsteen en nog steeds behoorlijk kostbaar.
Het klassieke broodbeleg pindakaas zal daaraan kunnen bijdragen. Wetenschappers hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze van pindakaas of andere koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken. Diamanten worden oorspronkelijk gemaakt van het steenkool dat miljoenen jaren in elkaar is gedrukt in de grond.
Carbonado, zwarte diamant , is een soort in de natuur gevormde polykristallijne diamant afkomstig van alluviale afzettingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Brazilië en komt ook voor in de vulkaan Kozelski in Kamtsjatka. Hun natuurlijke kleur is zwart of donkergrijs en ze zijn poreuzer dan andere diamanten.
Diamant is ook een natuurlijk kristal. Het wordt onder zeer hoge druk gevormd in diepe aardlagen door de samenpersing van het mineraal koolstof. Edelstenen kunnen door de samenstelling en hardheid in fraaie vormen worden geslepen en gepolijst.
Graniet is een van de hardste materialen die er is en is goed bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Een keukenblad van graniet gaat dan ook jarenlang mee. Marmer is wat kwetsbaarder doordat het kalksteen aan de binnenkant minder hard is. Dit maakt het minder bestand tegen krassen en hitte.
Wit is de zachtste soort. Na speksteen een geliefde steen om in te beeldhouwen. De witte variant kan nog meer of minder transparant zijn. Typisch voor albast zijn de opake “wolken” in een verder transparantere steen.
Kleur: Sommige namaakstenen hebben een verdacht felle of onnatuurlijke kleur. Echte edelstenen hebben echter vaak een subtielere en meer natuurlijke kleur. Luister: Edelstenen geven een helder geluid als je ze op een harde ondergrond klopt, zoals tafel of granieten aanrecht. Namaakstenen geeft een dof geluid.
Op de hardheidsschaal van Mohs hebben kwarts, topaas, korund en diamant de waarden 7, 8, 9 en 10. Echter in absolute hardheid (Knoop hardheidsschaal) is topaas twee keer zo hard als kwarts en korund twee keer zo hard als topaas maar diamant is ongeveer vier keer harder dan korund.
De vier natuurelementen zijn aarde, water, lucht en vuur.
De Sterrenbeelden Tweeling, Weegschaal en Waterman horen bij het element aarde.