Parijs is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine. Parijs zelf telde op 1 januari 2019 2.165.423 inwoners, daarbij de banlieues, het geheel van de voorsteden en forensensteden, niet meegerekend.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.
Met zijn 2 miljoen inwoners in de eigenlijke stad en 10 miljoen voor de hele agglomeratie, met inbegrip van de voorsteden, is het na Londen de grootste agglomeratie van West-Europa. Parijs wordt naast Londen, New York en Tokio beschouwd als een van de grote vier wereldsteden.
Gemiddeld betaal je in Parijs op dit moment ruim 10.000 euro per vierkante meter. Daarmee is de woningprijs in tien jaar met ruim 60 procent gestegen, blijkt uit cijfers van notarissen.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
Bij het eten drinken de Fransen... water. Normaal gesproken betaalt u niet voor de kan die standaard op uw tafeltje wordt neergezet maar er wordt natuurlijk niet alleen maar water gedronken in dit land van de wijnstok.
Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Het gemiddelde maandbedrag in de hoofdstad is 1641 euro. Alleen in Londen (1850 euro) en koploper Parijs (1964 euro) betaal je meer.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
"Fransen eten vaak niks meer na het ontbijt, dus ze lunchen stipt om 12.00 uur. Anders worden ze heel ongedurig. De lunch duurt vaak wel tot 14.30 uur."
Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting.
De Parijse metro wordt voor bijna 90 procent van de bezoekers als veilig beschouwd, maar passagiers moeten zich bewust zijn van de risicomogelijkheden bij het gebruik van het openbaar vervoer.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
Totale kosten voor een citytrip Parijs
Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel kost het nu bij elkaar? Alles opgeteld kom ik neer op 940 euro voor 5 dagen. Dit is 188 euro per dag.
Hoeveel geld heb ik nodig per dag om in Parijs te blijven? Als u alleen reist naar Parijs, 100 EUR een dag moet genoeg zijn. Als u kiest voor een hotel voor uw verblijf in Parijs, zal de prijs stijgen naar 170 EUR. Een paar zal moeten betalen rond 310 EUR voor één dag in Parijs.