Als de gehoorgang volledig vrij is, neemt de audioloog een afdruk. Hij plaatst een soort watje in het oor en spuit daarna een siliconenpasta in je gehoorgang en je oorschelp. Deze pasta droogt en verhardt na enkele minuten en kan dan samen met het watje eenvoudig uit je oor genomen worden.
Met een spuitje wordt siliconen materiaal in het oor geplaatst. Na een paar minuten drogen halen we de afdruk en het watje uit het oor. Met de afdruk van uw oor kunnen we de oordoppen exact op maat voor u laten maken. Dit duurt ongeveer 2 weken.
Oordoppen of -proppen van kunststofschuim hebben de vorm van een cilinder of kegel. De meeste moet je eerst tot een staafje kneden en dan diep in je gehoorgang schuiven. Het schuim zet in je oor weer uit, zodat het goed afgesloten wordt. Gemiddeld dempen ze 35 decibel, mits je de doppen goed geplaatst hebt.
Beste op maat: Variphone MEP 2G
Op maat gemaakte oordoppen zijn dus altijd de beste oordoppen. We kozen voor de Variphone MEP 2G omdat zij de breedste selectie hebben van filters. Zo kan je kiezen tussen oordoppen voor muziek, motorrijden, slapen en veel meer.
Er zitten ongeveer 46 handelingen aan de productie van de otoplastieken. En het duurt ongeveer een week voordat ze gereed zijn. Als de otoplastieken klaar zijn wordt een afspraak gemaakt om ze persoonlijk af te leveren waarbij meteen de afdichting wordt gecontroleerd.
Gemiddeld betaal je zo'n 150 euro voor een paar op maat gemaakte oordoppen. Maar ziekenfondsen betalen een deel van dat bedrag terug.
De levensduur van gehoorbescherming in het algemeen is circa 2 tot 4 jaar, ervan uitgaande dat ze tijdens werktijd continu worden gedragen.
De oordoppen die op de gehoorgang liggen, worden over de gehoorgang aangebracht. Zij veroorzaken dus geen pijn aan de gehoorgang en zijn gemaakt van siliconen. Dit zachte materiaal is aan te passen aan de vorm van uw oorschelp.
Oordoppen gemaakt van schuim kun je ongeveer drie tot vijf keer gebruiken. Siliconen oordoppen kun je ongeveer vijf keer gebruiken. Oordoppen gemaakt van thermoplastisch materiaal kun je tot wel honderd keer gebruiken.
Er zijn twee verschillende soorten Otoplastieken, harde en zachte. Harde Otoplastieken hebben een levensduur van ongeveer 3 a 4 jaar en de zachte Otoplastieken tussen de 4 a 5 jaar. De zachte Otoplastieken gaan langer mee omdat deze iets kunnen mee vormen met het lichaam en harde oordoppen niet.
Met op maat gemaakte oordoppen, aangepast aan je persoonlijke situatie of omgeving, voorkom je gehoorschade en daaruitvolgende ongemakken. En, niet onbelangrijk, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.
Inbrengen gehoorbescherming - oordoppen
Pak met de linker hand de bovenkant van uw oorschelp en trek deze omhoog en naar achteren. Druk de gehoorbeschermer (voorzichtig) met de rechter hand zo diep als mogelijk in de gehoorgang.
EAR Soft FX – Het oordopje met de hoogst mogelijke demping.
Neem de otoplastiek tussen duim en wijsvinger. Het smalle deel van de otoplastiek wijst naar de gehoorgang. Duw de otoplastiek met een rustige, draaiende beweging in het oor zodanig dat deze goed aansluit.
Gehoorbescherming op maat (otoplastieken): Otoplastieken worden per individu op maat gemaakt, exact passend in de vorm van de gehoorgang en voorzien van een geluidsfilter dat is afgestemd op de specifieke behoefte van de gebruiker. Er zijn filters met verschillende dempingswaarden.
OORDOPJES EN OORSMEER
Ook kan het zijn dat je het oordopje niet genoeg kunt versmallen voordat je het in het oor inbrengt, waardoor je het van nature aanwezige oorsmeer in je oor ook naar binnen schuift. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder tijdelijk gehoorverlies en oorsuizingen.
Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Het antwoord is eenvoudig: Er zit geen enkel gevaar in het dagelijks gebruiken van oordoppen om beter te kunnen slapen. Zo beaamt ook KNO arts Sietske Meinesz. Kno-arts Sietske Meinesz: “Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor.
Zonder oordoppen slapen: zó doe je dat
“Je moet normale geluiden, zoals een partner die ademhaalt, leren accepteren. Als het zweet je uitbreekt bij de gedachte dat je zonder oordopjes moet slapen, kun je eerst wennen aan het luisteren naar natuurlijke geluiden die je wel fijn vindt.
Conclusie. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over de mogelijkheden om je te beschermen tegen gehoorschade. Gebruik oordopjes wanneer je lange tijd gehoorbescherming moet dragen of een beperkt budget hebt. Wanneer je regelmatig bescherming op en af moet zetten draag je beter oorkappen.
Word je kortstondig blootgesteld aan een geluidsniveau van 105 decibel of meer, dan draag je goede oordoppen. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor hoge kwaliteit oordoppen met maximale geluidsdemping. Word je hier langdurig of structureel aan blootgesteld, dan draag je oorkappen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Festival oordopjes zonder filter die het gehoor beschermen bij harde muziek, dempen enkel het buitengeluid. Er is sprake van een ongelijke demping, waarbij er meer hoge dan lage tonen gefilterd worden. Hierdoor klinkt het geluid dof of vervormd en hoor je minder muzieknuances.