totaal aantal meldingen. In Nederland is bij 1.215 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 22 september 2022).
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Het virus blijft zich voornamelijk verspreiden via seksueel contact bij mannen. In ons land zijn tot nog toe enkel mannen tussen 16 en 71 jaar oud besmet geraakt. Maar voor alle duidelijkheid: iedereen kan het virus oplopen, het wordt overgedragen via huid-op-huidcontact. Van 484 mensen zijn ook de symptomen bekend.
Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.
Het aantal bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus in Europese landen is opgelopen tot boven de twintigduizend. De WHO en de Europese gezondheidsdienst ECDC hebben 21.098 positieve tests geregistreerd. Precies een week geleden, bij de meest recente update, waren er 19.429 gevallen.
Monkeypox komt tot nu toe vooral voor bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je dus de kans verlagen om monkeypox te krijgen.
In Nederland komt het nog niet zo vaak voor. Mensen die de ziekte in Nederland hebben zijn meestal mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Apenpokken is nog steeds erg zeldzaam.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
Na 1-3 dagen krijg je uitslag. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. De uitslag begint meestal op één plek en verspreidt zich dan naar het hele lichaam. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.
Het monkeypoxvirus is nu vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Je krijgt het virus als je dicht bij elkaar bent. Of je homo, hetero, vrouw of man bent, maakt niet uit.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Zes mensen in Nederland zijn in een ziekenhuis behandeld vanwege de klachten die gepaard gaan met een besmetting met het apenpokkenvirus. Voor zover bekend is in Nederland niemand overleden door toedoen van het virus. In Spanje zijn zeker twee mensen na besmetting overleden.
Vermijd lichamelijk contact, en zeker seksueel contact, tot de genezing van de huidletsels (afvallen van de korstjes). Condooms alleen geven wellicht geen volledige bescherming tegen apenpokken. Vermijd contact met dieren (vooral met knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters, cavia's).
Polymerasekettingreactie (PCR) is de laboratoriumtest die de voorkeur heeft, gezien de nauwkeurigheid en gevoeligheid ervan. Hiervoor zijn optimale diagnostische monsters voor apenpokken afkomstig van huidlaesies – het dak of vocht van blaasjes en puisten, en droge korsten. Waar mogelijk is biopsie een optie.
Nog eens zestig mensen zijn in de afgelopen dagen positief getest op het apenpokkenvirus. Daardoor stijgt het totale aantal bevestigde besmettingen in Nederland naar 878, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Maar meestal komen ze door iets anders. U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat apenpokken een gerapporteerd sterftecijfer heeft van tussen de 1 en 10 procent. Dat geldt voor de Congostam. De West-Afrikaanse stam is dodelijk in ongeveer 1 op de 100 gemelde gevallen.
Na 1 tot 3 dagen ontstaan bultjes op de huid die veranderen in blaasjes; vaak eerst in het gezicht. Tot na 2 à 3 weken de korstjes van de blaasjes zijn afgevallen, zijn mensen besmettelijk. Apenpokken zijn zelden dodelijk.
Apenpokken zijn nu een medische noodsituatie, omdat de ziekte zich heeft verspreid naar de rest van de wereld, ook in een aantal West-Europese landen zoals België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Het werd voor het eerst geïdentificeerd in 1958 bij laboratoriumapen. De eerste gevallen bij mensen werden gevonden in 1970 in de Democratische Republiek Congo. Een uitbraak die in 2003 in de Verenigde Staten plaatsvond, was terug te voeren op een dierenwinkel waar uit Ghana geïmporteerde knaagdieren werden verkocht.
7. Als je vroeger ingeënt bent tegen de pokken, beschermt dat je dan nu tegen apenpokken? In Nederland werd tot 1974 iedereen ingeënt tegen de pokken. Toch zijn mensen die die vaccinatie hebben gehad, nu niet volledig beschermd tegen apenpokken.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Of ik pijn had, vroegen ze. De bultjes kriebelden, maar pijn? Dat gelukkig niet.”
Apenpokken genezen meestal spontaan na een drietal weken. Gedurende die tijd blijft je het best in isolatie.
Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie krijgt een persoonlijke uitnodiging van de GGD Amsterdam. U kunt op dit moment alleen gevaccineerd worden als u deze persoonlijke uitnodiging ontvangt.
In Nederland is bij 1.209 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 15 september 2022).