De ondergrond dient volledig vlak te zijn. De ondergrond mag niet aan verzakking onderhevig zijn. Ga er dus vanuit, dat je eerst ca 25 cm van de oude grond weghaalt en dat dit over de hele oppervlakte ongeveer even veel moet zijn. Vul het gat op met ca 20 cm zand en tril dit vervolgens aan met een trilplaat.
De ideale ondergrond voor een tuinhuis is een 15 centimeter dikke gewapende en vlakke betonplaat. Deze stijve constructie is minder gevoelig voor verzakkingen en scheuren. De kans dat deuren of ramen gaan knellen, is hierdoor onbestaande.
Wij adviseren altijd een fundering van tegels of van stenen (straatwerk). Het is ook de meest toegepaste fundering voor een tuinhuis e.d. Hiervoor dient u een zandbed van geel zand (ophoogzand) aan te leggen.
De fundering voor een houten blokhut, berging of garage maak je van beton of tegels. Afhankelijk van de ondergrond dient de grond circa 20 tot cm te worden afgegraven. Vervolgens ophoogzand opbrengen, waarna het geheel goed moet worden aangetrild (zodat het niet kan nazakken).
Opmerking: Voor de beste stabiliteit en gebruikersgemak raden we aan om de Rockford kunststof tuinhuizen op een harde en vlakke ondergrond te plaatsen. Voor extra stabiliteit en gebruiksgemak kunt u optioneel bijpassende vloer met fundering bijbestellen.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Kies de vloer voor je tuinhuis
De fundering bepaalt ook een beetje welke vloer je gaat kiezen. Wanneer je een goede fundering hebt, dan kun je zo'n beetje elke vloer wel leggen, want de fundering is dan goed geïsoleerd als het gaat over optrekkend vocht. Dan kun je best een laminaatvloer (laten) leggen.
Als er geen kelder is, moet de funderingsplaat minimaal 80 cm onder het maaiveld (vorstvrije aanleg) liggen. Onder de funderingsplaat kunnen, in bepaalde gevallen, isolatieplaten worden gelegd, bijvoorbeeld van foamglas.
Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
De meeste mensen die ervoor kiezen een blokhut aan te schaffen gaan voor een wand van 28mm dikte. Wilt u écht lang kunnen genieten van het tuinhuis? Neem dan een wand van bijvoorbeeld 45mm dik.
Ophoogzand voor ophogen
Zoals de naam reeds aangeeft is ophoogzand de beste optie voor het opvullen, ophogen en aanvullen van oppervlakten. Ophoogzand ook vaak aangegeven als funderingszand kent een dichte pakking, maar is tegelijkertijd goed doorlaatbaar.
Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Silicone: Met silicone kunt u voegen aanleggen rond de buitenkant van uw tuinhuisje voor een regelmatig, homogeen resultaat. Wij raden u dan ook aan om een afdichting aan te brengen zoals in de montagehandleidingen wordt aangegeven.
Een zandbaan bestaat uit grove zand voor een betere zetting van betonplaten en een goede waterhuishouding van het terrein. Het grove zand noemen wij ook wel drainage- of brekerszand. Daarnaast moet een zandbaan gelijkmatig en dragend zijn en de dikte minimaal 10 cm.
Graaf de grond weg tot op een diepte van een 20-tal cm over de hele oppervlakte. Tril de ondergrond aan om verzakkingen te voorkomen. Breng rondom een bekisting aan met houten platen. Leg een plastic folie in de uitgegraven fundering om het beton te beschermen tegen opstijgend vocht.
Bekisting maken. Maak een bekisting met rechte, horizontaal bevestigde planken. De bovenrand komt overeen met de bovenkant van de betonplaat. Zorg ervoor dat de bekisting niet weggedrukt wordt tijdens het storten van het beton.
Erfgoedverordening/Archeologie. Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Ligt er een veengrond dan is het zeker aan te raden om heipalen te laten plaatsen om uw terras te onderheien. Bij een zware belasting door bijvoorbeeld een tuinmuur, aanbouw, serre, veranda en tuinhuis is het aan te raden om te heien.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf. Voor de juiste dekking van de vloerwapening zijn betonribben of stelblokjes te gebruiken.
Het zand met de meeste draagkracht zit op 15 en 20 meter diepte. De draagkracht van veen (oranje), klei (paars) en leem (roze) is heel klein; daarom wordt bij deze bodemopbouw geheid tot in de diepe zandlagen.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is.
De vloer kun je het best isoleren voor plaatsing van het tuinhuis. De meeste tuinhuizen worden geïnstalleerd op een betonplaat. De vloer kun je aan de binnenkant isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen tussen dunne houten latten/balken. Dit kun je dan afdekken met een nieuwe houten vloer.
Wij adviseren minimaal 10 cm dikte. Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden. Kies ervoor om het uit storten te doen met kruiwagen of bestel een betonpomp mee (meestal met maximaal 24 meter slang).
Voor een schuurvloer is het gebruikelijk om beton of tegels als schuur te gebruiken. Wil je de vloer ook nog isoleren? Leg dan eerst isolatieplaten op de vloer, dan kun je hier direct over een laag beton storten of tegels leggen.