Welke vormen moet ik vermijden? Een veel voorkomende vorm van harde alcohol is alcohol denat. Deze staat bekend om de uitdrogende werking op de huid. Verder doen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl je huid ook niet veel goeds.
De goede soorten alcohol
Cetylalcohol en stearylalcohol zijn twee bekende soorten hiervan. Typisch worden vetalcoholen gebruikt als verzachtend en verdikkend middel in huidverzorging. Ze zijn niet irriterend en kunnen zelfs fijn zijn voor een droge huid.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Alcohol kan je huid namelijk flink uitdrogen en irriteren… En hoewel alcohol veel wordt toegepast in anti-acne producten, triggert het de talgproductie en verergert het acne.
Na 1 week. Nu begin je als matige drinker enkele voordelen op te merken van stoppen met drinken. Je gaat weer beter (en dieper) slapen. Alcohol lijkt vaak wel te helpen om in slaap te vallen, maar verstoort eigenlijk de slaap, waardoor je een 'vals slaapgevoel' krijgt en uitgeput wakker wordt.
Je hebt geen katers meer
Als je stopt met drinken heb je geen katers meer. Je staat niet op met hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid na een avond drinken. Je bent vrolijker en voelt je fitter. En dan werk, studeer en sport je ook een stuk makkelijker en met meer plezier!
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Zo verergert alcohol de klachten van huidziekten als eczeem, acne, psoriasis, netelroos en couperose. Doordat alcohol je huid uitdroogt, kunnen schilfers ontstaan en zijn rimpels duidelijker te zien. Ook is je risico op huidinfecties verhoogd, omdat alcohol je immuunsysteem onderdrukt.
Droge huid
Alcohol droogt de huid uit. Het drinken van teveel alcohol is slecht voor de huid. Alcohol blokkeert als het ware de hormonen in het lichaam die ervoor moeten zorgen dat je huid niet te snel uitdroogt. Onze nieren gaan bij het drinken van alcohol ook meer vocht uitscheiden.
Als voorbeeld het desinfecteren van nattere oppervlakken. Dan wordt aangeraden om een hoger percentage te gebruiken, zoals bijvoorbeeld 80% alcohol. Dit komt omdat, water ook oplosbaar is in alcohol en dit zorgt ervoor dat de verhouding (water / alcohol) verandert.
Als je ethanol vaak op je huid krijgt, kan ethanol het vettige beschermlaagje op je huid aantasten. Hierdoor kan je huid droog en gevoelig worden. Een droge en gevoelige huid beschermt je minder tegen andere irriterende stoffen. Je huid laat deze sneller door, waardoor je last kunt krijgen van huidirritatie.
Methylalcohol of methanol (CH3 OH) is zo'n andere soort alcohol. Het ziet er hetzelfde uit als ethylalcohol maar is veel giftiger. Het zit onder anderen in spiritus. Methylalcohol is giftig voor de zenuwen.
Gedenatureerde alcohol 96% kun je gebruiken voor het verwijderen van parfum-, lijm- of viltstiftvlekken. Ook kun je het gebruiken voor het reinigen van je huid, instrumenten en oppervlakten. Gedenatureerde alcohol is ongeschikt gemaakt voor consumptie.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).
Door overmatig alcoholgebruik kan men een droge huid krijgen en worden rimpels zichtbaarder. Netelroos, eczeem, rosacea (couperose), acné, rhinophyma ('bloemkoolneus') en psoriasis worden over het algemeen niet veroorzaakt door alcoholgebruik, maar het gebruik kan de klachten wel verergeren [4,5].
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Als je veel en vaak alcohol drinkt, kan je lever ernstig beschadigd raken. Het duurt dan maanden voordat je lever helemaal schoon is en weer normaal zijn werk kan doen.
Ongeveer 75% van de mensen met hersenschade herstelt in een bepaalde mate als ze de juiste behandeling krijgen. Naar schatting herstelt 25% uiteindelijk helemaal, 25% gedeeltelijk en nog eens 25% enigszins (Cox et al., 2004). 25% van de mensen met alcoholgerelateerde hersenschade herstelt - ondanks behandeling - niet.