Conferenceperen kunnen heel lang bewaard worden. “Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen.
Het weer speelt natuurlijk een belangrijke rol. Het aantal uren zon kan de vruchten sneller of langer doen rijpen. De plaats van de boom in de tuin en de variant van de appel of peer bijvoorbeeld, of dat de boom vroeg of laat rijpt, kunnen de oogsttijd beïnvloeden.
Doyenné du Comice peer
Hou je niet zo van knapperige, harde peren? Dan kun je beter voor deze peer gaan. De Doyenné du Comice is uiterst sappig en lekker zacht.
Wikkel de peren in een papieren of plastic zak met een rijpe banaan of appel . Beide vruchten geven ethyleengas af, wat op zijn beurt de rijping van veel andere vruchten, waaronder peren, in gang zet. Na een dag of zo zou je een opmerkelijke rijping moeten zien plaatsvinden.
In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
Of de peer nu hard of zacht is, van een peer geniet je het hele jaar door. Een sappige peer in de zomer is een uitstekende dorstlesser en in de winter ondersteunt dit harde fruit je immuunsysteem. Ook houdt de peer je rustig tijdens stresssituaties, sust hij eventjes de opkomende honger en smaakt hij zalig zoet.
Sommige perenvariëteiten veranderen van kleur als ze rijp zijn.
Als de peren die je uit de winkel hebt meegebracht nog een beetje hard zijn en niet helemaal rijp, kun je proberen ze zacht te maken in een zak op kamertemperatuur. Koude temperaturen vertragen het rijpingsproces, dus rijpe peren in de koelkast bewaren is de beste manier om de kwaliteit te behouden.
Stop de peren in een bruine papieren zak samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven ethyleen af, een gas dat fruit sneller laat rijpen. Houd de peren goed in de gaten, want het kan snel gaan! Deze truc werkt ook bij andere onrijpe vruchten zoals avocado's, tomaten, nectarines, en mango's.
Hoewel rijpe peren sappiger en zoeter zijn, kun je nog steeds licht onrijpe peren persen voor een pittige twist. Experimenteer en vind jouw perfecte perenbalans!
Comice : Comice is een rood-over-groene peer met een korte en ronde vorm. Het is heel zacht en heeft een romig vruchtvlees en is een echte zoete traktatie.
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
De Doyenne du Comice wordt de koninginnepeer genoemd vanwege zijn uitzonderlijke smaak en kwaliteit. De naam 'Doyenné' betekent in het Frans 'deken' of 'hoogste'. 'Comice' verwijst naar een speciale competitie of tentoonstelling. Deze peer heeft sappig vruchtvlees, een zoete smaak en een onregelmatige vorm.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Aziatische peren plukken:
Voor degenen die zich afvragen hoe je Aziatische peren kunt plukken: deze peren zijn doorgaans steviger als ze rijp zijn vergeleken met andere soorten. Hun knapperige textuur blijft behouden, zelfs als ze klaar zijn om te eten, dus alleen op stevigheid vertrouwen kan misleidend zijn.
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: Als vulling in een perentaart of gebak.
Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen. Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak.
Als je niet veel tijd hebt om te wachten tot je peren rijp zijn, gebruik dan de beproefde bananentruc. Doe je peren in een papieren zak of een afgesloten ruimte met een rijpe banaan of appel . Rijpe appels en bananen geven een gas af dat ethyleen heet, dat het rijpingsproces van onrijpe peren op gang brengt. Je moet wel van wetenschap houden!
Met onrijpe peren koop je geen kat in de zak: het fruit rijpt, in tegenstelling tot appels, goed na. Heb je per ongeluk toch onrijpe peren gekocht, wacht dan een paar dagen met het maken van het recept. Begin maart zijn vooral peren van het ras Conference te koop, omdat deze soort goed bewaarbaar is.
Vezels voor gezonde darmen
Peren bevatten de nodige hoeveelheid vezels. Het is dan ook een prima manier om de hoeveelheid vezels die je eet te verhogen. De inname van voldoende vezels draagt bij aan een gezonde spijsvertering. Indirect helpt het eten van peren constipatie voorkomen.
Dit moet u doen om uw peren te laten rijpen:
Laat stevige, onrijpe peren op kamertemperatuur staan, zodat ze kunnen rijpen . Controleer de nek dagelijks op rijpheid door met uw duim zachtjes op de nek of het steeluiteinde van de peer te drukken. Als de peer onder druk staat, is hij rijp en klaar om te eten!
Er zijn handperen en stoofperen. Conference is de populairste handpeer in Nederland. Andere handperen zijn bijvoorbeeld Doyenné du Comice, Beurré Alexandre Lucas, Triomphe de Vienne, Migo, Chinese peer en Nashipeer. Stoofperen zijn hard en moeten voor consumptie eerst gestoofd worden.
Controleer de nek op rijpheid™ door zachtjes met uw duim te drukken bij het uiteinde van de steel. Wanneer de vrucht licht meegeeft, is hij klaar om te eten . Omdat Comice een zeer kwetsbare schil heeft, lijken de peren gekneusd aan de oppervlakte, maar meestal duidt dit niet op schade aan de sappige binnenkant.
Het rijpingsproces duurt zeven tot tien dagen. Om het rijpingsproces te versnellen, doe je de peren in een goed afgesloten papieren zak . Het fruit geeft ethyleengas af, dat zich in de zak ophoopt en het rijpingsproces bevordert. Voor langdurige opslag, bewaar je onrijpe peren in de koelkast bij een temperatuur van 32 tot 35°F.
Peren kunnen in de periode van eind augustus tot begin oktober geplukt worden. Rassen die bedoeld zijn als stoofperen kunnen beter nog iets langer aan de tak blijven. En op zijn vroegst half september geoogst worden, tot midden oktober.