Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet.
Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen.
Een slaper produceert gemiddeld een halve liter zweet per nacht. In de zomer of wanneer je ziek bent, zal het nog wat meer zijn. Het merendeel verdwijnt in het dekbed en in het matras. In vijf jaar tijd produceert een persoon ongeveer 1000 liter vocht.
Per nacht staat het lichaam ongeveer 300 tot 600 ml vocht af. Dit vocht trekt in de tijk en daarna in het matras. Volgens metingen aan het Instituut voor Toegepast Onderzoek van Kiel kan dit in extreme gevallen oplopen tot 1,2 liter per nacht.
Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter - in sommige gevallen zelfs 2,5 liter. Minstens een kwart wordt van dat vocht wordt via de matras en de bedbodem afgevoerd.
De best ademende matrassen zijn pocketveer matrassen. Pocketveer matrassen zijn namelijk hol van binnen, wat ervoor zorgt dat het zweet snel verspreid en opdroogt. Daarnaast raden we je natuurlijk ook aan om ademende beddengoed te nemen. Katoenen beddengoed neemt erg goed vocht op.
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Er wordt een stofje, genaamd melatonine, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur daalt. Het kantelpunt bevindt zich midden in de nacht, waardoor je lichaamstemperatuur weer langzaam zal stijgen.
Het komt ook vaak voor dat mensen al kwijlend in slaap vallen. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kwijlen in hun slaap. Een groot deel van de oorzaken is onschadelijk.Echter kan de oorzaak van het nachtelijks kwijlen soms ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.
Zweten tijdens je slaap is heel normaal en zelfs goed voor je: het zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat je oververhit raakt. Het verschil tussen 'gewoon' zweten en nachtzweten, is dat je van nachtzweten hinder ondervindt.
Het is normaal om 's nachts te zweten. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je badend in het zweet wakker wordt, heb je last van nachtzweten. Nachtelijk zweten houdt in dat je 's vooral nachts overmatig transpireert.
Overmatig zweten kan op zichzelf meestal geen kwaad, maar het kan wel ernstige psychologische gevolgen hebben. Als je last hebt van hyperhidrosis, is het belangrijk om daar niet mee te blijven rondlopen. Een arts kan je helpen een effectieve behandeling te vinden.
Water drinken zorgt er niet voor dat je meer afvalt. Wel kan het je helpen om het afvallen beter vol te houden en bevat water minder calorieën dan frisdranken. Om écht af te vallen zul je je voeding moeten aanpassen.
Voor het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur moeten onze longen voortdurend worden bevochtigd met water. Gemiddeld verliest een mens alleen al door te ademen tussen een halve tot één liter water per dag.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel. Let op: er is geen enkele relatie tussen overmatig zweten en hygiëne.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Zo voorkom je dat je ongewenst wakker wordt
Houd je vast aan een slaapritme waar je lichaam en geest aan kunnen wennen. Drink niet te veel voordat je naar bed gaat, zodat je niet wakker wordt omdat je moet plassen. Vermijd stress om op die manier optimaal te kunnen slapen. Draag geen te strak zittende nachtkleding.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum is 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Zweetvlek verwijderen
Hoe pak je het aan? Maak de vlek vochtig met water, strooi er keukenzout overheen en laat het even intrekken. Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout verwijderen. Voor je het weet zijn de vlekken verdwenen!
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Het beste kun je dan kiezen voor een matras die zich snel aan je lichaamstemperatuur aanpast. Wij adviseren matrassen met een afdeklaag van latex of visco. Latex is relatief warm en ventileert minder goed, visco is thermo-elastisch en wordt zachter en warmer als het in aanraking komt met lichaamswarmte.