Om een tekst op niveau A1 te begrijpen moet je 1000 woorden kennen. Voor een tekst op niveau A2 heb je 2000 woorden nodig. Om een tekst op niveau B1 goed te kunnen lezen moet je 5000 woorden kennen. En voor een tekst op niveau B2 heb je ±10.000 woorden nodig.
1 – 10 Je kent ongeveer 100 tot 1000 woorden. U zit ongeveer op niveau A1. 11 – 20 Je kent ongeveer 1100 tot 2000 woorden. U zit ongeveer op niveau A2.
Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 40 woordjes per dag kan leren en onthouden. Een raar fenomeen: bij een rijtje van 10 woorden heb je 8 herhalingen nodig voor je het kent, bij een rijtje van 20 woorden moet je ieder woord 30 keer herhalen! Teveel woordjes ineens is dus tijdverspilling.
Onthoud dat alhoewel een geboren Engelse spreker een woordenschat heeft van minstens 20.000 woorden het leren van slechts 3000 worden voldoende is om het grootste deel van een gewoon Engels gesprek of geschreven werk te kunnen volgen, zolang je maar de juiste lijst gebruikt.
Om een tekst op niveau A1 te begrijpen moet je 1000 woorden kennen. Voor een tekst op niveau A2 heb je 2000 woorden nodig. Om een tekst op niveau B1 goed te kunnen lezen moet je 5000 woorden kennen. En voor een tekst op niveau B2 heb je ±10.000 woorden nodig.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
1. Makkelijke vreemde talen (zo'n 600 uur) Er zijn een aantal talen die relatief eenvoudig zijn om te leren. Nederlands is zo'n taal, die buitenlanders gemiddeld in zo'n 600 uur studeren aardig onder de knie hebben.
Taalniveau B2
Uitzicht – kan de hoofdlijnen van complexe teksten begrijpen, kan duidelijke, gedetailleerde tekst produceren en kan spontaan aan een gesprek deelnemen.
Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. Ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt.
Meeste talen & meeste woorden
Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij).
Het FSI geeft als tijdsindicatie om de basisvaardigheid aan te leren: 480 uur voor verwante talen en 720 uur voor niet verwante talen. We nemen deze basis even als richtlijn. Stel dat je een half uur per dag aan je taal besteedt, dan zit je in een jaar op ongeveer 180 uur. Een uur per dag wordt al 365 uur.
Sommige mensen denken nog steeds dat je het beste meer talen kunt leren door deze achter elkaar, opeenvolgend te leren. Dit klopt echter niet voor het spontaan leren van talen. Dit is uit onderzoek gebleken. Kinderen kunnen namelijk al vanaf hun geboorte meerdere talen aangeboden krijgen en dit goed oppakken.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Voor zowel voor jonge kinderen als volwassenen blijkt slaap (of om precies te zijn, slaapconsolidatie) een positief effect te hebben op het onthouden van nieuwe woorden. Het werkt zelfs als je een spreekwoordelijk uiltje knapt; een dutje van slechts 6 minuten maakt al dat je geleerde woorden beter herinnert.
Met dit boek leer je alle trucs, waarmee je elke taal snel en efficiënt kunt leren - veel sneller dan je ooit had kunnen dromen: Je leert, hoe je nieuwe woorden correct onthoudt, hoe je woorden tot drie keer sneller onthoudt door van associaties gebruik te maken en hoe je ze.
Taalkennis verbeteren op onbewust niveau
Een passieve manier die je dus kan helpen om een taal nog beter te leren, is door veel te luisteren naar de klanken van een taal. Ook als je nog geen idee hebt wat er wordt gezegd!
Het Koreaanse alfabet, Hangul, is samengesteld uit 14 medeklinkers en 10 klinkers, met symbolen die je combineert tot lettergrepen. Nog een leuk weetje over Koreaans?
Vanaf 2 jaar maakt je peuter enorme sprongen in zijn taalontwikkeling. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'.
Een dreumes van achttien maanden begrijpt zo'n tweehonderd woorden en korte zinnen, denk aan 'waar is je schoen' of 'pak de bal'. Het spreekt rond de vijftig woorden. Een dreumes begint nu te brabbelen en leert de eerste woordjes. Een taalontwikkelingsstoornis is dan wat makkelijker te herkennen.
Op de leeftijd van negen à tien maanden maken kinderen geluiden die steeds meer lijken op spraakklanken. Het herhalen van dezelfde klanken noemen we brabbelen. Rond de eerste verjaardag begint bij de meeste kinderen het gebrabbel op echte woordjes te lijken. Ze vertellen je zo hele 'verhalen'.