Gemiddeld zitten er 5,44 gram vezels in volkoren pasta. Deze hoeveelheid vezels is per 100 gram ongekookte volkoren pasta en is een gemiddelde van vijf verschillende volkoren pasta's. De laagst gemeten hoeveelheid vezels in volkoren pasta is 4,2 gram per 100 gram.
Volkoren pasta is een stuk gezonder dan normale (witte) pasta, het bevat namelijk meer voedingsvezels die positief werken voor de darmen en je langer een vol gevoel geven. Lang niet iedereen vind volkorenpasta echter lekker, vooral kinderen houden meer van witte pasta.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Ze sluizen de pasta deels onverteerd door naar je dikke darm. En dat is goed nieuws voor de bacteriën in je darm: zij zijn dol op al die zetmeeldeeltjes. Ze fermenteren het zetmeel en zetten dat om in gezonde voedingsstoffen. Koude pasta kan daarom helpen om een gezondere darmflora te krijgen.
Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenmeel.
Oergranen bevatten een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Het is echter niet zo dat speltpasta altijd een gezondere keuze is dan volkorenpasta.
Volkorenpasta met meeste vezels
Zoals in de tabel hierboven te lezen bevat Demeter speltvolkoren tagiatelle de meeste vezels, namelijk wel 4 gram vezels per 100 gram. Hierna volgen de volkorenpasta's van Grand'Italia met gemiddeld de meeste vezels, 3,6 gram vezels per 100 gram.
De Atkins Penne, AH Biologische volkoren penne, AH Penne spelt volkoren en AH Rode linzen pasta bevatten alle vier voldoende vezels en zijn daarmee een gezonde keuze. Tip: bevat je pasta meer dan 6,0 gram vezels per 100 gram? Dan is het over het algemeen een gezonde keuze.
Concreet zijn er ook niet zoveel verschillen tussen klassieke spelt of volkoren pasta. In feite is er maar één groot verschil en dat is het vezelgehalte! In spelt pasta is het vezelgehalte gemiddeld 3,8 g vezels per 100 g. In volkoren pasta is dit makkelijk het dubbele en zit dit gemiddeld rond de 6g vezels per 100 g.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen is het belangrijk om voldoende groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten te eten. Hoewel het eten van voedingsvezels belangrijk is voor een gezonde buik is het niet verstandig om de hoeveelheid vezels die je eet van de ene op de andere dag te verdubbelen.
Kortom: ook volgens het Voedingscentrum kun je om af te vallen gerust pasta blijven eten. Sterker nog: het kan je, door het verzadigde gevoel dat het geeft, zelfs hélpen af te vallen, mits je de juiste pasta eet, met voldoende groenten, eiwitten en het liefst een zo natuurlijk mogelijke saus.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
De Spaghetti van Grand'Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test.
In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.