De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang. Soms brengt het ook lichamelijke sensaties met zich mee. Dit is normaal en hoort erbij. Wel kan EMDR daarom als zeer vermoeiend en/of intens worden ervaren.
Na de sessie kan je je moe voelen. Het kan zijn dat je in gedachten nog bezig bent met de traumatische ervaring. Dit is een goed teken, want het geeft aan dat de EMDR- therapie werkt. Je kan last hebben van hoofdpijn en misselijkheid maar dit zal maximum drie dagen duren.
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen.Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe.Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.
EMDR-sessies kunnen moeilijk zijn omdat ze reactivering van het geheugen vereisen als eerste stap in de verwerking. EMDR richt zich op gedachten, lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedragingen.
EMDR is niet gevaarlijk wanneer de behandeling wordt uitgevoerd door ervaren EMDR therapeuten. EMDR kan gevaarlijk zijn wanneer een onervaren begeleider het protocol niet goed opvolgt. Er kunnen dan bijvoorbeeld nieuwe trauma's bij je naar boven komen, waar je vervolgens niet de juiste nazorg voor krijgt.
Na afloop van de EMDR-sessie kan men zich heel prettig en energiek voelen. Het kan ook gebeuren dat de effecten anders zijn en dat men zich (erg) moe voelt. In sommige gevallen kunnen er nieuwe, heftige beelden of gevoelens bovenkomen wat het idee zou kunnen geven dat er iets misgaat.
Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat u normale activiteiten weer snel kunt oppakken.
Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme waardoor het moeilijk te voorspellen is, hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zijn er twee tot zes sessies nodig bij enkelvoudig trauma.
Het is om die reden niet mogelijk om EMDR te starten op momenten dat mensen onder invloed zijn van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Dit zorgt er voor dat het verwerkingsproces niet adequaat op gang komt en/of blijft, waardoor EMDR niet tot zijn volledige werking komt.
Er kunnen nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven. De herbelevingen, flashbacks en/of nachtmerries verdwijnen. De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang. Soms brengt het ook lichamelijke sensaties met zich mee.
Inmiddels is EMDR een bewezen-effectieve behandelmethode voor posttraumatische-stressstoornissen (PTSS). Daarom wordt het in de richtlijnen voor de behandeling van PTSS als één van de behandelingen van eerste keuze genoemd.
Let erop dat je enkele dagen na de behandeling geen alcohol en/of drugs gebruikt omdat dit de nawerking van de EMDR kan verminderen.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn mensen vaak al na drie tot vier zittingen in staat om de normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken.
EMDR therapie is intensief, maar daardoor wel vaak een kortdurende therapie. Dat betekent dat je je al na een paar sessies een stuk beter kunt gaan voelen. Uiteindelijk is het doel van EMDR dat je nare herinneringen hun emotionele lading verliezen.
EMDR: geen hypnose, maar een effectieve traumabehandeling.
Soms lukt dat echter niet en kan je vastlopen in de verwerking. Een heftige gebeurtenis kan zich dan ontwikkelen tot een trauma. Eén manier om trauma te behandelen heet Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
ZorgWijzer informatie over de vergoeding van EMDR therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een individuele sessie of intake kost 120 euro voor 45 minuten behandeling en 15 minuten voorbereiding en administratie.
Verergering van symptomen na EMDR
Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk.
De EMDR-therapeut begeleidt je terwijl je het trauma voor de geest haalt. Je wordt gevraagd te focussen op specifieke beelden, gedachten en gevoelens. Vervolgens krijg je afleidende stimuli die van beide hersenhelften aandacht vragen.
Maar EMDR wordt niet alleen ingezet bij trauma. Mensen met angsten, fobieën of zelfbeeld klachten kunnen ook baat hebben bij EMDR.
“De titel psycholoog gebruiken is niet strafbaar. Ben je psycholoog, dan ben je bevoegd EMDR toe te passen, ook als je er geen opleiding in hebt gevolgd. Hierdoor is er wildgroei in opleidingen en in therapeuten.”
Studies hebben aangetoond dat een eenmalige schokkende gebeurtenis (enkelvoudig trauma) voor 80 – 90% van de gevallen met 3 sessies EMDR behandeling klaar kan zijn. De duur van de behandeling blijft afhankelijk van moeilijkheden die in het verleden zijn opgedaan.
Je kan ook EMDR toepassen met geluiden en zelfs met aanraking. Dat noemen ze dan bodydrum. Je kan het ook zelf doen.Denk aan een nare gebeurtenis en houd je eigen hand voor je gezicht.
Traumagerichte psychologische behandeling
De resultaten van data-onderzoek laten zien dat ongeveer 39% van de mensen met PTSS deze behandeling krijgt. Mogelijk is dit percentage lager, omdat 41% van deze mensen minder dan het aantal sessies krijgt dan de richtlijn aanbeveelt (8 tot 12 sessies).