Eén op de 400 zwangere vrouwen in Nederland raakt tijdens de zwangerschap besmet met toxoplasmose. Twee van de vijf kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een infectie heeft opgelopen met toxoplasmose krijgt deze infectie ook via de navelstreng.
Een eenvoudige bloedtest kan een toxoplasmose infectie opsporen. Aan de hand van je restresultaten kan je arts de infectie vaststellen. Als je de infectie hebt kan het belangrijk zijn om vast te stellen wanneer je toxoplasmose hebt opgelopen.
Raakt u vroeg in de zwangerschap besmet met toxoplasmose?Dan kan dit leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind.
De incubatietijd bedraagt 10 tot 23 dagen.
Eenmaal u toxoplasmose hebt gehad, bent u de rest van uw leven immuun voor de ziekte. Deze ziekte kan ook niet worden overgedragen van mens op mens.
Toxoplasmose bij de kat
Net als alle andere infecties met coccidia, komt Toxoplasmose vooral voor bij jonge dieren (in dit geval de kat). Ongeveer 60% van de eenjarige katten in Nederland heeft Toxoplasmose gehad.
Eet geen rauw of halfdoorbakken vlees. Was grondig snijplanken, kookgerei en je handen en nagels na contact met rauw vlees. Was en schil indien mogelijk alle groenten zorgvuldig. Pas zeker op met moeilijker te reinigen groenten zoals sla.
Als je eenmaal toxoplasmose hebt doorgemaakt, ben je immuun voor het leven. Eenmalig, bij de eerste bloedafname tijdens de zwangerschap, worden de antistoffen voor toxoplasmose in het bloed bepaald. Als je geen antistoffen hebt, ben je niet beschermd tegen de ziekte.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.
Voorzorgen tegen toxoplasmose
Eet enkel goed doorbakken vlees. Dit is vlees dat vanbinnen niet meer roze of rood ziet en waar geen rozig vocht meer uit komt. Eet geen rauw vlees, zoals americain, rauw gehakt of carpaccio. Was of schil rauwe groenten en fruit extra goed alvorens ze rauw te eten.
Toxoplasmose is zeer risicovol bij zwangere vrouwen. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap voor het eerst besmet wordt met T.gondii, is er een kans van ongeveer 20 tot 50 procent dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De parasiet kan dan via de placenta bij het kind komen.
Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd.
De parasiet overleeft niet bij hoge temperaturen. Verhitten (bakken, braden e.a.) boven de 70 °C of het (eerst) invriezen van vlees bij -12 °C voor minimaal 2 dagen doodt de parasiet. Mensen met een verminderde weerstand, waaronder kinderen, bejaarden, zieken en zwangere vrouwen lopen meer risico op toxoplasmose.
Hoe groot is de kans op een CMV-infectie bij zwangere vrouwen en hun ongeboren baby? Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op.
Symptomen toxoplasmose
De ziekte kan enkele weken of maanden duren.
Een positieve test wijst op een doorgemaakte infectie. Bij mogelijk expositie worden IgG en IgM (immuunglobuline M) antistoffen bepaald. Een positieve IgM kan wijzen op een recente infectie. De bepaling is echter zo gevoelig dat deze maanden na de infectie nog positief kan zijn.
Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap. kan tijdens de zwangerschap nadelig zijn voor je baby.
Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).
Gevolgen van toxoplasmose en herstel
Het kan zelfs zijn dat je het helemaal niet merkt. Als je eenmaal besmet bent geraakt, dan ben je de rest van je leven immuun voor de parasiet. Wanneer je tijdens je zwangerschap wordt geïnfecteerd door de parasiet, bestaat er 40% kans dat ook je kind besmet raakt.
Tuinieren en kattenbakken
Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.
Zwangere vrouwen
Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.
Oké, je hond of kat zal niet begrijpen dat er over negen maanden een nieuw gezinslid bijkomt. Maar hij heeft wel door dat er iets gaande is. Door zwangerschapshormonen veranderen je stemming, houding, gedrag en geur en dat merkt hij op. Vaak al voordat de zwangerschapstest uit de verpakking is gehaald.
Hou de kat weg van het aanrecht en de eettafel. Vooral jonge katten hebben toxoplasma-parasieten, dus neem geen kitten in huis tijdens je zwangerschap of als je bezig bent met zwanger worden. De kans dat de toxoplasma-parasiet in de vacht van een kat zit, is heel klein.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.