Vanaf 2021 is de BEN-norm verplicht voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat je woning moet voldoen aan de EPB-eisen. Zo moet je een maximaal E-peil van 30 en S-peil van 31 halen en een minimaal aandeel energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water uit groene energiebronnen halen.
Bij bouwaanvragen (residentieel) voor ingrijpende renovaties (IER of ingrijpend energetische renovaties) in 2021 verandert niets in vergelijking met een bouwaanvraag in 2020: het E-peil is maximaal E70.
PV. PV-panelen of een fotovoltaïsche installatie zal zorgen voor een daling van het E-peil van 1-1.5 E-punt per paneel (afhankelijk van het vermogen van het paneel).
voor nieuwbouw (of gelijkaardige werken) mag het E-peil maximaal E35 zijn, als een laatste stap richting BEN (E30) vanaf 2021. Tot eind 2019 mag het E-peil maximaal E40 zijn; voor ingrijpende energetische renovaties gaan we naar maximaal E70.
Een wooneenheid die de S-peileis van S28 niet behaalt, kan wél aan de EPB-eisen voldoen door een lager E-peil te realiseren. Behaalt jouw nieuwbouwwoning een S-peil van S29, S30 of S31? Dan voldoet het aan de EPB-eisen met een E-peil van: E25 in plaats van E30 voor bouwaanvragen in 2022.
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.
als voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30); als voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).
Eisen voor BEN-woningen
Een bijna-energieneutrale woning (BEN) moet voldoen aan een maximale K-waarde volgens de EPB-wetgeving. In Vlaanderen is dit voor iedere nieuwbouwwoning een maximum K-peil van 40. Dit is al zo sinds 1 januari 2012, dus dit is niet strenger geworden.
Wat is het E-peil? Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Het is het resultaat van een berekening en de vergelijking met een referentiegebouw.
Je E-peil, dat de energiezuinigheid van je woning weergeeft, mag anno 2018 maximum 40 punten bedragen. Heb je een gunstig E-peil, is dat zowel goed nieuws voor het milieu als voor jouw portemonnee: een lager energiefactuur, een korting op onroerende voorheffing en een premie van de netbeheerder komen jouw richting uit!
Door een warmtepomp te gebruiken om je woning te verwarmen en/of voor sanitair warm water, kan je E-peil een heel stuk naar beneden gaan. Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten.
In Nederland geldt voor woningbouw sinds 2006 een eis van 0,8. De EPC-berekening is opgenomen in het bouwbesluit, en sinds 1995 is het verplicht deze bij een bouwaanvraag in te dienen. Vanaf 2011 geldt de strengere norm van 0,6 voor woningen. Vanaf 2015 is de EPC-norm voor woningen veranderd naar 0,4.
Wat is het kadastraal inkomen? Het kadastraal inkomen is één van de bepalende elementen voor je onroerende voorheffing. Het is een waarde die aan je nieuwbouw gegeven wordt en die overeenkomt met de geschatte verhuurwaarde (op jaarbasis) van de woning in het referentiejaar 1975, verminderd met 40 procent.
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor 2019 geldt een E-peil eis van E-40. Maar dit zal verder dalen tot vanaf 2021 bijna energie neutraal E-30.
Als u een nieuwbouwwoning bouwt moet u zich houden aan de vastgelegde eisen op het gebied van isolatie, ventilatie, energiezuinigheid, ... (EPB-eisen). Zo moet er bijvoorbeeld ook een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Die EPB-eisen worden steeds strenger.
Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is.
Het hangt af van het warmteverlies van een gebouw via buitenmuren, daken, vloeren en vensters. Hoe beter u isoleert, hoe lager en hoe beter het K-peil is. Maximaal isoleren, volledig sluitend rond het gebouw, van de vloer tot het dak, is belangrijk. Ook de compactheid van het gebouw stuurt het K-peil.
Wat betekent E-peil 20 op uw energiefactuur? Met een Epeil van 20 heb je 2 voordelen. Geen onroerende voorheffing gedurende 5 jaar De overheid geeft een korting van 100% op onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
De gemiddelde bouwkosten per m³ 2022 bedraagt vanaf ca. € 650,00 m³ per tot €775,00 per m³.
Geothermische warmtepompen: voor de geothermische warmtepompen (de zogenaamde bodem/water warmtepompen) moet je een aanschafkost rekenen van tussen 7.500 en 15.000 euro worden berekend.
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.