Honing met een vochtgehalte lager dan 17,1 % gaat (mits goed bewaard) niet gisten. Een vochtgehalte tussen 17 en 19 % is nog redelijk veilig, maar bij een vochtgehalte van 20 % en hoger treedt op den duur gisting op.
De kleur en de smaak van honing worden bepaald door de oorsprong van de nectar. Honing bevat gemiddels 38% fructose (vruchtensuiker), 31% glucose (druivensuiker), 10% andere suikers (zoals maltose en sacharose) en 17% water.
Gemiddeld is honing samengesteld uit: 18% water, het lage watergehalte in honing heeft een remmende werking op de aanwezige schimmels en gistcellen. 79% suikers: 69% enkelvoudige suikers: 38% glucose (druivensuiker), 31% fructose (vruchtensuiker), 10% meervoudige suikers (maltose, sucrose, diverse suikers).
Het gisten komt doordat er teveel vocht in de honing zit. Misschien niet verzegelde honing geoogst? Je kan het rustig eten door de yoghurt of de havermout. Ermee bakken kan ook.
Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suikers: circa 40% fructose, circa 30% glucose, wat sucrose, maltose en overige suikers. Dit verschilt per honingsoort. Daarom is het lastig te beoordelen wat honing exact doet met je bloedsuikerspiegel.
Om versuikerde honing weer vloeibaar te maken is het mogelijk de honing te verwarmen tot 40°C. Zet een honingpotje dan in een pannetje warm water en laat het langzaam smelten. Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Honing kan niet bederven
Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de honing terugbrengt tot minder dan 20%. Door het lage waterpercentage kunnen bacteriën lastig de honing aantasten en gist deze niet snel.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Honing kent geen houdbaarheidsdatum. Ook al kijk je er jaren niet naar om, dan nog kun je het zonder zorgen (of buikpijn) gebruiken. Dit komt door de hoge hoeveelheid suikers en lage concentratie vocht. Dit geeft bacteriën en gisten geen kans om groot te groeien.
Echte honing is vloeibaar goud, dat bijen maken van nectar. Je koopt echte honing bij voorkeur niet in de supermarkt maar rechtstreeks van de imker want er is helaas er is ook veel 'nephoning' te koop. Gewone honing die je in de supermarkt kunt kopen kan zomaar eens imitatie van honing bevatten.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.
Rauwe raathoning
Raathoning, ook wel brokhoning genoemd, is de meest zuivere vorm van rauwe honing. De bijen maken zowel de raat als de honing volledig zelf. Raathoning eet je met was en al.
Acaciahoning is een milde en vloeibare honing met een delicate en verfijnde smaak. Dankzij zijn hoog gehalte aan fructose blijft hij dan ook een heel lange tijd vloeibaar. Dat maakt acaciahoning uitstekend voor gebruik in gerechten.
Honing is ongetwijfeld een goede aanvulling op ons dieet en kan ons helpen minder calorieën te consumeren, waardoor we sneller af zullen vallen. Je dag beginnen met een glas warm water met honing verbetert de fundamentele lichaamsfuncties die ons helpen bij het afvallen.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Als voorbeeld van schimmels die in honing aangetroffen kunnen worden, kunnen Aspergillus spp.en Penicillum spp.worden genoemd. Van Aspergillus spp. is bekend dat ze enkel in de vorm van sporen in honing kunnen voorkomen.
Gistende honing kan u herkennen aan de geur, die heeft wat weg van fruitcider en bovenaan ziet u een dikke laag schuim. Die wordt gevormd door het ontsnappende koolzuurgas.
Versuikerde honing vloeibaar maken
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Acaciahoning bevat bijvoorbeeld weinig fructose en versuikert minder snel.
Bij het gisten van honing ontstaat alcohol, bepaalde zuren en koolzuurgas, hetgeen de schuimlaag boven op de honing veroorzaakt. Gistende honing heeft een fruitachtige smaak. kristallisatiekernen.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie!