Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Als je soep te dun uitvalt, kan je ze dikker maken met aardappelzetmeel of maïzena of je kan er een gekookt aardappeltje tussen mixen. Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij.
Roer gelijke delen bloem en boter stevig door elkaar totdat het een pasta wordt. Roer de pasta daarna in beetjes door de saus of soep. Meng goed totdat de pasta goed wordt opgenomen. Laat het gerecht nog even garen zodat de bloemsmaak verdwijnt.
Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur. Soep: Gebruik ca. 15 g Maizena voor 1 l soep.
De structuur wordt als een soort stijfsel en voilà, je saus is dikker. Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Het zetmeel in de bloem zorgt voor dan voor de binding. Door vloeistof (melk, bouillon, kookvocht) toe te voegen krijg je een gebonden saus of soep. Gemakshalve wordt vaak gezegd dat een roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem, wil je het echter heel exact doen neem dan 6 delen bloem op 5 delen boter.
Voeg tijdens het koken blokjes aardappel toe (ongeveer 1 aardappel per 2 liter bouillon) aan de soep die je wilt binden. Aan het eind van de kooktijd geeft de aardappel zetmeel af en bindt de soep.
Maïzena of (mais)zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en water te binden als het hiermee in aanraking komt en vervolgens wordt gekookt.
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel.
Zijn patentbloem en tarwebloem uitwisselbaar? Stel, je hebt een recept waarin patentbloem staat maar je hebt tarwebloem in je keukenkastje staan. Kan je het patentbloem uit het recept zonder problemen vervangen voor tarwebloem? Ja, meestal wel.
Gebruik een zeef
Wil je echt een supergladde soep, dan loont het om je gemixte soep nog eens door een zeef te laten passeren. Zo zijn die allerlaatste brokjes er zeker uit.
Is de soep echt veel te dun voeg dan een in stukjes gesneden aardappel toe en laat de soep nog even verder pruttelen. De soep moet de dikte hebben van zeg maar een goed gevulde tomatensoep. De soep wordt nog een stuk dikker na het afkoelen, dan kan je er bijna een lepel in rechtop zetten.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Eerst en vooral kan je een saus of soep met zowat elke soort bloem binden. Heb je geen vloeiende bloem in huis? Dan doet patisseriebloem, speltbloem of eender welke andere soort de job even goed. Daarnaast kan je een klein beetje van het poeder waarmee je kant-en-klare puree maakt gebruiken om sauzen in te dikken.
Echter niet te verwarren met de gewone maïzena die je in de supermarkt koopt, die moet je oplossen in een koude vloeistof maar krijgt pas bindkracht door enkele minuten te koken.
Kookvocht drinken is meestal af te raden. Zo bevat kookwater van aardappelen het plantengif solanine. Ook kookvocht van nitraatrijke groenten (zoals spinazie, bieten en andijvie) kun je beter niet opdrinken, evenals kookwater waaraan zout is toegevoegd.
Kookvocht van groente kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een saus of soep aan te verrijken. Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen.
Het binden van een saus of een soep is het snel dikker maken van deze gerechten door bepaalde ingrediënten toe te voegen. Met de juiste keuze voor deze ingrediënten kun je elke dunne soep of saus een dikker en romiger effect geven.
Blank, blond en bruin
Voor het binden van blanke soepen en sauzen gebruik je de blanke roux. Een blonde roux wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de bereiding van ragout, salpicon of een velouté en een bruine roux gebruik je voor het binden van donkere sauzen en soepen.
Bloem bevat dan ook minder vezels. Bloem betere bakkwaliteiten waardoor het veelal gebruikt wordt bij het maken van koekjes en cake. Meel daarentegen wordt weer vaak gebruikt voor de bereiding van brood en pannenkoeken.