TIP: Gooi wat schoonmaakazijn in de spoelbak en meng dit met water. Laat dit een nacht lang staan en spoel hierna de wc even een paar keer goed door. Mocht de wc na het ontkalken nog steeds doorlopen dan zal u verder moeten zoeken. Sluit het water af bij de stopkraan van het toilet.
Nee, giet in dat geval een fles schoonmaakazijn in de stortbak. Laat dit een nacht intrekken en spoel de wc de volgende ochtend door. Als de kalkaanslag verwijderd is, loopt uw wc mogelijk niet meer door.
Open vervolgens de spoelbak, doe wat baking soda (zuiveringszout) op een oude afwasborstel en schrob daarmee de bruine aanslag uit de spoelbak. Wanneer je de aanslag hebt weggepoetst, doe dan een chloortablet in de watertank. Daarmee houd je bacteriën langere tijd weg uit het waterreservoir.
Door een schroevendraaier onder de twee knoppen te duwen en dan die knoppen langzaam omhoog te wrikken komen ze los (ze zitten gewoon ieder op een pen geklemd) en zie daar: een kruiskop schroef komt er onder tevoorschijn. Door die los te draaien kun je dan de ring eruit nemen en kan de deksel er gewoon af.
In de stortbak bevindt zich een zelfregelend mechanisme dat ervoor zorgt dat de bak na iedere spoeling automatisch wordt bijgevuld, en de watertoevoer sluit als het reservoir vol is. Hiervoor is de waterinlaat voorzien van een vlotterkraan.
Stortbak vervangen. Klanten betaalden gemiddeld €90,- excl stortbak en ombouw. Een oud toiletreservoir is na verloop van tijd aan vervangen toe. Soms is het niet zo hygiënisch meer.
Wat is urinesteen? De bruine aanslag is te vergelijken met kalkaanslag. Het verschil is dat kalk ontstaat uit minerale en urinesteen uit minerale zouten zoals magnesium, natrium, kalium en calcium. Deze mineralen zouten komen voor in het menselijk lichaam en scheiden we uit wanneer we plassen.
Bruine aanslag in de WC is een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Kalk zit in het water waarmee je doorspoelt en urinesteen zijn minerale zouten die in urine zitten. Kalk en urinesteen zorgen samen voor hardnekkige bruine aanslag in het toilet.
Om aanslag in de wc-pot te verwijderen, giet je simpelweg een flinke kop (schoonmaak)azijn in de wc. Laat dit een paar uur (of de hele nacht) zitten. Schrob de aanslag weg en spoel de wc vervolgens door. Als het nodig is, kun je dit proces een paar keer herhalen tot je wc-pot weer stralend schoon is.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Het toilet schoonmaken is iets wat minimaal één keer per week moet gebeuren. Eerder kon je al lezen hoe je dat kan doen met een teentje knoflook. Maar aan het ontkalken van de wc wordt vaak niet of weinig aan gedacht. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn als het soms klinkt.
Tracht altijd eerst om je wc te ontstoppen met baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn. Dit mengsel laat je een paar minuten inwerken, waarna je een emmer heet water in het toilet giet. Dit mengsel laat je vervolgens de hele nacht inwerken. 's Ochtends zou het dan vlot moeten lukken om het toilet door te spoelen.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
De badkamer is één van de meest vieze plekken in je huis. Er groeien bijvoorbeeld duizenden bacteriën en schimmels in het toilet. Om deze kleine indringers op afstand te houden, kun je een teentje knoflook in het toilet leggen.
“Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door.
De urinesteen, de harde vorming, kan je echter wel eenvoudig voorkomen. Dat is door tijdig door te spoelen en om de zes maanden eens zoutzuur in je toilet te doen en vervolgens ongeveer 10 min te wachten. Doordat urine niet blijft staan in je toilet, krijgen de kristallen minder kans om te gaan hechten.
Een ervaren loodgieter of klusjesman neemt de werkzaamheden die komen kijken bij het verbouwen van de wc graag uit handen.
In een stortbak zit gemiddeld 10 liter water. Dit is vaak schoon drinkwater dat je regelrecht het riool in spoelt. Na elke spoelbeurt vult de stortbak zich vanzelf weer. Houd rekening met de inhoud van de stortbak als je een toilet installeert.
WC reparatie moet daarom snel en effectief gebeuren. Hiervoor kun je altijd een loodgieter inschakelen, maar er zijn ook stappen die je zelf kunt ondernemen om te kijken waar het probleem zit. Als de wc bijvoorbeeld niet goed doorstroomt, kan het namelijk zijn dat de vlotter of het bodemventiel niet goed meer werken.