Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Hoeveel chocolade tijdens de zwangerschap? Het advies luidt om niet meer dan 200mg cafeïne per dag binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Om die hoeveelheid binnen te krijgen, moet je behoorlijk wat chocolade eten: namelijk ongeveer 5 repen pure chocolade of 10 repen melkchocolade.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Notenallergie en zwangerschap
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Neem een soep bij de lunch, bijvoorbeeld een tomaten- of pompoensoep, wortel- of courgettesoep of een soep vol verschillende gesneden groenten. Maak van een ei eens een boerenomelet (bij de lunch).
Kant-en-klare mayonaise kun je gewoon eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap.