De zomervakantie duurt ongeveer tien weken.
De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Sinds 2013 geldt dit voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs.
In Zweden gaan kinderen 9 jaar lang naar de basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs. Vervolgens gaan ze 3 jaar naar de bovenbouw, ook wel 'gymnasia' genoemd (niet te verwarren met het gymnasium in Nederlandse zin). De meeste exchange studenten komen daar ook terecht tijdens hun High School programma.
Momenteel is er in Zweden erg veel vraag naar specialistische artsen, huisartsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel. Met vragen over dit soort vacatures kun je ook goed bij Eures terecht⁴. Werken in Zweden is dus makkelijker dan je misschien dacht.
Zweeds, Engels en wiskunde zijn altijd verplicht. Het onderwijs in Zweden is toegankelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen van de ouders. Leren en lesmateriaal aan de basisschool zijn gratis. Ook de schoolbus die in landelijke gebieden leerlingen oppikt wordt door de overheid bekostigd.
De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
De zomervakantie begint in Duitsland eind juni of halverwege de maand juli en duurt vaak zo'n 6 weken.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
Een evenwichtige verdeling van de vakanties over het schooljaar is belangrijk voor de leerlingen. Dit betekent dat er meestal na 7 à 8 weken school een vakantie is.
Vakantiedagen voorgezet onderwijs
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
De beste reistijd voor Zweden is juni t/m september. In het noorden is het in deze periode gemiddeld 18ºC. Als je hoger de bergen in gaat, moet je rekenen op temperaturen rond de 15ºC. Van begin juni t/m halverwege augustus kun je genieten van de middernachtzon.
In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio).
Scholen houden gewoonlijk een pauze van 10 tot 11 weken, die begint in mei en juni en eindigt in augustus en september.
Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa. In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie!
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
De kinderen gaan vanaf 3 jaar naar de kleuterschool en vanaf 6 jaar naar het basisonderwijs. Het basisonderwijs duurt net als in Zweden in totaal 9 tot 10 jaar. De schooldag duurt van 08.00 tot 15.00 uur. Tussen de middag wordt met de leerkracht in de klas gegeten met een van huis meegenomen lunch.
Zweden is een langgerekt land en kent daardoor verschillende klimaattypes. In het zuiden vind je 's zomers een gematigd zeeklimaat, waardoor de zomers over het algemeen vrij warm zijn. In het noorden en in Midden-Zweden vind je een landklimaat, waardoor de zomers ook warm zijn.
Zweden heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit belastingen. Iedereen die woont of werkt in Zweden is verzekerd via dit stelsel. Het nationale kantoor voor de sociale zekerheid in Zweden, de Försäkringskassan, zorgt voor de uitvoering en de compensatie van de zorgkosten.