Je kunt hiervoor het beste schaal 1:50 aanhouden. Dit kun je thuis zelf doen, maar onze specialisten en adviseurs kunnen je daar eventueel ook bij helpen. Rekenhulp: deel het aantal daadwerkelijke centimeter door 50, dan krijg je de maat die je moet tekenen in centimeter. Voorbeeld: Je bank is 230cm breed.
De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep.
Een driezitsbank is 225x90x80 cm. Een hoekbank kun je het beste in delen opmeten. Vul in dat geval de twee delen van de bank apart in. De standaardafmeting van een stoel is ongeveer 40x50x80 cm.
Mariska Jagt: "Plak je bank en meubels niet direct tegen de muur." Als je namelijk je bank en andere grote meubelstukken nét een paar centimeter van de muur schuift, zal je kamer ruimtelijker ogen, legt Mariska uit. Je creëert hiermee meer luchtigheid.
Te veel houtsoorten in je interieur
Hout op hout is de sfeerkiller in elk interieur en een klassiek voorbeeld van een mismatch. Een eikenvloer met daarop een tafel van steigerhout en teakhouten stoelen eromheen is de ergste interieur fout van 2018 en kan echt niet meer.
Zet een bank niet tegen de muur maar laat een ruimte vrij achter, dat hoeft niet meer te zijn dan 20 cm. Het lijkt dan alsof de bank tegen de muur staat. Dit is gezichtsbedrog, je ogen kunnen de afstand tussen de bank en de muur niet goed inschatten.
Schrijf de maten goed op van een bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote bank koopt. Let er op dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de bank en de salontafel mag dit 40 cm zijn.
Om genoeg ruimte te bewaren tussen de bank en de salontafel kun je uitgaan van minimaal 45 centimeter tussen de rand van de bank en de rand van de salontafel.
Let er bijvoorbeeld op dat de rugleuning niet te laag is en de bank te diep, waardoor je jouw knieën niet kunt buigen. Kies stevige kussens wanneer je gemakkelijk wilt gaan zitten en opstaan. Het juiste gebruik van koudschuim zorgt voor een optimaal zitcomfort. Hoogwaardig schuim behoudt na lange tijd zijn volume.
Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
Waar gebruik jij je bank voor? Let op dat de zitting van de bank niet te diep is, een korter zitgedeelte zorgt voor een actieve zit. Denk hierbij aan een 2-zits of 3-zitsbank met stevige kussens. Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd.
Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.
Hieronder vindt u een overzicht van het kostenplaatje de gemiddelde prijs van een nieuw bankstel: nieuwprijs van een gemiddeld bankstel is circa €2.000,- inkoopprijs van datzelfde bankstel is circa €1.000,-
Doordat de bank een vast element is, zet je deze op een afstand van ongeveer 60 cm van de tafel. Zo kan je gemakkelijk plaatsnemen en goed bij de tafel komen én bespaar je dus 40 cm aan ruimte. Eetkamerbanken zijn er in alle vormen en maten.
Tweezitsbank: alleen als je écht klein woont
Is je huis echt te klein voor een hoekbank, dan kun je beter voor een traditionele tweezitsbank kiezen. Toch kost de tweezitter vaak meer ruimte dan hij oplevert. Maar voor zeer kleine ruimtes, zoals een krappe verticale studentenkamer, is de tweezitsbank wel ideaal.
De perfecte salontafel heeft een hoogte die gelijk is aan de zithoogte van de bank of van de fauteuil tot maximaal 10 centimeter erboven. Zo voorkom je dat het totaalbeeld raar oogt.
Nadelen hoekbank
Een hoekbank neemt namelijk relatief veel ruimte in beslag, waardoor je minder makkelijk (of misschien wel helemaal niet) de indeling van je woonkamer kunt veranderen. Dit heeft ook te maken met de hoek van de bank.
Zet de hoekbank dan niet tegen een muur, maar juist vrij in de ruimte. Dan kan je er gemakkelijk omheen lopen en heb je ruimte voor een mooi dressoir of side table aan de achterkant. Als je woonkamer wat minder ruim bemeten is, is het natuurlijk niet handig om de hoekbank midden in de kamer te zetten.
Hoe lang moet mijn eetbank zijn? De ideale lengte van je eetkamerbank hangt af van je persoonlijke behoeften (hoeveel personen komen er op te zitten?) en van de lengte van je (bestaande) eettafel. De standaard maat van een eettafel is 140 cm, maar wij hebben banken van 140 cm tot 220 cm.
Richtlijn voor een goede kijkafstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv in centimeters. Meet voor je naar de winkel gaat de afstand tussen bank en tv-plek op en deel dat door 2,4. Kies vervolgens een beeldformaat dat daar het dichtst bij komt.
Plaats geen meubels voor ramen, laat raamdecoratie het daglicht niet tegenhouden en zorg voor vrije doorgangen zonder blokkades. In een kleine ruimte staan een paar grote meubels veel krachtiger dan meerdere kleine.
Begin altijd bij de basis en meet jouw zithoek eerst goed in, teken een plattegrond en speel met indelingsvarianten. Door vooraf te kijken wat er past en goed te researchen naar woonstijlen. Kom je erachter welke stijl, vorm, type en formaat bank het meest geschikt is voor je woonkamer. Inmeten voorkomt ook miskopen!