Allereerst moeten we weten wat het volume van een bol ijs is. De formule daarvoor is ⅙ x ∏ x diameter³= 1/6 x ∏ x 4,9³=61,56 cm³. Het volume van onze bol ijs uit ijsschep nr. 30 is dan 61,56 cm³, en van een halve bol dus 30,78 cm³.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
Hoeveel bollen ijs krijg ik uit een doos? Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
13. Wettelijk is vastgesteld dat het gewicht van 1 liter ijs minimaal 450 gram moet zijn.
Kijk op de verpakking: uitgaan van aantal gram ijs (niet van ml). 150 ml. consumptie-ijs weegt 100 gram; dus vergelijk het gewicht van het ijsje in gram met de voedingswaarde per 100 gram. Voor waterijs geldt: het gewicht (gram) is wel ongeveer gelijk aan de inhoud (milliliters).
Voor waterijs geldt dat het gewicht (gram) wel ongeveer gelijk is aan de inhoud (ml). Dus 1 ml ijs is ongeveer 1 gram ijs (of dit zo is kun je meestal terug vinden op de verpakking).
Wist je trouwens dat de maat van professionele ijslepels staat voor het aantal bolletjes dat je ermee uit 1 liter ijs kan scheppen? Een lepel van maat 30 houdt dus in dat je met die ijslepel 30 bolletjes ijs uit één liter ijs kan scheppen.
Gebruik geen potje met warm water maar koud water én het ijs moet op temperatuur zijn. Haal je ijs een tijdje op voorhand uit de vriezer zodat het mooi zacht en smeuïg is. Dop je lepel in koud water en laat je lepel naar binnen leunen zodat je het ijs mooi kan 'schrapen'.
Dip je ijsschep in warm water
Niets zo jammer als wanneer je het perfecte ijsbolletje hebt gemaakt, maar het niet uit je schep wil glijden. Dé tip: dompel de ijsschep tussen het scheppen door in warm water. De bolletjes laten daardoor direct los.
Een bolletje schepijs weegt ongeveer 50 gram (100 ml). 100 gram komt ongeveer overeen met 200 ml.
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden.
Een ijssalon runnen blijkt bovendien een lucratieve bezigheid: ruim 20 procent van de starters draait al na zes maanden quitte en 10 procent bereikt al na twee jaar het break-evenpunt. De brutowinstmarge ligt gemiddeld op 70 tot 80 procent van de omzet.
Er zitten 211 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) ijshoorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'ijshoorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd. Aan deze melk wordt bij een tempera- tuur van 85 °C suiker, slagroom en bind- middel toegevoegd.
Als het ijs wordt gebruikt om frisdrank of wijn in een glas te koelen, heeft u voldoende aan twee ijsblokjes per glas. Met 5 kg ijs kunt u 125 glazen voorzien van ijs. Voor cocktails gebruikt u 5 à 6 ijsklontjes per glas, u kunt dan 80 glazen van ijs voorzien met 5 kg ijs.
Kleine oliebolletjes (30 gram, ijsschep nummer 50) moet je ongeveer drie minuten frituren. Normale oliebollen (90 gram, ijsschep nummer 16) frituur je ongeveer zes minuten.
Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker. 1 bolletje levert ongeveer 100 kcal.
Of verwarm een kommetje met water in de microgolf, als je het mes meerdere keren moet opwarmen. Zodra het mes gloeit, snij je de oppervlakte van het ijs in rechthoekjes van ongeveer 2,5 centimer diep. Dit patroon weekt het bovenste oppervlak van het ijs los, waardoor het in stap 3 makkelijker te scheppen is.
Het is belangrijk dat de olie goed op temperatuur is en blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.
De perfecte oliebollen maak je met deze olieboltang. Met een vloeiende beweging schep je de perfecte bol zo in de frituurpan.
Liter naar milliliter
Als je het aantal liter vermenigvuldigt met 1000, krijg je het aantal milliliters. Een milliliter (ml) is een inhoudsmaat en 1 ml is één duizendste van een liter.
Als je het over water hebt dan is 1000 gram = 1000 ml. Dus 1 ml water = 1 gram water.
1 milliliter water weegt 1 gram, en er is dus geen reden om iets om te rekenen. Deze gemakkelijke conversie is niet toevallig, maar het resultaat van de manier waarop eenheden zijn gedefinieerd. Veel wetenschappelijke eenheden worden gedefinieerd ten opzichte van water, omdat het een algemeen voorkomende stof is.
Antwoord. Als die 100 gram geheel uit vocht bestaat en dat vocht is dan water dan komt 100 gram water over een met 100 ml. 1 liter water komt overeen met 1 kilogram. 100 gram komt overeen met 0,1 liter en dat is 1 dl en dat is dan 10 cl en dus 100 ml.