De Amerikaanse koelkast staat ook bekend om de ingebouwde ijsblokjes machine (Ice-dispenser). Met een druk op de knop krijg je ijsblokjes die automatisch worden gemaakt door de ijsblokjes machine. Er is altijd een voorraadje aan ijsblokjes aanwezig.
Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag. Hoe snel maakt een Amerikaanse koelkast ijsblokjes? Als je je koelkast/vriezer net hebt geïnstalleerd voor het eerste gebruik, dien je 12 uur te wachten voordat je ijs kunt maken.
Hoe werkt een ijsblokjesmachine? Een ijsblokjesmachine werkt volgens hetzelfde principe als waarmee u handmatig ijsblokjes maakt. Door de ijsblokjesmachine te vullen met water, ontstaan er ijsblokjes. Het verschil met handmatig ijsblokjes maken, zit hem in de wachttijd.
Blokjes die men in de horeca gebruikt, worden namelijk gemaakt met een ijsblokjesmachine. Bij industriële machines groeien ijsblokjes meestal laagje voor laagje rond een ijskoud staafje waar water op wordt gesproeid. Die langzame opbouw zorgt dat onzuiverheden uit het water verdwijnen en het ijs helder blijft.
Amerikaanse koelkasten zijn vrijstaande koel-vriescombinaties waarbij het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zijn geplaatst. Hierdoor staan ze ook wel bekend als side by side koelkasten. Dit model is al jaren erg populair omdat ze over veel ruimte beschikken.
Het voordeel van Amerikaanse koelkasten is de grote hoeveelheid opbergruimte in zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte. De afmetingen daarentegen kunnen een nadeel zijn. Het is namelijk niet makkelijk om deze koelkast via de deuropening of het raam naar binnen te krijgen.
Gemiddeld gaat een Amerikaanse koelkast 10 tot 15 jaar mee maar het hangt uiteraard af van de kwaliteit van de koelkast. Overigens is het niet zo dat je een koelkast direct de deur uit moet doen zodra er een onderdeel stuk is.
Bij grote ijsblokjesmachines worden de blokjes gevormd rond stalen pennetjes (foto). Die zijn heel koud, en er wordt water op gesproeid, dat bevriest. Zodra de blokjes klaar zijn, worden de pennetjes heel even iets boven het vriespunt gebracht, zodat de blokjes eraf vallen. Daardoor zit er een putje in de blokjes.
In de ijsklontjes zit een vloeistof die bevriest wanneer ze enkele uren in de vriezer liggen. Door de plastic buitenkant kan de vloeistof er niet uitlopen, waardoor er geen smeltwater in je drinken komt. Deze plastic ijsblokjes zijn dus perfect als je niet houdt van ijsklontjes die je drinken waterig maken.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Hoe werkt een Ijsdispenser? Bij een Amerikaanse koelkast met ijsdispenser heeft u direct de beschikking over ijsblokjes, crushed ice (geschaafd ijs) en water. U plaatst simpelweg uw glas in de de dispenser en het door u gekozen product wordt in uw glas geplaatst.
De meeste huishoudelijke ijsmakers verbruiken tussen 50 en 150 watt per uur. De meeste ijsmakers hebben een ingangsvermogen van tussen de 50 en 180 watt. Professionele ijsblokjesmakers voor de horeca hebben echter een veel hoger stroomverbruik van 180 watt tot 500 watt en meer.
Om ijsklontjes te maken vul je simpelweg de 2 houders met water. Zodra de inhoud bevroren is, keer je de houders om met de draaiknoppen en komen de ijsblokjes los. In de handige bewaarbak neem je het ijs overal mee naartoe. Handig voor een feestje, barbecue of picknick.
Zeker wanneer je minder frequent gebruik maakt van de schaafijsmachine of water-dispenser is een Amerikaanse koelkast zonder vaste wateraansluiting ideaal. Het belangrijkste voordeel is namelijk dat je niet afhankelijk bent van een waterkraan waarop de koelkast moet worden aangesloten.
Een energiezuinig model vinden we in de Samsung RS68A884CSL/EF. Met een energieklasse C behoort deze koelkast tot de meest energiezuinige modellen op de markt.
Amerikaanse koelkasten zijn niet zozeer groter in de hoogte, maar met name in de breedte en diepte. Kijk dus goed naar de afmetingen van het apparaat. Houd er ook rekening mee dat je aan beide kanten van de Amerikaanse koelkast nog wat ruimte vrij moet houden zodat het apparaat goed zijn warmte kwijt kan.
Dat kan met deze herbruikbare vierkante ijsklontjes. Zelfs water ziet er super uit met deze vrolijke kleuren. Je gebruikt ze als gewone ijsklontjes alleen smelten deze niet. Ze mogen in de vaatwasser na gebruiken en daarna weer snel de vriezer in.
Eén ijsklontje bevat ongeveer 15 ml water.
De term 'whisky on the rocks' is afkomstig uit Schotland. In een ver verleden werden stenen uit de rivier gebruikt om de whisky te koelen. Dit was dus letterlijk whisky on the rocks drinken, door het toevoegen van stenen.
Doordat hij van hoge kwaliteit is, maar laag geprijsd is hebben wij de Samsung RS68A8821SL gekozen tot beste Amerikaanse koelkast algemeen. De koelkast beschikt in totaal over 609 liter inhoud, 402 liter aan koelruimte en 207 liter aan vriesruimte en beschikt over een water en ijsdispenser.
Per jaar zijn de energiekosten van de koel-vriescombinatie €65,- en die van de Amerikaanse koelkast €89,- op basis van €0,35 per kWh.
Een Amerikaanse koelkast heeft de ventilatie aan de onderzijde van de koelkast (in de plint). Daar wordt zowel lucht aan- als ook afgezogen. Dit in tegenstelling tot een Koreaanse koelkast. Door dit systeem kan een Amerikaanse koelkast dan ook strak tegen de achtermuur geplaatst worden.
Het is aangetoond dat producten die heel koel bewaard worden tot twee maal langer vers en houdbaar zijn. Dit is ook de reden dat 4°C de ideale temperatuur is. Want: hoe langer eten goed blijft, hoe minder verspilling. Minder eten weggooien levert milieuwinst.
Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.