Het bevat veel gezonde vitaminen en mineralen In verhouding met tarwebrood is roggebrood dus een veel gezondere keuze. Roggemeel bevat namelijk meer dan 30% meer ijzer en twee keer zoveel kalium als in witbrood. Mensen met bloedarmoede wordt dan ook aangeraden om roggebrood te eten.
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Roggebrood is goed voor je spijsvertering
Last hebben van je spijsvertering kan namelijk verschillende vervelende effecten met zich meebrengen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en obstipatie zorgen. Roggebrood zit boordevol vezels, waardoor je hier minder last van kunt krijgen als je meer rogge eet.
Vaak droogt het eerder uit dan dat er schimmel op komt. Dit kan de koelkast zijn, maar dat hoeft niet. Na opening blijft roggebrood ongeveer veertien dagen goed. Vaak droogt het eerder uit dan dat er schimmel op komt.
Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.
Een traditioneel Duits brood met een zware textuur en een kenmerkende smaak. Gemaakt van volkoren roggemeel, pumpernickel zit boordevol stressverlichtende B-vitamines, gezondheidsondersteunende plantenverbindingen genaamd lignanen, en vezels .
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Onderzoek toont aan dat rogge diabetes kan controleren, kan helpen bij gewichtsverlies en kanker en hart- en vaatziekten kan bestrijden. Volgens een onderzoek van Harvard University zijn onbewerkte volkoren granen zoals rogge, gierst, quinoa en haver veel voedzamer dan geraffineerde tarwe.
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Bloeddrukverlagende werking. Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen.
Rogge was tot het begin van de 20e eeuw het meest gebruikte graan voor brood. In rugbrød worden alle delen van het graan gebruikt. Naast het voorzien van het lichaam van energie, bevat het graan ook veel vitaminen, mineralen en vezels, wat het brood erg voedzaam maakt en de spijsvertering op gang houdt .
Concluderend kan gesteld worden dat roggebrood milde constipatie verlicht en het metabolisme in de dikke darm verbetert vergeleken met wit tarwebrood en veelgebruikte laxeermiddelen, zonder dat dit de gastro-intestinale bijwerkingen vergroot.
Rogge kan ontstekingen verminderen bij mensen met het metabool syndroom
Omdat ontstekingen het risico op diabetes type 2 kunnen verhogen, concludeerden de onderzoekers dat het verstandig kiezen van graanproducten belangrijk kan zijn om het risico op diabetes te verminderen, vooral bij mensen die al het metaboolsyndroom hebben. American Journal of Clinical Nutrition.
Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel 'Zout' verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers.
Concluderend is roggebrood effectief in het verlagen van serum totaal- en LDL-cholesterolconcentraties bij mannen met verhoogd serumcholesterol . Goede naleving van het consumeren van een relatief grote hoeveelheid roggebrood in het gebruikelijke dieet geeft aan dat roggebrood een praktisch dieetmiddel biedt om serumcholesterol bij mannen te verlagen.
Het vezelgehalte van rogge is het hoogst van alle gangbare granen. Typisch roggebrood bevat ongeveer drie keer zoveel vezels als wit tarwebrood, voornamelijk omdat het zetmeelrijke endosperm van rogge twee keer zoveel celwandcomponenten bevat dan tarwe. Ook wordt rogge doorgaans gebruikt als volkoren graan, in tegenstelling tot tarwe.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Volkorenbrood is bijvoorbeeld een goede optie als u een hoog cholesterolgehalte hebt. Hoewel studies een hogere consumptie van koolhydraten hebben gekoppeld aan hogere niveaus van triglyceriden en lagere niveaus van HDL, is het type koolhydraten van belang.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Roggebrood mag niet in de koelkast worden bewaard, omdat het sneller uitdroogt en oudbakken wordt dan op kamertemperatuur. Als u roggebrood in de koelkast moet bewaren (bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan opslagruimte in de voorraadkast of vanwege bijzonder warme, vochtige omstandigheden in de kamer), blijft het normaal gesproken maar 2-3 dagen goed voordat het oudbakken wordt.
Als je het buiten de koelkast bewaart, blijft het typisch een week goed en is het minstens een paar dagen na aankoop nog vers. Als je het in de koelkast legt, kan het langer blijven, maar dan ben je wel gedwongen om koud roggebrood te eten dat op magische wijze zowel droog als vochtig tegelijk is.
Vooral geitenkaas met fenegriek is erg lekker op een snee roggebrood. Smeerkaas op roggebrood is ideaal voor de haastige personen in de ochtend. Als je bij die kaas ook nog tomaat, komkommer, radijs of sla gebruikt, maak je een echt goede start waarmee je het makkelijk tot de lunch volhoudt.