HDMI met Ethernet bestaat sinds juni 2009 met de komst van HDMI 1.4. Een HDMI-kabel en aansluiting heeft een apart datakanaal voor ethernet. Dit kanaal maakt het mogelijk internet- en netwerkgegevens via HDMI door te geven. Hierdoor hoeft je maar één van de apparaten met een netwerkkabel of via Wi-Fi te verbinden.
Wanneer je de HDMI-kabel voor HDMI ARC gebruikt heb je geen extra kabels nodig, terwijl de optie met optische kabel een extra kabel is.
High Speed HDMI
Deze HDMI-kabel laat een grotere data-overdracht toe. Dit soort kabel is bedoeld om Full HD 1080p-signalen en verder te verzenden, inclusief beeldtechnieken zoals 4K, 3D en Deep Color. Deze kabel is dus op maat gemaakt voor 3D-beelden en de 4K Ultra HD-resolutie.
Met een Standard-kabel kijk je hd tv (1080i). Een High-Speed-kabel toont Ultra HD (4K) en HDR. Als er op het label de toevoeging 'with Ethernet' staat, laat de kabel ook internetverkeer door. Elke HDMI-kabel met High Speed is prima, als deze niet te lang is.
Het verschil is de verversnelheid waarmee het beeld wordt vertoond. HDMI 1.4 heeft een verversnelheid van 30 Hz en HDMI 2.0 60 Hz. Dit betekent dat met een HDMI 2.0 kabel het beeld 2x zo snel wordt ververst en dus een vloeiender beeld toont.
Let op met het gebruik van lange HDMI kabels! Bij lange HDMI kabels, vanaf zo'n 5 meter, kan het mogelijk worden dat er ruis ontstaat op het beeld. In dat geval moet je ook een HDMI versterker aansluiten om goed beeld te krijgen.
Vanaf hdmi 1.4 ondersteunen alle hdmi kabels ethernet. Hierdoor kan je bijvoorbeeld je smart tv verbinden met je router om zo een snelle internetverbinding te garanderen. Hoe recenter de hdmi versie, des te hoger de maximale internetsnelheid. Zo is 2.1 de snelste versie en 1.4 de minst snelle versie.
Het HDMI-signaal is vrij sterk, digitaal opgebouwd, en minder gevoelig voor storingen dan "ouderwetse" analoge signalen. In de meeste gevallen kan men zonder problemen kabels gebruiken tot zo'n 5 á 10 meter lang. In veel gevallen werken ook kabels van 15 meter lang, of zelfs 20 meter lang zonder problemen.
Stap 3: verbind de mediabox met de tv
Verbind nu de mediabox met de tv via de hdmi kabel. Gebruik een hdmi 2.0b kabel als je 4K beelden wil bekijken met een verversingssnelheid van 50 hertz.
Een kabel heeft vergulde connectoren om twee redenen. De voornaamste reden is de overgangsweerstand verlagen. Goud geleidt een stuk beter dan nikkel of koper. Daarom kost het minder moeite om een elektrisch signaal te transporteren van de kabel naar het apparaat, of andersom.
Wat heb je nodig? Voor een werkende HDMI 2.1 verbinding moeten de kabel, de tv en de aangesloten bron deze versie ondersteunen. In 2019 kwamen de eerste tv's met HDMI 2.1 ondersteuning uit. De connector van de HDMI 2.1 kabel is even groot als die van vorige versies.
1. Kijk of de kabel 'High Speed', 'Premium High Speed' of 'Ultra High Speed' vermeldt. Als je HDMI-kabel dat niet duidelijk benoemt, kun je de informatie wellicht vinden bij de fabrikant en/of met de gegevens die op de kabel zelf gedrukt staan.
4K op 120Hz
Gebruik dan een Ultra High Speed 2.1 HDMI kabel. Een Ultra High Speed kabel ondersteunt een maximale resolutie en verversingssnelheid van 4K op 120Hz of 8K op 60Hz.
Terwijl je via een standaard HDMI verbinding alleen beeld- of geluidssignalen verstuurt, heeft een ARC verbinding een extra functie. Hiermee stuur je geluidssignalen van een tv terug naar de afspeelbron, zoals een receiver of soundbar. Je hebt dus maar 1 2.0b kabel nodig om beeld- en geluidssignalen te verzenden.
De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC zitten in de bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van Audio Return Channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. De bandbreedte is het frequentiebereik of de hoeveelheid gegevens die tegelijk kan worden verzonden.
Optische kabels ondersteunen Dolby Digital, terwijl HDMI naast Dolby Digital ook Dolby True HD en DTS-HD Master Audio ondersteunt. Deze Dolby versies zijn bovendien van hogere kwaliteit dan Dolby Digital en wordt onder andere voor Blu-ray gebruikt. Met een HDMI kabel heeft u dus meer opties dan met een optische kabel.
Zoals gezegd is het resultaat van de test interessant want de conclusie is dat alle HDMI kabels inderdaad hetzelfde zijn. Een kabel werkt of hij werkt niet; dat is het enige. Wanneer een kabel signaal doorgeeft dan is deze ook van goede kwaliteit. Er is geen sprake van een doffer beeld of meer ruis.
Na de hoofdaansluiting splitst het signaal in het tv en internetsignaal. Hiervoor gebruik je verschillende kabels: coaxkabel en internetkabel. Al onze mediaboxen gebruiken een coaxkabel. De Mediabox Next daarnaast ook een internetkabel.
Als je een HDMI-verbinding gebruikt, kan dat storing veroorzaken. Gebruik een andere kabel of plaats de kabel of het product in een andere positie. Als het kan, verwijder je de HDMI-verbinding en probeer je een analoge verbinding (scart, phono enz.). Kijk of dat een verschil maakt.
Ja, door middel van een zogenaamd HDMI koppelstukje kun je een HDMI kabel eenvoudig verlengen. Het is altijd beter om een kabel aan één stuk te nemen en koppelstukjes zo veel mogelijk te vermijden.
HDMI staat voor High-Definition Multimedia interface en draagt zowel video- als audiosignalen digitaal over. Doordat het signaal ongecomprimeerd wordt overgedragen is de geluids- en beeldkwaliteit beter dan bij analoge aansluiting zoals SCART of het wel digitale DVI.
Een Micro-HDMI naar HDMI kabel is voldoende om alsof je laptop aan te sluiten op een TV met HDMI-poort.
Ook de HDMI kabel kan kapot zijn, lees hier hoe je dit test. Je kunt makkelijk uitsluiten dat de HDMI kabel kapot is, door het eens te proberen met een andere HDMI kabel.
Samsung heeft aan de website FlatpaneldHD bevestigd dat vier 4k-tv's van dit jaar over een hdmi 2.1-aansluiting beschikken: de Q95T-, Q90T-, Q80T- en Q70T-reeks. Voor de twee laatstgenoemde modellen betreft het alleen de tv's vanaf 55"; de Q80T met 49" heeft bijvoorbeeld geen hdmi 2.1.