Daarom is het essentieel om goede verlichting in een keuken te hebben. Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000.
Bij het kookvuur of het aanrecht is functionele verlichting essentieel om te koken. Direct licht dat rechtstreeks het werkblad verlicht is hierbij de beste keuze. Denk aan hanglampen boven je kookeiland, spotjes in het plafond of onder je keukenkasten.
Heb je een keuken die iets kleiner is dan kunnen 3 a 4 spots van 5 Watt al ruimschoots voldoende zijn. Heb je echter een grote keuken? Dan kan het zijn dat je 6 tot 8 LED inbouwspots nodig hebt van ongeveer 8 Watt.
Als vuistregel heb je tussen de 1000 en 3000 Lumen nodig voor verlichting boven het aanrecht. Dit aantal varieert echter naar gelang de grootte van je keuken en hoeveel verlichting je voor specifieke taken nodig hebt.
Boven de eettafel is een sfeervoller licht vaak gewenst, waardoor het Lumen rond de 1000 tot 1500 genoeg is. Dit dient echter wel hoger te zijn als je aan de keukentafel werkt. Klik hier om alle LED verlichting van 1000 tot 3000 Lumen te bekijken.
Werkverlichting in de keuken
Met het oog op vocht (stoom) en vet is het verstandig om te kiezen voor een afgeschermde lichtbron met diffuus licht. Tl-buizen zijn hier zeer geschikt voor. Ook halogeen verlichting werkt goed. Zorg dan wel voor voldoende wattage zodat u goed werklicht heeft.
In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
5000 tot 10.000 lumen is nodig is om een keuken goed te verlichten.
Het ezelsbruggetje 1W = 1m2
Wat hier staat is dat voor elke vierkante meter je 1 Watt aan LED-verlichting nodig hebt. Dit gaat uit van een standaard luxwaarde van ongeveer 200 in een standaard ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer.
Overbelasting vindt plaats wanneer teveel elektrische apparaten tegelijkertijd op één groep zijn aangesloten of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan de nominale stroom van het apparaat. Wanneer overbelasting plaatsvindt, kan brand ontstaan doordat de elektriciteitsdraden te warm worden.
Handig om te weten: een lamp met 450 lumen (40 watt) geeft een eethoek sfeer en een lamp met 750 lumen (60 watt) dient als perfecte omstandigheid om in te werken.
In een ruimte als een keuken of een hobbykamer wilt u vaak een wat helderdere verlichting, zodat u alles goed kunt zien. In dit geval is het aan te raden om te kiezen voor een kleurtemperatuur van 3000 tot 3200 K.
Praktische verlichting boven het keukeneiland
Een lamp boven het kookeiland moet dus eenvoudig schoon te maken zijn. Kies dus liever niet voor een stoffen kap of een kristallen kroonluchter, maar voor een lamp welke snel schoon te maken is. Zoals een industriële opbouwspot of een kleine hanglamp van glas of metaal.
Denk daarbij aan activiteiten als koken en eten, maar ook aan werken of ontspanning. Daarom is het essentieel om goede verlichting in een keuken te hebben. Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000.
De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.
LED (filament) lampen
Toch zijn er genoeg E27 en E14 LED lampen in de kleurtemperatuur extra warm wit (2700 Kelvin) met een hoge lichtopbrengst. LED lampen met een lichtopbrengst van 400 lumen of meer schijnen al redelijk fel. Als bureaulamp is LED verlichting van 4000 Kelvin het best geschikt.
Over het algemeen hebben LED-lampen met koel licht dus ook meer lichtopbrengst (meer lumen) dan LED-lampen met warm licht, ook al is het wattage hetzelfde! Let bij het kopen van een LED-lamp dus vooral op het aantal lumen.