Voor bepaalde (bouw)projecten is het verplicht een V&G-plan op te stellen. Het V&G-plan is onder meer bedoeld om risico's te herkennen en te beheersen die kunnen ontstaan door de veelheid aan partijen.
De V&G-wetgeving geldt voor: • Alle plaatsen waar arbeid wordt verricht; • Werkgever; • Werknemers; • Uitzendkrachten; • Stagiairs; • Vrijwilligers. 1.1.4 Toezicht op naleving De overheid heeft voor het houden van toezicht op de naleving van de wetgeving, inspectiediensten in het leven geroepen.
De opdrachtgever moet een V&G-plan opstellen voor de voorbereidingsfase. In de uitvoeringsfase wordt het V&G-plan door één van de uitvoerende partijen, bijvoorbeeld de hoofdaannemer, uitgevoerd. Deze uitvoerende partij benoemt een coördinator die toezicht houdt op de naleving van het V&G-plan op de bouwplaats.
Waar het V&G-plan zich richt op de uitvoeringsfase, richt het V&G-dossier zich op de latere werkzaamheden aan het bouwwerk.
De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het opstellen van zowel het V&G-plan als het V&G-dossier. Hij moet dat doen tijdens de ontwerpfase van het bouwproject. Uiteraard is het mogelijk om het V&G-plan te laten maken, bijvoorbeeld door Kintraco Managementconsultants.
Voor bepaalde (bouw)projecten is het verplicht een V&G-plan op te stellen. Het V&G-plan is onder meer bedoeld om risico's te herkennen en te beheersen die kunnen ontstaan door de veelheid aan partijen. Ga naar Veiligheids- & Gezondheidsplan (Directe link naar het wetsartikel op wetten.overheid.nl.)
De opdrachtgever moet ervoor zorgen dat dit ook gebeurt. Als er op de bouwplaats meerdere partijen werkzaam zullen zijn – bijvoorbeeld twee of meer bedrijven, één werkgever en één of meer zelfstandigen of twee of meer zelfstandigen – dan moet de opdrachtgever een coördinator ontwerpfase aanstellen.
Het belangrijkste wat in een V&G-plan moet staan zijn de project specifieke risico's met mitigerende maatregelen. Daarnaast een overzicht met contactgegevens van alle betrokken personen, een omschrijving van het project en wie welke verantwoordelijkheden heeft.
In een V&G-plan staan afspraken op het gebied van veiligheid en gezondheid. Bijvoorbeeld welke partij in welke fase verantwoordelijk is voor de veiligheid. Ook moet het V&G-plan een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben van het werk en staat de bedrijfshulpverlening (Bhv) vastgelegd.
Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de bouwplaats veilig is voor hun werknemers en andere aanwezigen. De werkgever kan aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortvloeit uit onveilige omstandigheden op de bouwplaats.
Om de veiligheid te verbeteren, worden er in een V&G-plan afspraken gemaakt op het gebied van gezondheid en veiligheid. Belangrijke onderdelen van het plan zijn een beschrijving van de BHV, en een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van de werkzaamheden tijdens het project.
Buiten de verplichting om is het altijd verstandig om een V&G-plan te hebben voor een bouwproject. De afkorting V&G staat voor veiligheid en gezondheid. In een veiligheids- & gezondheidsplan staat beschreven welke maatregelen er zijn getroffen om ervoor te zorgen dat de werknemers veilig hun taak kunnen uitvoeren.
De werkende moet meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid. De werkende meldt gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever of leidinggevende. De werkende volgt instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken.
Elke werkgever heeft een zorgplicht voor zijn werknemers. Elke werkgever moet de arborisico's voor zijn werknemers inventariseren en evalueren. Hij legt de risico's vast in de RI&E. Elke werkgever moet voorlichting en onderricht geven over arborisico's en maatregelen.
De uitvoerende partij is meestal de hoofdaannemer die de feitelijke bouwwerkzaamheden uitvoert. Hij is hoofdverantwoordelijk voor de samenwerking tussen de verschillende partijen en de coördinatie van het veilig en gezond werken op de bouwplaats.
Veiligheidsbewustzijn houdt in dat een persoon zich bewust is van de mogelijke risico's van een bepaalde actie en deze signalen vervolgens doeltreffend om kan zetten in een alerte en bewuste reactie op deze onveilige situatie. Dit met als doel de acties op een veilige manier uit te willen voeren.
Het veiligheids- en gezondheidsplan wordt door de veiligheidscoordinator opgemaakt.
Eén van de uitgangspunten van de V&G-wetgeving voor de werkgever, is het zoveel mogelijk voorkomen van de risico's. Werkgevers en werknemers in Nederland moeten zich houden aan veel wetten en regels over veiligheid en gezondheid (V&G). Deze V&G-wetgeving staat vooral in de Arbowet.
Een bouwwerk moet veilig gebouwd en onderhouden kunnen worden. Dit gebeurt onder het toeziend oog van de V&G-coördinator voor de uitvoeringsfase. Hij is de spin in het web en de regisseur voor de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats.
Het V&G-plan ten behoeve van een bouwproces kun je zien als een RI&E voor de bouwplaats-specifieke risico's. De risico's van het bouwwerk of project, de locatie en werkplek alsmede de kenmerkende processen moet je inventariseren en je moet maatregelen ontwikkelen en uitvoeren.
De ontwerpfase – ook wel 'schetsontwerp' tot 'voorlopig ontwerp'– is de eerste fase waarin ontwerpschetsen gemaakt worden op basis van de woonwensen van de klant. In deze ontwerpfase ontstaat de hoofdvorm van het gebouw, de eerste ideeën over de indeling en de te gebruiken kleuren en materialen.
De fase Definitief Ontwerp (DO) is de fase waarin de nadruk verschuift van het ontwerpen en vormgeven van het ontwerp naar de technische uitwerking hiervan in het kader van de vergunningsaanvraag.
De interne RI&E van de Nederlandse Arbeidsinspectie is daarbij leidend. Bijzondere gevaren: gevaren die de aan de reguliere bouwactiviteiten verbonden gebruikelijke risico's overstijgen.