En die beschadigingen kunnen op latere leeftijd weer lichamelijke klachten veroorzaken.” Uit diverse onderzoeken blijkt dat een bevalling de belangrijkste risicofactor is voor latere bekkenbodemproblemen. Zo heeft 15 procent van de vrouwen die één kind hebben gebaard, klachten van een verzakking.
Volgens gynaecoloog Kluivers krijgt ongeveer 40 procent van de vrouwen na een vaginale bevalling een verzakking, toch ontstaan de klachten vaak pas rondom de menopauze. Ongeveer 2 op de 5 vrouwen in Nederland heeft een vaginale verzakking.
Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd. De belangrijkste oorzaak is schade of verzwakking van de spieren, steunweefsel en zenuwen van de bekkenbodem die deze organen ondersteunen.
Vermijd te veel oefeningen waarbij je staand bezig bent. Dit geldt zeker wanneer je nog in de 6 – 12 weken periode na je bevalling zit. Geef de zwaartekracht geen kans om je verzakking te verergeren of er een te veroorzaken. Buikspieroefeningen die neerwaartse druk op je bekkenbodem zetten.
Klachten bij een verzakking
Bijvoorbeeld een zwaar gevoel in je vagina of onderin je buik, een zeurderig gevoel in je benen of liezen, lage rugklachten of het gevoel alsof er een bal tussen je binnen zit of het gevoel ergens op te zitten.
Als de vrouw geen operatie wenst, is het soms mogelijk om met een ring (ook wel pessarium genoemd) de verzakking als het ware in de schede wat op te duwen, waardoor deze geen klachten meer geeft. Deze ring moet eens in de 3 tot 6 maanden gecontroleerd worden, omdat er drukplekken in de vagina kunnen ontstaan.
De huisarts kijkt niet alleen of er een verzakking is, maar onderzoekt ook de huid rondom de vagina en de anus. Zo is het bijvoorbeeld goed te zien of je ooit uitgescheurd of ingeknipt bent en of de huid nog goed doorbloed is (wat na de overgang soms niet het geval is).
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten. Wellicht moet je de intensiteit en duur wat aanpassen.
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup, rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon een stukje wandelen en dan een stukje rennen. Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren.
Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.
Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is er geen behandeling noodzakelijk. Wel is het zo dat bij een milde verzakking de kans op goed effect van een operatie groter is dan bij een ernstige verzakking.
Verzakkingen komen veel voor, vooral na de overgang.. Zo'n 25 procent van de vrouwen krijgt ermee te maken. Door bevallingen en ouder worden kunnen verzakkingen ontstaan. Als de organen verzakken kan de werking van de organen minder goed zijn.
Vanaf dag vier na de bevalling kun je bekkenbodemoefeningen doen om je bekkenbodemspieren weer te verstevigen. Overleg dit wel met je verloskundige. 1. Span drie keer per dag zes seconden de spieren rond je vagina, anus en plasbuis aan zonder je bilspieren en benen aan te spannen.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Vermoeidheid bij verzakking
Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
Een verzakking (prolaps)
Bij een verzakking zijn één of meerdere organen uit het kleine bekken omlaag gezakt via de schede. Er kan dus sprake zijn van een verzakking van de blaas, baarmoeder of de endeldarm maar ook een combinatie is mogelijk.
Bij een verzakking heeft u altijd 4 keuze mogelijkheden
Bekkenfysiotherapie: Met bekken fysiotherapie ondersteunt u de bekkenbodem spieren en daarmee de verzakking. De verzakking zal hiervan meestal niet geheel weggaan maar het kan klachten van het plassen, ontlasting of het gevoel van de verzakking wel verbeteren.
Bij een zwakke bekkenbodem kunnen er klachten zijn zoals minder 'gevoel' hebben bij het vrijen, moeilijker tot een orgasme komen of urineverlies tijdens het vrijen of bij een orgasme. Als er ook een verzakking bestaat is de gemeenschap soms moeilijker of pijnlijker.
Dag 10 tot 6 weken na de bevalling
Je kunt de bekkenbodem en buikspieren nu weer een beetje voelen, maar nog niet krachtig aanspannen. Tot 3 weken na de bevalling mag je deze spieren nog niet maximaal belasten. Na 3 weken kun je de oefeningen uit gaan breiden.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als u ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie.
Vaak ook ontstaat een verzakking pas na de overgang, omdat de bekkenbodem dan door een veranderde hormoonhuishouding minder steun biedt. Door middel van gerichte oefentherapie kunnen lichte vormen van verzakkingen worden opgeheven en verergering kan worden voorkomen.