Roerbakken. Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is. Je krijgt ontzettend smaakvolle en gezonde gerechten die eenvoudig zijn klaar te maken.
Onbewerkte kip, zoals kipfilet, bevat veel gezonde eiwitten en vetten. Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Grillen, stomen en pocheren zijn gezonde bereidingswijzen die uitstekend toe te passen zijn op kip en waarbij je geen of niet veel vetstof nodig hebt. Ook wokken is een gezonde manier om kip te bereiden. Waar je bij kip goed op moet letten, is dat ze goed gaar wordt.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden.Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe.Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees.
Roerbakken. Roerbakken of wokken is één van de meest gezonde manieren om te koken. Met roerbakken gebruik je erg weinig vet en het eten is snel gaar, zodat het verlies aan voedingsstoffen en smaak minimaal is. Je krijgt ontzettend smaakvolle en gezonde gerechten die eenvoudig zijn klaar te maken.
Ook kipfilet is niet gezond
Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan. De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat deze vormen van bewerkt vlees een groot risico vormen voor onze gezondheid.
Wie twee keer per week kip eet, heeft een 4 procent grotere kans op hart- en vaatziekten, maar dat hangt mogelijk af van de bereidingswijze. Verder onderzoek is noodzakelijk. Er is geen verband tussen het eten van vis en de kans op hart- en vaatziekten of een voortijdige dood.
Kipfilet als broodbeleg is bewerkt vlees. Hierdoor is het onder andere langer houdbaar is. Er is suiker en zout toegevoegd.Precies de voedingsstoffen die niet zo gezond zijn!
Kip gezond bereiden met vel, euh vet
Kip is relatief mager vlees maar sommige delen van de kip bevatten meer of minder vet. Een kippenborst, het magerste stukje, is vetarm (1,3 g vet per 100 g), een kippenbout bevat iets meer vet (6,2 g per 100 g) en een stukje kip van 100 g met vel brengt gemiddeld 9 g vet aan.
Feit: Eet regelmatig vis
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis.
Gerookte kip is misschien wel het populairste product onder het gerookte vlees. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens een gezond stukje gevogelte. Zo bevat gerookte kip relatief veel eiwitten en een mooie hoeveelheid onverzadigd vet: een belangrijke brandstof voor je lichaam.
Het raadt aan om, gemiddeld dit te eten: 25g kip per dag. 28 gram vis per dag.
Het grootste voordeel van gezond mager broodbeleg zoals een plak kipfilet is dat het heel wat minder calorieën bevat dan een portie pindakaas. Als je dit elke dag zo doet, bespaar je er aardig wat calorieën mee wat je helpt om af te vallen.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten.In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
Vitaminen en mineralen: Kip bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder niacine (vitamine B3), fosfor, selenium en vitamine B6. Deze spelen een rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals energieproductie, botgezondheid en immuunfunctie.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Voor het meest malse resultaat is het belangrijk dat het opwarmen langzaam gebeurt.Laat vervolgens op laag vuur nog 12 tot 15 minuten garen. Als je een heel gezond dieet volgt, is dit de beste manier om je kipfilet te bereiden, omdat we geen gebruik maken van boter of olie, maar van water of bouillon.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”