Reacties. De beste manier is een sapcentrifuge, daar recupereer je bijna alle sap dat in vruchten en fruit aanwezig is. Hoe harder groenten/fruit hoe meer sap concentratie.
Daarnaast zijn ze makkelijk om op voorraad te hebben, ze zijn niet duur, je kunt ze zowel rauw, gebakken, gefruit en gefrituurd eten, ze kunnen de hoofdrol hebben (in bijvoorbeeld uiensoep of een gekarameliseerde uienquiche) maar doen het ook heel goed in een bijrol.
Niet alleen is ui gezond voor je slijmvliezen; ze zijn ook onmisbaar voor je darmen. Er zitten massa's vezels in en de nodige prebiotica. Uien zijn dus belangrijk voor een goede stoelgang en je weerstand, die voor een groot deel in onze darmen huist.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
Uien bevatten heel wat vitamine C en mineralen, zoals kalium en mangaan. Ook de botten worden verstevigd, waardoor het risico op reuma vermindert. Vrouwen in de menopauze doen er dus goed aan om veel uiensoep te eten. Uien versterken eveneens het immuunsysteem, zuiveren het bloed en bevorderen de spijsvertering.
Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen en dit is dus positief wanneer je wilt afvallen. Dezelfde stof zit ook in groene thee, waarvan ook bekend is dat het afvallen stimuleert. Ook is ui goed voor de spijsvertering en ook dit kan erg schelen voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Uiensap bevat een grote hoeveelheid zwavel en helpt daardoor om de bloedcirculatie naar de follikels te verbeteren, deze opnieuw op te bouwen en elke vorm van ontsteking te verminderen. Uiensap bevat ook antibacteriële eigenschappen die tegen bepaalde hoofdhuidinfecties die haarverlies veroorzaken vechten.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Gekookte, gebakken of gestoomde ui bevat dit antibacteriële effect veel minder. Uien danken hun werkzaamheid aan de stoffen polyfenolen en quercetine, beiden sterke antioxidanten. Vooral het hoge gehalte aan de polyfenolen, die ook ontstekingsremmend werken, maakt van de ui een echt wondermiddeltje voor je gezondheid.
Gezonde keuze
De ui is niet alleen de smaakmaker in een gerecht, het is ook een hele gezonde groente. Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
Goed voor het hart
Uien hebben volgens wetenschappelijk onderzoek zich bewezen als zijnde goed voor hart en bloedvaten. Een ui eten verlaagt het risico op bloedklontering waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval wordt verlaagd.
Ook de ui staat bekend om zijn effect op de darmen. De ui stamt af van de lookfamilie, waar ook de knoflook, sjalot, prei en bieslook van afstammen. Uien zitten vol oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect heeft de ui vooral als hij rauw gegeten wordt.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
Knoflook staat bekend om zijn beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat knoflook een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed.
In het verleden hebben wetenschappelijke onderzoeken ontdekt dat uien je testosteron een boost geven. Ja, je leest het goed. Dit bolgewas is niet alleen goed voor je traan- en gasproductie, maar ook voor je testosteronproductie.
Ui naast je bed
Halveer een ui, leg hem op je nachtkastje als je gaat slapen en de volgende dag is je neus snotvrij. Feit: zodra je je mes in een ui zet, ontstaat er een gas met de naam – onthoud deze voor Scrabble – 'synpropaanthial-S-oxide'. Zodra dit gas in contact komt met vocht, ontstaat er een bijtend zuur.
Wat zijn echte dikmakers? In principe kun je van alle voedingsmiddelen aankomen. Je komt aan als je meer eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke producten eet dan je nodig hebt. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes of producten in de supermarkt die ervoor gaan zorgen dat je snel gewicht verliest.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.