Er zijn drie hoofdregels voor citaten in APA-stijl: Als het citaat minder dan 40 woorden bevat, plaats je het tussen dubbele aanhalingstekens. Als het citaat 40 woorden of meer bevat, format je het als een blokcitaat. Voeg de auteur, het jaar en het paginanummer toe aan de verwijzing in de tekst.
Regels voor citaten (volgens APA)
Zet het citaat tussen dubbele aanhalingstekens, behalve als het citaat langer is dan 40 woorden. Als een citaat langer is dan 40 woorden, moet het citaat met een witregel gescheiden worden van de rest van je tekst.
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
APA-verwijzingen in de tekst bestaan uit de achternaam van de auteur en het jaar van publicatie.Wanneer je een specifiek deel van een bron aanhaalt, moet je ook het paginanummer of het bereik opnemen in je verwijzing. Voorbeelden zijn: (Benders, 2020, p. 70) of (Ayuk, 2021, pp. 39-41).
De bronvermelding van een citaat kun je in de lopende zin weergeven of tussen haakjes achter het citaat plaatsen. In de bronvermelding vermeld je naast de naam van de auteur(s) en het jaar van publicatie, ook het paginanummer waarop je het citaat in de bron hebt gevonden.
Klik op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen & Bibliografie op de pijl naast Stijl en klik op de stijl die u wilt gebruiken voor de bronvermelding en bronvermelding. In documenten die betrekking hebben op sociale wetenschappen wordt meestal de stijl MLA of APA voor bronvermeldingen en bronnen gebruikt.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website. Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum).
De APA-stijl is een uitgebreide handleiding voor het schrijven van wetenschappelijke teksten. APA staat voor de American Psychological Association, maar de richtlijnen worden ook toegepast in andere vakgebieden. Een belangrijk onderdeel van de APA-stijl zijn de richtlijnen voor literatuurverwijzing en bronvermelding.
Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.
Citeren is het letterlijk kopiëren van andermans woorden. Dit kan een zinsdeel, een zin of een alinea zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de geciteerde tekst tussen aanhalingstekens plaatst en dat je correct verwijst naar de originele auteur(s) in de tekst en in de literatuurlijst.
Oude literatuur kan achterhaald zijn, daarom mag je geen bronnen ouder dan vijf jaar gebruiken.
Soms heb je meerdere bronnen die hetzelfde stuk tekst ondersteunen. Je zet dan alle verwijzingen, gescheiden door “;” samen tussen twee haakjes. Het alfabet bepaalt de volgorde (zonder tussenvoegsels).
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding. Achternaam Auteur, Initialen.
Zo is een A4'tje ongeveer 300 tot 400 woorden. Bestaat een gemiddelde roman niet uit 100 A4tjes, maar uit ongeveer 70.000 tot 90.000 woorden en bepalen tekstschrijvers en redacteuren ook vaak een tarief per woord.
Als jij een artikel, werkstuk, betoog, scriptie of recensie schrijft is citeren niet strafbaar. Je hoeft daar dus geen toestemming voor te vragen. Echter geldt dit alleen als je de naam van de auteur vermeldt. En je mag niet meer citeren dan je werkelijk nodig hebt.
Dat aantal deel je door 250. Dat is het aantal woorden dat gemiddeld op een pagina staat. Als je meer woorden op een pagina wilt zetten, kun je richting 300 woorden gaan. Dus 100.000 gedeeld door 250 is 400 pagina's.
Wil je in de tekst verwijzen naar meerdere bronnen van dezelfde auteur, dan vermeld je naast de auteurs ook alle publicatiedatums in de bronverwijzing.De publicaties zonder jaartal geef je als eerst weer, gevolgd door de jaartallen op chronologische volgorde.
Gebruik dubbele regelafstand voor alle tekst, inclusief koppen. Laat de eerste regel van iedere alinea met 1 tab inspringen. Gebruik een toegankelijk en leesbaar lettertype (zoals Times New Roman 12, Arial 11 of Georgia 11). Voeg op iedere pagina een paginanummer toe.
APA schrijft voor om de bronnen niet op te nemen in de literatuurlijst, omdat de lezer deze bronnen niet onafhankelijk kan controleren. Het doel van een literatuurlijst is om lezers de kans te bieden om bronnen te vinden, dus niet-toegankelijke bronnen horen niet thuis in die lijst.
Gebruik dubbele regelafstand voor de hele tekst, inclusief koppen. Gebruik hetzelfde lettertype voor de koppen en hoofdtekst (bijvoorbeeld Times New Roman, 12).
Dat is toegestaan, maar teksten en afbeeldingen van anderen mag je niet zomaar in jouw eigen document overnemen, bronvermelding is verplicht. Dit houdt in dat de lezer van jouw tekst de door jou geraadpleegde bronnen kan terugvinden en eventueel kan controleren of de informatie juist is overgenomen.
APA-bronvermeldingen voor een website bevatten doorgaans de auteur, publicatiedatum, titel van de pagina of het artikel, de naam van de website, een raadpleegdatum en de URL. Als de auteur niet wordt genoemd, dan gebruik je de organisatie als auteur of dan begint je bronvermelding met de titel van het artikel.
De APA-stijl is een auteur-datumsysteem voor bronvermelding voor het schrijven van wetenschappelijke artikelen, proefschriften en papers op academisch niveau, opgesteld door de American Psychological Association (APA), een organisatie voor academici (voornamelijk psychologen) in de Verenigde Staten.