De haartjes in je trui zorgen voor dat gekriebel op je huid. Als je de trui een beetje nat maakt en vervolgens een nachtje in de vriezer legt, worden deze haartjes minder kriebelig. De kou van de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vezels in de trui samentrekken en dus minder kriebelen.
Maar ook voor je wollen trui verricht 'ie wonderen! Maak je kriebeltrui een beetje nat en leg hem een nachtje in de vriezer. Door de koude trekken de vezels samen, waardoor je trui minder gaat kriebelen.
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Wanneer een wollen trui begint te prikken, kun je de trui weer zacht maken door hem in de diepvriezer te stoppen. Maak de trui licht vochtig, stop hem in een plastic zak en laat hem een nachtje in de kou. Daarna rustig liggend ontdooien. Dit helpt trouwens ook tegen statische elektriciteit.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Maak een handwasje met dit keer koud water en voeg in plaats van conditioner, twee scheutjes azijn toe. Dompel vervolgens je trui binnenstebuiten (!) in het azijnwater en laat de azijn er even goed intrekken. Spoel daarna je trui uit et voilà! De haartjes in je trui zorgen voor dat gekriebel op je huid.
Glycerine en conditioner
Wat je ook kunt doen is het kledingstuk in de wasbak leggen, het vullen met koud of lauw water, en er vervolgens een aantal druppels glycerine aan toevoegen. Daarna was je hiermee je trui met de hand en laat het vervolgens op een handdoek - en dus niet op een kledinghanger) drogen.
Droog de trui aan de waslijn en niet in de droger. Een wollen trui is niet geschikt voor de droger en kan daardoor ook juist gaan kriebelen. Nog beter is om de trui liggend te laten droger, zodat de trui zijn vorm niet verliest.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is.
Gebruik wolwasmiddel
Of je nu liever met de hand wast of het in de wasmachine doet, je moet altijd wasmiddel gebruiken dat geschikt is voor wol. Normale wasmiddel bevat enzymen die de wolvezels zullen beschadigen. Daarentegen, is wolwasmiddel teder voor de wol en verlengt de levensduur.
De merinowol vezels die Joe gebruikt (16,5 – 19,5 micron) zijn buitengewoon fijn, waardoor ze meer kunnen buigen dan traditionele, grovere wolvezels. Hierdoor voelt merinowol zacht en luxueus aan op je huid.
Sommige mensen zijn allergisch voor lanoline (ook wel wolvet of wolalcohol genoemd), dat van nature voorkomt in schapenwol. Zij moeten producten mijden waarin lanoline is verwerkt, zoals bepaalde crèmes, zalven en boenwas. Dermatologen zijn het er in het algemeen over eens dat het dragen van schapenwol gewoon kan.
Wol wassen in de wasmachine
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Puur wol kan prikken
Tot slot nog wat informatie over pure wol. Puur wollen plaids kunnen prikken. Plaids gemaakt uit puur wol, ofwel scheerwol zijn geen aanrader voor mensen met de gevoeligste huid.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Een liefdevol onderhouden kledingstuk van merino gaat jarenlang mee – gemiddeld 5 x zo lang als kleding gemaakt van andere wolsoorten. Hoe vaker je het draagt, hoe lager de 'cost per wear'. Dat is geen smoesje om je aankoop te rechtvaardigen, maar onvervalste wiskunde.
Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
Breng het kledingstuk in vorm en laat het (liggend) drogen. Gebruik liever geen wasverzachter voor je wol. Wasverzachter vormt een laagje om de wolvezel. Dit is schadelijk voor de wol en zo verliest wol zijn werking.