Vogels, reptielen, amfibieën en vissen hebben daarnaast ook ultraviolette
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Hoe kunnen koeien waarnemen? Koeien hebben een heel bijzonder wereldbeeld. In hun ogen zijn ze niet zwart met wit, staan ze niet in een groene weide te grazen en staan ze niet onder een blauwe hemel. Het zicht van koeien is namelijk volledig opgebouwd uit rode, oranje en gele tinten.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Het knipvlies houdt het oog schoon en vochtig. Net als bij mensen bestaat het netvlies van vogels uit staafjes en kegeltjes. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Zo zijn er bijvoorbeeld een paar roofvogels die nóg scherper zicht hebben dan wij. Dat is logisch; zij moeten vanaf grote hoogte kleine prooien kunnen spotten. Chimpansees en andere primaten zien ongeveer net zo scherp als wij doen. Een dier dat net niet aan ons zicht kan tippen, is de kat.
Met onze drie soorten kegeltjes kunnen we de kleuren van de regenboog zien: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet - het zogenaamde kleurenspectrum. We kunnen ook één kleur zien die niet in het spectrum of de regenboog zit: paars.
Roodgroen en geelblauw – dat zijn de zogeheten 'verboden kleuren'. Iets roodgroens heeft zowel een rode als een groene tint. Dat lijkt onmogelijk, maar dat is het niet. Het botst alleen in onze hersenen.
De fovea is een kleine verlaging in het netvlies, die voor honderd procent bestaat uit kegeltjes. Met dit gedeelte zie je het meest helder en scherp. Honden zien details dus minder goed, wel tot zes keer minder dan mensen. Bewegende voorwerpen merken ze wel meteen op, tot op een afstand van 800 tot 1000 meter.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Paarden kunnen dus kleuren onderscheiden, maar minder goed als mensen (die wel alle kegeltjes hebben). Je kunt dit vergelijken met een persoon die kleurenblind is. Een paard kan blauw, geel, wit en grijstinten goed van elkaar onderscheiden, maar rood en groen bijna niet.
Ziet een stier de kleur rood of niet? Uit onderzoek lijkt het erop dat stieren en koeien goed rood van groen en blauw kunnen onderscheiden. En in veel mindere mate blauw van groen. Je kan zeggen dat rundvee groen kleurenblind is (deuteranopie; zie soorten).
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Het pigment blauw is het minst voorkomende pigment in de natuur.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
Dus orka's en zebra's zijn zwart-wit om het patroon ven hun verschijning te doorbreken.
In tegenstelling tot mannen, waar 1 op 12 kleurenblind is, heeft slechts 1 vrouw op 255 moeite om kleuren te onderscheiden. Daar komt nog eens bij dat vrouwen zonder het zelf te beseffen misschien wel 99 miljoen meer tinten kunnen zien door een extra type kegeltje in het oog.
Zeezoogdieren zoals zeehonden, dolfijnen en walvissen, zien nóg minder kleuren. Die arme stakkers hebben doorheen de evolutie slechts één kegeltje overgehouden. Ze kunnen geen enkele kleur onderscheiden en zien alles in vijftig tinten grijs.
Daag een vreemde hond nooit uit
Kijk een vreemde hond nooit recht in de ogen, want daarmee daag je hem uit. Het niet recht aankijken, is een effectieve non-verbale vorm van communicatie om een toch al gestreste, angstige of agressieve hond niet verder over de rooie te jagen.
Brughagedissen (Tuatara)
Je kunt de dieren tegenkomen in de natuur van Nieuw-Zeeland. Deze beestjes hebben niet twee, maar drie ogen. Hun derde oog zit bovenop hun kop en wordt eigenlijk niet gebruikt.