Mona Lisa (Italiaans: La Gioconda, Frans: La Joconde) is een schilderij van Leonardo da Vinci, dat hij waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 vervaardigde. Het hangt in het Musée du Louvre in Parijs.
Het portret van Lisa Gherardini, de vrouw van Francesco del Giocondo, hangt, omgeven door zware veiligheidsmaatregelen, in zaal zes op de eerste verdieping van de Denonvleugel in het Musée du Louvre in Parijs. Het kunstwerk is op een houten paneel geschilderd en meet 77 bij 53 centimeter.
De Mona Lisa is dé bezienswaardigheid van het Louvre. Het bekende doek werd tussen 1503 en 1506 door geschilderd door de enige echte Leonardo da Vinci. Dit prachtwerk kan je vinden op verdieping 1 in hal 7.
Vandaag de dag wordt het schilderij geschat op een waarde van 0,7 miljard euro. Dat maakt de Mona Lisa tot het meest kostbare schilderij in de wereld.
Peruggia was een Italiaanse patriot, die vond dat de Mona Lisa thuishoorde in een Italiaans museum, omdat het geschilderd was in Firenze.
Het beroemde meesterwerk van Leonardo Da Vinci werd 21 augustus 1911 gestolen uit de salon Carre van het Louvre in Parijs. Het portret uit de 15e eeuw hing sinds 1804 in het Louvre.
Het schilderij werd bijna 400 jaar geleden gemaakt, in 1642. Toen was het ook al populair, maar hij is door de jaren heen steeds bekender geworden. Daardoor is de waarde flink gestegen. Het wordt geschat op wel 500 miljoen!
Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de wereld) is het duurste – en misschien wel het meest omstreden – kunstwerk ooit. Het werk werd in november 2017 voor 450 miljoen dollar (ongeveer hetzelfde in euro) verkocht door het veilinghuis Christie's in New York.
Hij doelt op het bedrag dat de overheid vandaag neertelde voor een kunstwerk: de Vaandeldrager, een schilderij van Rembrandt. 150 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de overheid ooit heeft betaald voor een enkel kunstwerk, stelt een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur).
In 1517 verhuisde Leonardo Da Vinci naar Parijs op verzoek van de koning van Frankrijk en schilderde daar voor de allerrijksten. Hij kreeg een bijdrage om van te kunnen leven maar toen dit ontoereikend bleek, verkocht hij het schilderij van de Mona Lisa aan koning Francis de 1e.
In 1911 werd het schilderij op klaarlichte dag gestolen. De dader, een Italiaanse medewerker van het Louvre, had zich met het schilderij verstopt in een bezemkast en was daarna met de Mona Lisa onder zijn jas naar buiten gelopen.
Wereldwijd is De Mona Lisa het beroemdste schilderij ooit. Da Vinci maakte het portret in 1503. Opvallend is dat de afgebeelde dame geen wenkbrauwen en wimpers heeft. Waarschijnlijk is de vrouw die Da Vinci schilderde de vrouw van een (destijds) bekende zakenman, Lisa Gherardini.
Deze zijn namelijk vaak in het bezit van musea en worden maar zeer zelden verkocht. Het schilderij dat het duurste wordt geschat is de 'Mona Lisa' van Leonardo da Vinci met een waarde van $790.000.000. Kijk hieronder naar de top elf duurste verkopen van een schilderij, maar eerst even wat actuele verkopen.
In 1956 werd er niet één, maar twee keer geprobeerd de Mona Lisa te vernielen. Als eerste probeerde een vandaal het doek te beschadigen door er zuur naar te gooien, waardoor het onderste deel beschadigde. Later dat jaar gooide de Boliviaanse Hugo Unjaga Villegas een steen naar de Mona Lisa.
Zo simpel? Werd er eerder gedacht dat ze iets van de schilder zou weten of dat de lach eigenlijk een droevige lach zou zijn, maar nee: Mona Lisa had een goede bui op de dag dat ze werd geschilderd. Dat is de conclusie van onderzoek door psychologen van de gerenommeerde universiteit van Freiburg.
Waarom wie naar de Mona Lisa kijkt dan toch datzelfde gevoel heeft? Volgens Horstmann heeft dat te maken met de menselijke natuur. “Het toont de sterke wens aan om bekeken te worden en om in het centrum van andermans belangstelling te staan, om relevant te zijn voor iemand, zelfs als je die persoon helemaal niet kent”.
Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte, was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum.
Van Gogh schilderde Zonnebloemen in 1888 in het Franse Arles. De waarde wordt geschat op ruim 85 miljoen euro. Er zijn meerdere versies van. Zo heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam een versie uit 1898.
Gerhard Richter staat in de onderzoeksresultaten met kop en schouders bovenaan. Van de vijfduizend duurst geveilde schilderijen waren er 110 van hem. Met een gemiddelde veilingopbrengst van 6,8 miljoen dollar per schilderij heeft hij in zijn leven een kleine 750 miljoen dollar bij elkaar geschilderd.
De bekendste schilder is Rembrandt, en zijn beroemdste schilderij is De Nachtwacht uit 1642.
Het beroemde schilderij zou in het Louvre-filiaal van Abu Dhabi komen te hangen, maar is daar tot op heden nooit aangetroffen. Op 15 november 2017 kocht de Saoedische prins Badr bin Abdoellah bin Mohammed bin Farhan al-Saoed het kunstwerk op veiling Christie's in New York.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
Het doek hangt sinds 1885 in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het schilderij toont kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, die omringd worden door zestien leden van hun militie en een aantal figuranten. De nachtwacht wordt gezien als één van de beroemdste schilderijen ter wereld.
Omdat het schilderij te groot was voor zijn nieuwe plek, tussen twee deuren, werd het werk verkleind. Aan alle kanten werd een stuk van het doek afgesneden, het grootste stuk aan de linkerzijde. De afgesneden stukken van De Nachtwacht zijn nooit teruggevonden.