“Ik word blij als iemand zichzelf laat zien tijdens een sollicitatie. Dit kan zijn in de manier waarop het cv opgemaakt is, in de motivatiebrief of bijvoorbeeld tijdens het sollicitatiegesprek. Zo krijg ik echt een goed beeld of iemand bij het team en de organisatie past.
Sollicitatievraag 10: Waar krijg jij energie van? Ook dit is zo'n persoonlijke vraag die je op meerdere manieren kan beantwoorden. Belangrijk is dus weer dat je eerlijk en enthousiast overkomt. Zo breng je die energie meteen over naar jouw gesprekspartner(s).
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Laat merken dat je enthousiast bent door vrolijk te kijken en met regelmaat te (glim)lachen. Andere mensen ervaren een glimlach als een uitnodiging om met je te praten. Daarnaast wordt een glimlach geassocieerd met vriendelijkheid en zorgt het ervoor dat mensen een positief gesprek verwachten.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Wat trekt je aan in dit bedrijf? Noem bijvoorbeeld de prettige werkomgeving, de bedrijfscultuur en de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Laat blijken dat je hebt verdiept in de organisatie. Je kunt bijvoorbeeld relevante trends of producten noemen die je aanspreken.
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken. Vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn.
Draag kleding die comfortabel zit en goed past: geen trekkende stof bij de knoopjes. Neem je cv en een schrijfblok mee in een map of in een nette tas. Ook al is het nog zo warm buiten, draag geen mouwloze hemdjes, top of slippers. Verder is een verzorgd uiterlijk erg belangrijk.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
"Wat spreekt je aan in deze job?" Via deze vraag polst de werkgever of je de vacature wel deftig bekeken hebt. Zorg er voor dat je minstens 3 argumenten kan geven waarom je de job wilt. Denk maar aan het bedrijf, takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden, …
Geluk draait onder andere om positieve emoties
Maar, dat niet alleen. Ook relaties, zingeving, succes en flow ervaren zijn allemaal factoren die in belangrijke mate bijdragen aan gelukkig zijn. En juist door te zorgen voor een goede balans tussen de verschillende onderdelen draagt het bij aan je geluk.
Het zijn normale reacties op nare gebeurtenissen. Ook als u veel zorgen heeft, bijvoorbeeld over geld, werk, relaties, uw gezin of uw gezondheid, kunt u zich somber voelen. Somberheid komt veel voor. Het voelt soms heel zwaar, maar is meestal tijdelijk.
Wat is een normale termijn waarbinnen je kunt verwachten dat een potentiële werkgever laat weten of je wel of niet op gesprek mag? Senior HR adviseur Marlica Ligtelijn van Rabobank Rotterdam: 'Normaal gesproken mag je binnen twee weken een reactie verwachten, tenzij vooraf duidelijk een andere termijn is aangegeven.
Vertel bijvoorbeeld waarom je interesse direct getrokken werd door de vacature: “Ik volg jullie al tijden op social media en toen ik zag dat jullie een vacature hebben op de verkoopafdeling, maakte mijn hart direct een sprongetje!” Kies een stijl die bij je past en probeer het iets minder standaard en juist meer ...