(zware) mishandeling, waarbij iemand een ander pijn en/of (ernstige) verwondingen toebrengt. openlijke geweldpleging, waarbij meerdere personen in het openbaar geweld plegen tegen personen of goederen (denk aan relschoppers), zie ook: misdrijf tegen de openbare orde.
Bijvoorbeeld bij: aanranding of verkrachting. huiselijk geweld over een langere periode. bedreiging met een mes of vuurwapen.
Zware mishandeling
Hiervan is sprake als u opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt. We spreken van zwaar lichamelijk letsel als er geen vooruitzicht is op volledige genezing van het letsel, of als de zware mishandeling heeft geleid tot arbeidsongeschiktheid van het slachtoffer.
Een eenvoudige klap kan dus al mishandeling opleveren. Mishandeling kan met onderverdelen in twee vormen: Eenvoudige mishandeling= licht letsel, zoals een kneuzing, blauwe plek of kleine botbreuk. Zware mishandeling= zwaar letsel, zoals complexe botbreuken of inwendig letsel.
Bij eenvoudige mishandeling gaat om situatie waarbij er sprake is van relatief geringe pijn of letsel.Bij zware mishandeling is er sprake van zwaar lichamelijk letsel. Wanneer daarvan sprake is verschilt per geval en is vanuit juridisch oogpunt niet makkelijk te beoordelen.
Zware mishandeling
Als u iemand opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebrengt, kunt u maximaal 8 jaar celstraf krijgen. Dit heet zware mishandeling (artikel 302 Sr); als het slachtoffer overlijdt zelfs maximaal 10 jaar gevangenisstraf.
OmniRecht heeft 35 advocaten gespecialiseerd in strafrecht.
Het opzettelijk aantasten van iemands fysieke integriteit is een misdrijf. De wetgever gedoogd dan ook geen opzettelijke slagen en verwondingen.
De maximumstraffen voor verschillende vormen van mishandeling variëren van 3 jaar tot 15 jaar. In sommige gevallen kan de strafeis hoger zijn dan 15 jaar. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling met een terroristisch doel. De rechter mag bij ernstig geweld nooit alleen een taakstraf geven.
Voorbeelden van mishandeling zijn een droge klap of schop (alleen pijn, geen letsel), mishandeling met behulp van een slagwapen en een kopstoot. Daarnaast kent de wet zware mishandeling en mishandeling met (zwaar) letsel of zelfs de dood tot gevolg.
Bij zware mishandeling moet er opzet bestaan op het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, terwijl bij de art. 300 Sr. variant het zwaar lichamelijk letsel alleen een bijkomend gevolg is van de mishandeling, zonder dat dit ook echt de bedoeling was.
Op eenvoudige mishandeling staat maximaal drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie (max. 19.000,-). Wanneer de mishandeling zwaar lichamelijk letsel heeft veroorzaakt, kan de gevangenisstraf maximaal 4 jaar zijn.
Wat is eenvoudige mishandeling
Hierin is de lichtste vorm van mishandeling geregeld ofwel eenvoudige mishandeling. Hierin staat het volgende: iemand die mishandelt wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de vierde categorie.
U heeft of had ernstig letsel door het geweldsmisdrijf
Letsel wordt door het Schadefonds als 'ernstig' bestempeld wanneer u meerdere keren medisch werd behandeld, het herstel lange tijd duurt/duurde of als herstel niet mogelijk is. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een gebroken been of arm waarbij operatie nodig was.
Onder passieve mishandeling vallen lichamelijke en geestelij- ke verwaarlozing. Heel vaak komt niet één vorm van kindermishandeling voor bij een kind, maar wordt het kind op meerdere manieren mis- handeld, bijvoorbeeld zowel lichamelijke mishandeling en seksueel misbruik.
Mishandeling met de dood tot gevolg. Huiselijk geweld. Stalking/belaging. Openlijke geweldpleging.
Na de aangifte starten we een onderzoek. Alles wat we tijdens zo'n onderzoek doen, bijvoorbeeld een buurtonderzoek en verhoor van getuige(n) en verdachten, komt op papier. Dat noemen we een proces-verbaal. Als het politieonderzoek klaar is, gaat alles naar de officier van justitie.
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Het toepassen van geweld is strafbaar in Nederland. Er bestaat geen 'recht' op zelfverdediging. Je kan alleen een beroep op noodweer doen. In Nederland is zelfverdediging, noodweer vastgelegd onder artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht.
Volgens de wet is het toegestaan om jezelf of een ander met geweld te verdedigen om een aanval te stoppen. Hierbij moet gepast geweld worden gebruikt. Als de grenzen van het gepaste geweld worden overschreden, dan is er sprake van noodweerexces. Zelfverdediging met gepast geweld wordt noodweer genoemd.
Als het tot een veroordeling komt, kan het zijn dat daarvan aantekening wordt gemaakt in de justitiële documentatie. Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden.
Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten. Deze schakelt de belager enkele minuten uit zonder blijvend letsel aan te brengen. In de tijd dat de aanvallen “knock out” is kan jij jezelf in veiligheid brengen en naar de politie gaan om aangifte te doen.
Spugen is vies en niet netjes is ons geleerd door onze ouders, maar spugen kan strafrechtelijk behalve als belediging ook als een mishandeling worden opgevat.
Het is een strafbaar feit en valt onder de misdrijven met verzwarende omstandigheden. Partnergeweld komt vaker voor dan je denkt.
Maar wanneer is een mondelinge bedreiging een misdrijf? Het moet gaan om bedreiging met geweld, moord, mishandeling of brandstichting. Dit geldt ook voor een schriftelijke bedreiging (e-mail, sms, Whatsapp etc.). In het geval een bedreiging gepaard gaat met algemene uitlatingen, dan is er geen sprake van een misdrijf.