Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond.Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Pure chocolade zou goed zijn voor de gezondheid. Er zou een gunstig effect zijn op hart- en bloedvaten. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade.
Wat doet pure chocolade met uw lichaam? Van pure chocolade wordt gezegd dat het gezond is. Dit komt door de antioxidanten in cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
In cacao zitten specifieke antioxidanten, namelijk flavanolen. Volgens het Voedingscentrum heeft het innemen van elke dag 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten. Ook zouden flavanolen diabetes kunnen voorkomen en een gunstig effect hebben op het hart.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken. De combinatie van medicatie en cacao kan bijwerkingen veroorzaken bij hogere doses.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Een bestanddeel van cacao, genaamd epicatechine, kan de natuurlijke werking van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol verbeteren.
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat polyfenolrijke cacao en chocolade het LDL-cholesterol bij mensen verlagen . In een eerder onderzoek ontdekten we dat de consumptie van 26 g/dag cacaopoeder gedurende 12 weken het plasma-LDL-cholesterol met 11% verlaagde bij gezonde mannen (14).
Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je de effecten van de cacao begint te merken. Als je gevoelig bent, kan het zijn dat je het gelijk voelt. Dus mediteer dan en voel die verbinding.
Hoewel er voordelen zijn aan het eten van cacao, kunnen er ook gezondheidsrisico's zijn als u er te veel van eet . Cafeïne: Er zit cafeïne in cacao en cacao, maar niet zoveel als in een gemiddelde kop koffie. Wees voorzichtig met het toevoegen van te veel aan uw dieet. Cafeïne is in verband gebracht met migraine, stress en hoge bloeddruk.
Rijk aan voedingsstoffen
Koffie bevat weinig voedingsstoffen, terwijl cacao een echte superfood is. Pure cacao is rijk aan magnesium, ijzer, koper en zink, en het bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam.
Bij Holland & Barrett vind je altijd jouw favoriete rauwe cacao. Zo hebben we rauwe cacaopoeder in ons assortiment, ideaal voor in je smoothie. Ook hebben we rauwe cacaovlokken in ons assortiment, deze kun je bijvoorbeeld over je kwark strooien. Genoeg mogelijkheden dus om deze superfood te gebruiken!
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert . Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname eerder op de dag te doen.
Cacao is een bron van voedingsstoffen
Cacao bevat essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium en koper. Magnesium is belangrijk voor ons energieniveau, is goed bij vermoeidheid en speelt een rol bij onze spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Rauwe cacao bevat van nature veel gezonde en essentiële mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium. We hebben deze mineralen nodig voor bijvoorbeeld sterke botten en spieren, evenals een gezond brein en hart. Vooral voor vrouwen ondersteunt het drinken van rauwe cacao voorafgaand aan hun maandelijkse menstruatie.
Over het algemeen wordt het als veilig beschouwd om elke dag cacao te eten . Als u echter last heeft van een van de hieronder genoemde bijwerkingen, kan het de moeite waard zijn om de frequentie of hoeveelheid cacao die u eet te verminderen.
Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de manier waarop de cacaoboon na de oogst wordt verwerkt en hoe de gezondheidsvoordelen worden gewijzigd als gevolg van deze verwerking. Simpel gezegd verwijst cacao naar de minimaal verwerkte vorm van de cacaoboon, terwijl cacao verwijst naar de sterk verwerkte vorm van de boon .
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen.Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Nee, 100% pure cacaopoeder en 100% pure chocolade zijn niet hetzelfde . Cacaopoeder is het resultaat van het persen van cacaobonen om de cacaoboter te verwijderen, waardoor een droog poeder met intense cacaosmaak overblijft, terwijl 100% pure chocolade cacaobestanddelen en cacaoboter bevat, zonder toegevoegde suiker of andere ingrediënten.