Het onderzoek werd gedaan met de reguliere sojasaus, die 5,76 gram zout per honderd gram bevat. Kikkoman ziet de sojasaus met minder zout, 3,16 gram zout per honderd gram, namelijk als speciaalvoeding voor mensen met een dieet. Die sojasaus heeft een wat andere smaak.
Het resultaat: niet alleen Aziatische specialiteiten, maar ook recepten uit de hele wereld krijgen een veel vollere smaak. En dat met uitstekende voedingswaarden! Want Kikkoman sojasaus bevat 0% vet en slechts weinig calorieën. De perfecte voorwaarden voor iedereen, die net als Kikkoman van natuurlijk houdt.
Donkere sojasaus heeft een langere fermentatietijd dan lichte, waardoor de saus een stuk dikker en minder vloeibaar wordt. De smaak van donkere sojasaus is een stuk complexer en minder zout dan de lichte variant. Daarom wordt het vrijwel altijd toegevoegd aan warme gerechten.
Donkere Japanse sojasaus
De donkere variant zie je het meest (te koop in elke supermarkt): deze heeft een volle, zoute smaak en staat ook op tafel in sushirestaurants (dikwijls van Kikkoman).
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Sojasaus bevat een kleine hoeveelheid natuurlijk voorkomend mononatriumglutamaat. Het kan ook erg zout zijn, en is dus voor sommige mensen geen geschikt condiment waardoor het beter met mate gebruikt kan worden. Er worden sojasauzen met weinig zout gemaakt, maar het is onmogelijk om sojasaus te maken zonder enig zout.
We zullen dieper ingaan op de vier populairste soorten: Chinese, Japanse, Thaise en Indonesische sojasaus. Let dus goed op als je een Aziatisch recept gaat koken welke Sojasaus je gebruikt. Het beste is om voor een Chinees recept ook een Chinese sojasaus te gebruiken, een Thaise sojasaus voor een Thais gerecht, etc.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Niet meer dan 6 gram zout.
Natuurlijke ingrediënten
Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout.
Het universele aroma: Japanse sojasaus
Japanse sojasaus zoals die van Kikkoman natuurlijk gebrouwen sojasaus heeft een transparante, reebruine kleur en ruikt prettig aromatisch - net zoals bij een wijnbouquet. De smaak is rijk, vol, aromatisch en harmonisch.
Op veel flesjes met sojasaus staat dat deze natuurlijk zijn gebrouwen, terwijl dat helemaal niet het geval is. Dat bleek ook zo te zijn bij vijf van de tien sojasauzen die getest werden door de Keuringsdienst van Waarde. Hierin bleek ook nog eens het stofje 3-MCPD te zitten. Dit stofje is kankerverwekkend.
Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.
Om een gerecht minder zout te maken, kan je er dus iets zachts en romigs aan toevoegen. Een beetje (zure) room, wat avocado, yoghurt,… Het maakt je gerecht wel rijker maar toomt het zout extra in!
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.
No Salt Ketjap manis ongezouten lekker bestellen | ah.nl.
De ketjap Asin is de zoute variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoute smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.