Probeer beginnende alggroei direct tegen te gaan, door handmatig zoveel mogelijk algen uit de vijver te verwijderen. Hierdoor rem je de verdere verspreiding van draadalgen door de hele vijver. Probeer je vijverwater zo schoon en voedselarm mogelijk te houden. Dit doe je vooral in het najaar.
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
Draadalg bestrijden in een aquarium
In aquaria komt draad alg eigenlijk alleen voor als er te veel licht wordt gegeven. Doordat het licht lang aanstaat gaan de planten langer voeding en CO2 opnemen, hierdoor ontstaat er een CO2 tekort. Draad alg kan je verminderen in je aquarium door CO2 toe te voegen.
Draadalg voorkomen: voldoende zuurstofplanten
Wanneer er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, zullen deze zoveel voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen dat er vrijwel niets achterblijft voor de groei van draadalg. Voldoende zuurstofplanten is daarom een zeer effectieve manier van draadalg voorkomen.
Algisin is reeds 20 jaar op de markt, en kan beschouwd worden als één van de beste producten om draadalgen af te breken. Het product is herkenbaar doordat het lijkt op een zandachtige korrel met korrels van verschillende groottes.
De oorzaken van draadalg
Wanneer het aquarium al langer draait, kan de oorzaak worden gezocht in een onbalans in het aanbod van voedingsstoffen. Dit gaat dan vaak gepaard met een tekort aan CO2. De plantengroei in het aquarium blijft achter, waardoor de algen geen concurrentie hebben van de aquariumplanten.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Alg wil bij een hoog zuurstofgehalte in het water niet groeien. Het zuurstofgehalte dus zo hoog mogelijk houden en dat heeft zelfs een uitdrijvende werking. Want waar zuurstof zit, kunnen geen stikstof of andere gassen zitten, zoals zwavelwaterstof en methaan uit bronwater.
Draadalgen zelf zijn niet schadelijk voor uw aquarium, maar als er te veel voedingsstoffen in een aquarium zitten kunnen draadalgen zo snel groeien dat ze vrijwel alles kunnen overwoekeren. Daarom is het aan te raden om draadalgen in uw aquarium binnen de perken te houden.
Een blijvende oplossing voor het zweef algenprobleem (groen water) is een UV-C Filter. De ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Een vijverfilter is ook een uitkomst voor het algenprobleem.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Draadalg begint vrij onschuldig als ragfijne sliertjes die zich aan planten, vijverrand of stenen hechten. Zonder goede behandeling kan het uitgroeien tot een plaag, die de hele vijver aantast en het biologisch evenwicht in de vijver verstoort. Draadalgen kunnen andere planten belemmeren in hun groei.
Zuurstofplanten zijn een must voor iedere vijver! Voldoende zuurstof gevende onderwaterplanten in de vijver zorgen ervoor dat je GEEN pomp en filter meer nodig hebt. Zuurstofplanten filteren het water en houden de zon tegen. Hierdoor warmt het water minder op wat ervoor zorgt dat er minder algen ontstaan.
Een algeneter, zoals de ancistrus, is een vis die zich specialiseert in het consumeren van algen en ander organisch materiaal in vijvers en aquaria. Deze vis staat ook bekend als een algivoor vanwege zijn dieet dat bestaat uit verschillende soorten algen, waaronder zweefalgen en draadalgen.
Hoe kan ik een groene vijver helder maken? Als je vijverwater groen geworden is, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-zweefalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het groen vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien.
Draadalgen kun je meestal makkelijk van zweefalg onderscheiden, door op het volgende te letten: Draadalg vormt slierten en plakkaten, die je uit de vijver kunt pakken. Het water in een vijver met draadalg is meestal wel helder. Zweefalg is een eencellige algsoort, die het vijverwater groen kleurt.
Draadalg is een soort algen met een draadvormige structuur en ziet eruit als lange, dunne draden die aan elkaar geklit zijn en een dichte laag kunnen vormen. De kleur van draadalg kan variëren van groen tot bruin of zelfs roodachtig.
Bij Algisin 1.000ml en 2.500 ml verpakkingen, 1 maatschep (15 ml) per 300 liter vijverwater. Bij Algisin 5.000 ml verpakking, 1 volle maatbeker (150 ml) per 3.000 liter vijverwater. Twee behandelingen zijn soms nodig voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen kan/mag de behandeling herhaald worden.
Overdosis chloor geven (met vloeibare chloor: 1L/10.000L). Voeg je onvoldoende chloor toe dan zit je binnen de 2 weken terug met een algenprobleem. Best voor snelle afdoding algen is vloeibare chloor.
Groene aanslag verwijderen met groene zeep is een verantwoorde keuze. Groene aanslag verwijderen met groene zeep is een verantwoorde keuze. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.
Goudvis ligt op de bodem door zuurstoftekort
Dit is niet meer van deze tijd. Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding. Dit zijn onder andere de bèta's en Jack Dempsey.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.