Heel de dag door kleine hoeveelheden eten zou gelinkt zijn met obesitas en vanuit mondgezondheid wordt aangeraden om niet meer dan 5 keer per dag iets te eten (hoofdmaaltijden én tussendoortjes). Wat daarnaast ook essentieel blijkt, is dat je er een persoonlijke regelmaat op nahoudt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die 1 tot 3 keer per dag eten, over het algemeen een beter metabolisme hebben, dan mensen die 6 keer - of meer - per dag eten. Beter is daarom om minder vaak te eten, en zo voedzaam mogelijk je maaltijden in te vullen.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 á 3 keer per dag een maaltijd nuttigen beter voor de gezondheid is, dan het nemen van meerdere maaltijden over de dag..
Er wordt aangenomen dat vijf tot zes keer per dag eten beter is voor de gezondheid dan minder grote maaltijden eten . Mensen die geloven in het eten van frequente mini-maaltijden denken dat deze gewoonte kan helpen bij gewichtsverlies en de gezondheid van het hart kan ondersteunen.
Voordelen van 5 tot 6 kleine maaltijden:
Hogere vetverbranding. Minder vetopslag. Betere vertering. Heel de dag energie.
Het advies is dus om iets minder vaak te eten, maar dan wel een maaltijd te serveren die voldoende vult. Het is gezonder om elke 4 – 6 uur iets te eten, dan de hele dag door te snaaien (9).
Onderzoeksresultaten: Minder eten en minder grote maaltijden kan een effectievere strategie voor gewichtsbeheersing zijn dan het beperken van maaltijden tot een kort tijdsbestek , zoals periodiek vasten. Dit blijkt uit een onderzoek waarin de elektronische gezondheidsdossiers van ongeveer 550 volwassenen werden geanalyseerd die zes jaar lang werden gevolgd.
U moet het aantal maaltijden per dag eten dat u het meest tevreden stelt, uw hongergevoel onder controle houdt en energieverlies het beste voorkomt. Vijf maaltijden zijn wetenschappelijk niet gerechtvaardigd . Veel mensen voelen zich het beste bij drie hoofdmaaltijden met vergelijkbare calorieën en één tussendoortje. Voor anderen zijn drie maaltijden prima, en voor sommigen zelfs twee.
Voor alle duidelijkheid: 72 uur vasten is voor een gezond persoon lang niet genoeg om te verhongeren. In het British Medical Journal bleek uit een overzicht van de relevante onderzoeken dat mensen zo'n 30 tot 40 dagen zonder voedsel kunnen overleven, mits ze voldoende gehydrateerd blijven.
Dit zijn voedingsmiddelen van dierlijke of plantaardige oorsprong die mogelijk een ongunstig effect hebben op de gezondheid: rood vlees, boter, kokos- en palmolie (vetstoffen rijk aan verzadigde vetzuren).
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Hoe lang duurt het om 5 kg af te vallen? 5 kilo afvallen doe je niet even in 1 week, en ook niet in 2 weken, 3 weken of een maand. Als je verantwoord en blijvend wil afslanken, dan moet je op 10 weken rekenen om dit doel te behalen. Dat zit zo: wij raden aan om te mikken op een halve kilo per week.
Naarmate we ouder worden, hebben we minder energie (= voedsel) nodig. Dat verhoogt het risico op gewichtsverlies of zelfs ondervoeding. Bovendien kunnen er zo tekorten ontstaan aan bepaalde vitaminen en mineralen.
Symptomen van te weinig eten
Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld vermoeidheid. Eet u langere tijd heel weinig zonder dat u uw tekorten aanvult met supplementen, dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen. Daarnaast kunnen eetbuien voorkomen.
Maar let op: als je 4 dagen niet eet, kun je ook al last krijgen van flauwte en duizeligheid. Zodra je 10% van je lichaamsgewicht verliest of een BMI van 16,5 of minder hebt, kunnen complicaties door verhongering beginnen. En dat is natuurlijk nooit de bedoeling!
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Volgens veel experts zorgt ontbijten voor een kickstart van vetverbranding en voorkomen 5-6 kleine maaltijden per dag dat je metabolisme vertraagt. Maar studies laten eigenlijk gemengde resultaten zien en het is niet duidelijk of frequentere maaltijden je helpen om af te vallen.
Is het One Meal A Day dieet gezond? Volgens expert is het geen gezonde methode voor gewichtsverlies. Dat komt omdat je niet genoeg calorieën consumeert met slechts één maaltijd, zoals je zou doen door drie of vier keer per dag te eten. Daarnaast is het risico op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen groot.
In plaats daarvan, zegt ze, zijn twee tot drie maaltijden per dag het beste – waarbij u de meeste calorieën eerder op de dag consumeert. Dit komt omdat laat op de avond eten geassocieerd wordt met cardiometabole ziekten, waaronder diabetes en hartziekten.
Als gevolg hiervan raden veel experts af om minder, grotere maaltijden per dag te eten . In de loop der jaren hebben sommige onderzoeken deze bevindingen ondersteund, wat suggereert dat mensen die melden dat ze kleine, frequente maaltijden eten, een beter cholesterolgehalte hebben dan mensen die minder dan drie maaltijden per dag eten.
De belangrijkste reden dat intermittent fasting werkt voor gewichtsverlies is dat het je helpt minder calorieën te eten . Alle verschillende protocollen houden in dat je maaltijden overslaat tijdens de vastenperiodes.
Voordelen van langzaam eten:
Als je twee keer zo vaak kauwt als normaal, eet je de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft (mogelijk tot 15% minder). Het is beter voor de spijsvertering: enzymen in je mond gaan aan het werk. Je voelt je meer verzadigd na het eten. Je hebt langer de tijd om te genieten.