Het desinfecteert en dat is nodig om slechte bacteriën niet de kans te geven zich te ontwikkelen. Maar wie last heeft van een droge en trekkerige huid, moet voorzichtiger zijn met zeepproducten.Zeep kan de huid namelijk ook uitdrogen.
Kies de juiste zeep
Gebruik een milde vloeibare handzeep zonder uitdrogende alcoholsoorten en geurstoffen, zodat je huid niet onnodig uitdroogt of geïrriteerd raakt. Wij raden het gebruik van een antibacteriële handzeep af, omdat dit op den duur antibioticaresistentie in de hand kan werken.
Het beste antwoord. Ja hoor je kunt het in principe gewoon door elkaar gebruiken. Douchegel en badschuim zijn bijna hetzelfde (badschuim schuimt meer) Aan de handzeep zal een ander luchtje zitten, maar ze zijn alle drie bedoeld om de huid te reinigen.
Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Zeep zou de huid uitdrogen. Dat klopt zeker als het gaat om 'gewone' zeep. Dit is namelijk te agressief voor je huid. De huid op je handen is een stuk dikker dan die van je gezicht.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Veel daarvan zijn synthetisch, maar er bestaan ook enkele heerlijke natuurlijke zepen. Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen. Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep.
Qua hygiëne is er dus geen verschil tussen een blok zeep of een vloeibare zeep. Belangrijk hierbij is wel om de Blokzeep goed te laten drogen!
Natrium laureth sulfaat wordt veel gebruikt in handzeep als wasactieve- en schuimvormende stof. Ze weken het vuil los en zorgen ervoor dat het opgelost blijft in het water. Zepen met natrium laureth sulfaat zijn veilig te gebruiken. Het kan wel, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Met Sunlight zeep kan jij de afwas doen, keuken, badkamer of toilet schoonmaken, wasgoed voorbehandelen en zelf wasmiddel maken. Bovendien is deze huishoudzeep ook geschikt om jezelf mee te wassen en is de zeep bovendien nog huidzuiverend ook.
Olijfolie zeep
Deze zeep is heel erg zacht en daardoor voor iedereen geschikt. Olijfolie zeep bestaat alleen maar uit olijfolie en 5% laurierbes olie, verder helemaal niets. Laurierbes olie werkt ontzettend goed tegen allerlei huidkwaaltjes. Het verminderd de droge huid en kalmeert de huid.
Wist je dat het vaker handen wassen niet alleen jouw huid uitdroogt en beschadigt? Maar ook kunnen de giftige stoffen in gewone (en desinfecterende) handzeep jouw hormoonbalans verstoren. Bovendien is gewone handzeep schadelijk voor het milieu.
Het komt erop neer dat elk type zeep uw handen kan ontdoen van schadelijke bacteriën bij correct gebruik maar antibacterieel gel of zeep zoals dettol kan zeer effectief werken tegen schadelijke bacteriën ziektekiemen of virussen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell.
In het bijzonder wordt fysiologische zeep aanbevolen voor het wassen van de (over)gevoelige huid, droge tot zeer droge huid, beschadigde huid (eczeem, psoriasis, diverse huidletsels). Ook bij personen met (aanleg tot) allergie is gebruik van fysiologische zeep wenselijk.
Zo was je je handen
Daar zitten vaak ziekteverwekkers tussen. Ruim 30 seconden wassen is genoeg om het merendeel van deze bacteriën te verwijderen. De bacteriën die je altijd bij je draagt, de residente bacteriën, krijg je zelfs niet weg na minuten lang wassen omdat ze diep in je huid zitten.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
De Dettol handzeep is verrijkt met aloë vera waardoor de handen een diepgaande hydratatie krijgen en ook heerlijk ruiken. De antibacteriële handzeep elimineert alle bacteriën en ziekteverwekkers zodat de handen hygiënisch schoon zijn met minder kans op besmettingen.
De alcohol heeft een desinfecterende werking en de vloeistof verdampt bij gebruik waardoor na gebruik de handen niet gedroogd hoeven te worden. Handalcohol kan van ethanol of van isopropanol worden gemaakt. Naast alcohol en een deel water kan een deel glycerine worden toegevoegd om te voorkomen dat de handen uitdrogen.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Het ligt natuurlijk een beetje aan wat je dagelijkse bezigheden zijn, maar in principe hoef je je huid niet elke dag te wassen met een douchegel; alleen water is ook prima. Zeker als je je huid na het douchen nog insmeert met een olie of crème.
Een zeep is neutraal als hij een pH 7 bevat. De pH wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, dus 7 ligt in het midden. Bovendien is de pH van het menselijk lichaam gewoonlijk 7, zodat het gebruik ervan de pH van de persoon niet verandert, en daarom wordt het als neutraal en hypoallergeen beschouwd.