Semoisvallei. Rivier van de Ardennen, de Semois is de mooiste bestemming in België om te kajakken.
Het wettelijk uitgangspunt is dat je overal in Nederland op het openbare water mag kanovaren. In een flink aantal gevallen zijn er echter voorwaarden aan het varen verbonden en/of prevaleert een ander belang.
Zoals de naam al verklapt, kajakken op zee.Hiervoor wordt een grotere stabielere kajak gebruikt, ook wel een expeditiekajak genoemd. Je kan dus zeer veel wateren bevaren met deze kajak, met de uitzondering van wild stromende rivieren. Hiervoor is de zeekajak te groot en niet wendbaar genoeg.
Over het algemeen mag je bijna overal varen en kajakken door heel Nederland. Er zijn prachtige natuurgebieden met grachten en rivieren waar je kunt varen, zoals bij Giethoorn of bij de Biesbosch. Voor sommige natuurgebieden gelden andere regels en daar mag je niet varen.
Met zijn vele valleien en rivieren is kajakken het paradepaardje van de Ardennen. In deze top vind je onze favoriete plekjes om deze verfrissende sport te beoefenen en zodoende een uniek moment te beleven op de Ardense wateren.
De bewegingen die je met je peddel maakt, verhogen de kracht in je armen, schouders, rug, borst en buik. Stap je regelmatig in je opblaas kajak? Dan zal je 'core' aanzienlijk versterken. Een goede 'core' vermindert de kans op rugpijn, verbetert de lichaamshouding én beschermt het centrale zenuwstelsel.
Kanoën is leuk en geschikt voor alle leeftijden. Het maakt dus niet uit waar of met wie je een kanotocht maakt. Iedereen kan namelijk op zijn of haar eigen tempo peddelen! Samen sporten, zonder dat je het doorhebt.
Is kajakken moeilijk? Nee!Kajakken is een geweldige sport voor beginners en als u eenmaal de basisvaardigheden onder de knie hebt, kunt u direct beginnen. Kajakken onder zware water- of weersomstandigheden kan natuurlijk gevaarlijk zijn.
De topsnelheid van een kano kan 16 km per uur zijn, in de praktijk vaar je meestal hooguit 8 km per uur. In de praktijk vaar je dus nooit op de topsnelheid van de boot, (tenzij je aan wedstrijd varen doet) een iets kortere of bredere boot is dus prima en doet weinig aan je snelheid af.
Op een rivier of waterplas, wordt een kano-kajak gezien als klein vaartuig: je mag dus niet in de weg varen van alle vaartuigen langer dan 15 m (woonboot, riviercruiseschip). Je moet ook voorrang geven aan zeilboten, maar een motorboot van minder dan 15 m lang is verplicht te manoeuvreren om je met rust te laten.
Neopreenschoenen of kanoschoentjes zijn schoenen (gedeeltelijk) gemaakt uit neopreen. Neopreen schoenen helpen bij het beschermen van je voet en wanneer nat hebben ze ook nog warm houdende eigenschappen. Dus heb je vaak water in de boot of stap je altijd nat in dan bieden neopreen schoenen de oplossing.
In een kajak vaar je met een peddel met aan beide kanten een peddelblad.Kies je voor een kano, dan vaar je met een peddel die bestaat uit een steel en één peddelblad. Kajakken wordt dan ook veel solo gedaan, terwijl in een kano vaak plaats is voor twee of drie mensen.
In een kano heb je vaak meer plek voor bagage dan in een kajak en hij is stabieler. Daarentegen kun je met een kajak echt op avontuur. Een kajak gaat namelijk sneller en is door de smalle bouw beter geschikt voor wildwatervaren, zeekajakken of voor toertochten.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen is kanoën dus een ontzettend goede full-body workout. Daardoor is kanovaren ook nog eens goed voor je hart. Je kunt het kanovaren namelijk vergelijken met een cardiotraining. Zo krijg je dus niet alleen sterkere spieren en een goede conditie, maar blijft ook je hart in topconditie.
Om ervoor te zorgen dat jouw avontuur slaagt, is het belangrijk om aan de volgende dingen te denken: Plan je avontuur en ga na hoeveel kilometer je per dag wilt varen. Bij een lage waterstand is 30 kilometer per dag voor de gevorderde peddelaar geen probleem.
Tijdens het peddelen in je kano of kajak train je verschillende spieren. Niet alleen je armspieren, maar ook de spieren in je borst, je schouders, je buik en je benen zijn aan het werk. Terwijl jij je boot goed door het water loodst, werk je bovendien aan een sterkere core, oftewel aan sterkere spieren rond je romp.
De prijs van een kano is afhankelijk van de het formaat, materiaal en de kwaliteit. Je hebt al een kano voor 1 persoon vanaf € 219,99, terwijl een kano voor 3 personen bijvoorbeeld beschikbaar is vanaf € 324,99.
Zodra het hele gezin kan zwemmen, zijn de kanotochten toegankelijk voor kinderen vanaf 5, 6 of 7 jaar, afhankelijk van de rivier, en voor alle niveaus, zelfs voor beginners. Er zijn kajaks voor 1, 2 of 3 personen, voor individueel of groepsgebruik.
Het parcours van de Ourthe is 165 km lang. De rivier wordt beschouwd als “bevaarbaar” zelfs al is het vrachtverkeer op de rivier al lang verdwenen.