Er werken inderdaad veel Chinezen in de horeca, ook veel in snackbars en Japanse restaurants trouwens. Maar ze komen ook om heel andere redenen naar Nederland. Voor de handel, om te studeren, voor een leven als adoptiekind.
Chinese Nederlanders zijn in bijna elke stad en dorp in Nederland te vinden; in dorpen veelal werkzaam in de horeca. De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in China is geboren per jaar. 65.939 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in China geboren.
Sinds 1995 is het aantal Chinese inwoners in Nederland sterk toegenomen: in 1995 telde ons land 7,7 duizend inwoners met de Chinese nationaliteit, terwijl dit er in 2019 al 36,5 duizend waren.
Er kunnen alleen schattingen worden gemaakt: die liggen tussen 50.000 en 150.000 mensen van Chinese afkomst. Dat is een relatief klein percentage van het totaal aantal mensen met een migratie-achtergrond in Nederland. De groep Nederlanders met een Chinese achtergrond is heel divers.
Nederland exporteerde in 2021 in totaal ruim € 14 miljard naar China. De totale exportwaarde van Nederland in 2021 was bijna € 587 miljard, dus 2,4% van onze export gaat naar China.
China is een van onze grootste handelspartners. Nederlandse bedrijven importeerden in 2021 voor 53,6 miljard euro aan goederen uit China. Hiermee is Nederland voor China een belangrijke toegangspoort naar andere Europese markten.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
“China is ongelofelijk succesvol geweest in het verminderen van extreme armoede. Maar liefst 850 miljoen mensen zijn er opgeklommen doordat het gemiddelde inkomen de afgelopen decennia in China is gestegen. Dat is een hele prestatie. China kan de rest van de wereld wat lessen leren.”
Nederland importeert uit China vooral computers, laptops, tablets, mobiele telefoons, modems, routers, beeldschermen en elektrische machines. Ongeveer een vijfde van alle geïmporteerde kleding komt uit China, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.
Chinezen wonen verspreid over alle delen van de wereld. Ongeveer 1,4 miljard Chinezen leven in de Volksrepubliek China, dat daarmee qua inwoners het grootste land ter wereld is.
Wanneer je met slippers binnenkomt in een restaurant, kun je er goed weer uitgezet worden. Het wordt als onbeschoft ervaren als je buiten op slippers loopt. Trek ook altijd je schoenen uit voordat je bij iemand naar binnen gaat. Vooral als je al veel schoenen buiten ziet staan.
De bevolking van China bestaat uit 1382 miljoen personen (2017). De bevolking bestaat voor circa 92% uit Han-Chinezen en minderheden vertegenwoordigen de overige 8% van het totaal.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Het gebrek aan vertrouwen in de overheid, onbetrouwbaarheid van politici, sociale malaise, de gesloten arbeidsmarkt, moeilijke toegang tot huisvesting en lage lonen wekken bij de Marokkanen angst op en zorgen voor een ontgoocheling in het hele land'.
Migratie naar Nederland
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.
Als we het dichter bij huis zoeken valt het op dat landelijk gezien de grootste groepen immigranten (Turken en Marokkanen) zich ook hier in de grote gemeentes hebben gevestigd. In Breda, Oosterhout, Roosendaal, Dongen, Bergen op Zoom, Etten-Leur en Halderberge staan zij stipt bovenaan.
Het slijm wat zich in de keel vormt is iets dat het lichaam kwijt moet. Wij spugen alleen slijm uit als we erg verkouden zijn en alles vast zit, maar hier in China gebeurt het eigenlijk heel de dag door. Want alles doorslikken is niet goed voor je lijf. En dus moet het er uit.
Een belangrijk begrip in de Chinese cultuur is welvaart. Als men rijk is, heeft men automatisch status. Cai Shen, de Welvaartsgod is daarom een van de belangrijkste Goden in de traditionele Chinese godsdienst. Een mogelijkheid om aan de armoede te ontsnappen is naar het buitenland emigreren.
Goeie Mopjes - Hoe noem je een rijke chinees?????? Ka-Ching | Facebook.
Pekingeend, wie kent het niet! Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Speelgoed, elektronica en huishoudelijke artikelen zijn vaak 'made in China'. China is in een halve eeuw veranderd van een centraal geleide, in zichzelf gekeerde economie in een economische grootmacht. Twee jaar na de dood van Mao neemt Deng Xiaoping in 1978 het roer over.