Een achterlicht gebruik je alleen om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers en hoeft dus minder sterk te zijn dan een voorlicht. Achterlichten zijn er al vanaf 7 lumen, tot knipperend wel 250 lumen.
Vaste verlichting op de fiets mag niet knipperen: het achterlicht is rood, het voorlicht is wit of geel. Losse lampjes mogen niet knipperen: achterlampje is rood en draag je op je rug, voorlampje is wit of geel en draag je op je borst.
Fietslampen met een lichtsterkte tussen de 400 en 800 lumen zorgen ervoor dat je het wegdek en de omgeving goed kan verlichten. Met deze lampen kan je dus prima over onverlichte fietspaden rijden. Ideaal voor de racefiets of mountainbike – binnen en buiten de bebouwde kom.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
De wettelijke regels voor fietsverlichting in het kort: Wit of geel licht voor, rood licht achter. De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen. De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
het glas van een achterlicht geen scheur mag hebben waar wit licht doorheen komt.De achterlichten moeten rood van kleur zijn, de remlichten en/of de knipperlichten mogen zowel rood als ambergeel (oranje) zijn.
Ook worden er lampjes uitgedeeld door de politie (zolang de voorraad strekt). Maar daarna worden er boetes uitgedeeld, als je fietsverlichting niet in orde is is de boete 60 euro, voor het vast houden van je telefoon tijdens het fietsen krijg je 140 euro boete. Wist je dat?
Woning: hoeveelheid lumen. Over het algemeen is voor een woning een LED spot met 300 – 600 lumens voldoende.
Een badkamer gebruikt ongeveer 150-250 lumen per vierkante meter.Een eettafel gebruikt ongeveer 200-250 lumen per vierkante meter. Een werktafel of bureau gebruikt ongeveer 200-300 lumen per vierkante meter. Een slaapkamer gebruikt ongeveer 100-200 lumen per vierkante meter.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
De achterlichten en mistachterlichten mogen niet anders dan rood stralen. De remlichten mogen niet anders dan rood of ambergeel stralen. Het derde remlicht mag niet anders dan rood stralen. De achterkentekenplaatverlichting mag niet anders dan wit stralen en mag niet naar achteren stralen.
De achterlichten en mistachterlichten mogen niet anders dan rood stralen. Visuele controle, waarbij de desbetreffende lichten worden ingeschakeld.
Goede reden dus om je aan onderstaande regels te houden: Geel of wit licht voor, rood licht achter.Het licht moet recht vooruit of recht achteruit schijnen en er mag niks overheen hangen. Losse lampjes mogen wel, mits goed zichtbaar geplaatst op stuur, (rug)tas, borst of rug.
De exacte hoeveelheid Lumen van daglicht hangt natuurlijk af van de dag en de locatie. Over het algemeen kun je te stellen dat daglicht tussen 10.000 lm en 15.000 lm is.
We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000. Vooral voor werkplekken in de keuken adviseren we om een hoger aantal Lumen te gebruiken. Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Elke agent die een fietser opmerkt met onaangepast gedrag of snelheid, kan hem of haar staande houden en beboeten. In de praktijk, geeft de politie zelf aan, is dat niet evident. Bewijzen dat iemand sneller dan 30 kilometer per uur fietst, is moeilijk. Een fiets kan wel worden geflitst.
Het gaat om veiligheid. Als je op de stoep fietst en een politieagent of bijvoorbeeld een gemeente handhaver ziet dit, dan kun je een boete krijgen.
2. Wat is de boete voor appen of bellen op de fiets in 2023? Als de politie u met een telefoon in uw hand ziet bellen of appen op de fiets, kunnen ze een bekeuring uitdelen van maar liefst 140 euro. Een flink bedrag, zeker als je dit vergelijkt met de boete van 60 euro voor het fietsen zonder licht.