Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.
Zo'n groeispurt kan zo rond de tweede levensweek van je kind, rond de zesde week en rond de derde maand gebeuren, maar ook op andere momenten. Door in te gaan op de behoefte van je kind aan extra voedingen duurt het niet lang voor je melkproductie toeneemt.
De meeste meisjes hebben een groeispurt als ze tussen de tien en veertien jaar oud zijn, met een piek rond hun twaalfde jaar. Meisjes schieten eerst de hoogte in. Zijn ze voor het eerst ongesteld geweest, dan groeien ze niet meer zo snel. Er komt dan gemiddeld nog maximaal acht centimeter bij.
In principe hoef je niet naar de huisarts als je kindje groeipijn heeft. Het is vervelend, maar onschuldig. In sommige gevallen kan er meer aan de hand zijn.
Wat is de groeispurt? Als kinderen in de puberteit komen, zorgen de hormonen ervoor dat ze sneller groeien. Meestal merk je eerst dat de voeten snel groeien. In het jaar daarna vliegt je kind de lengte in, vooral bij jongens gaat de groei vaak meer dan twee keer zo snel als daarvoor.
Een kind groeit in het eerste jaar ongeveer 25 cm. Daarna groeien kinderen gemiddeld 6 cm per jaar. In de pubertijd volgt een groeispurt. De snelheid waarmee uw kind groeit is sterk afhankelijk van de lengte van u en uw kind.
Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Dit kan kinderen belemmeren bij hun dagelijkse bezigheden, zoals sporten. Één op de vijf kinderen/ jongeren hebben hier last van. Het is heel normaal en verder ongevaarlijk.
Wanneer er sprake is van groeistuipjes, wordt hiermee bedoeld de onwillekeurige trekkingen van de spieren in het gezicht van een baby. Deze groeistuipjes komen gedurende de eerste levensmaanden geregeld voor. De oorzaak hiervoor is het niet geheel rijp zijn van het zenuwstelsel.
Slaapregressie 4 maanden: omrollen. Slaapregressie 8 maanden: zitten en kruipen. Slaapregressie 12 maanden: beginnen met lopen. Slaapregressie 18 maanden: zelfstandig lopen.
Voeding rijk aan calcium, vitaminen, mineralen en vooral eiwitten maar het beste voedingsmiddel dat het groeihormoon in het lichaam stimuleert is bruine rijst, tarwemeel, volkorenpasta, meergranenbrood, … Maar ook verse groenten, fruit, eieren, havermout, sojabonen, spinazie en vis.
Vanaf een jaar of vier groeien kinderen ongeveer zes centimeter per jaar. Tijdens de groeispurt in de puberteit kunnen ze gemiddeld wel twaalf centimeter per jaar groeien. Kinderen in de groei zijn regelmatig moe, omdat groeien veel energie kost.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Het is grappig hoe je toch bepaalde dingen vergeet uit het eerste levensjaar van een kind totdat je er weer vol in zit.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Het advies is om je baby niet langer dan 1 uur achter elkaar en niet langer dan 2 uur per dag in een wipstoeltje en/of autostoeltje te laten liggen.
Wees niet verbaasd als je baby niet ongestoord slaapt 's nachts, en allerlei bewegingen maakt met de armen en benen. Geen zorgen. Deze schokkerige bewegingen maken deel uit van de normale ontwikkeling van je baby.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Fladderen bij opwinding is een heel normaal verschijnsel. Bijvoorbeeld als je elkaar na een tijdje weer ziet en jouw kind heel enthousiast is. Bij heftige emoties kan het fladderen nog langer duren. Soms gaat een kind erbij springen of rondjes draaien.
Welke leeftijd? Groeipijn komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 8 jaar. Bij kinderen jonger dan 3 is het zeldzaam. In dat geval moeten andere mogelijke oorzaken worden onderzocht.
Eén van de dingen die kan helpen tegen groeipijn is het creëren van warmte door over de spieren heen te wrijven. Lukt dit niet goed bij jezelf dan biedt een fysiotherapeut wellicht uitkomst. Iets anders dat kan helpen is om de spieren geleidelijk langer te maken door het uitvoeren van rekoefeningen.
Groeipijn komt veel voor onder kinderen. Het is pijn in de beide benen, rond de knieën, kuiten, dij- of scheenbenen. De pijn komt vaak in de nacht en duurt ongeveer een kwartier. Overdag hebben kinderen vaak geen last van pijn, dit komt doordat de botten dan belast worden door te lopen en spelen.
50 cm bij de geboorte, 74 cm op 1 jaar. In de eerste drie maanden groeit hij met 10 cm en in zijn eerste jaar met 24 cm.
Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.