Het inbeslaggenomen geld wordt opgeslagen op het politiebureau. Er wordt geregistreerd om hoeveel geld het gaat, waarom iets in beslag is genomen, en van wie het is.
Als de politie iets in beslag genomen heeft, krijgt u een bewijs van ontvangst. Uw spullen worden tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau. Daarna gaan ze naar het beslaghuis. Elke eenheid van de politie (behalve de Landelijke Eenheid) heeft een eigen beslaghuis.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel.
Vinder wordt eigenaar
Daarna wordt het eigendom van de vinder. Het jaar gaat pas in nadat het gevonden goed bij de gemeente is aangemeld. Een vinder die te laat of geen aangifte doet, wordt pas na twintig jaar eigenaar van zijn vondst. Als de eigenaar zich binnen een jaar meldt, moet de vinder zijn vondst teruggeven.
Voorlichter Shirien Elsaid van Politie Midden-Nederland: ,,Die dragen wij over aan het Openbaar Ministerie (OM).'' Persvoorlichter Brechtje van de Moosdijk van het OM: ,,Drugs en wapens worden vernietigd, geld komt op een speciale bankrekening van de Staat en goederen komen terecht bij de Domeinen Roerende Zaken (DRZ) ...
Een auto kan ook in beslag genomen worden bij een verkeersongeval of wanneer er meerdere malen is gereden zonder geldig rijbewijs dan wel als de auto niet is verzekerd. Daarnaast heeft ook de Belastingdienst bij een belastingschuld de mogelijkheid de auto in beslag te nemen.
Het teruggeven van in beslag genomen goederen gaat via het Openbaar Ministerie. Dit kan enkele weken duren. Van belang hiervoor is dat de zaak onherroepelijk moet zijn. Dit houdt in dat de termijn waarin in hoger beroep kan worden gegaan, te weten twee weken na de uitspraak, moet zijn verstreken.
Als u een voorwerp vindt, moet u zo snel mogelijk aangifte doen van de vondst. U doet aangifte bij de gemeente waar u de voorwerpen heeft gevonden. Vindt u een voorwerp in een woning, gebouw of een vervoermiddel? Dan moet u dit melden bij de bewoner of gebruiker van de woning, het gebouw of het vervoermiddel.
Wanneer je iets waardevols gevonden hebt, moet je dit melden bij het politiebureau in de gemeente waar je woont. Je kunt ervoor kiezen een melding te maken van de vondst of je kunt het bij de politie in bewaring geven.
Allicht meer in de stad, want het principe is: geld vind je op plaatsen waar veel mensen passeren én waar ze hun geld bovenhalen. Dus in winkelstraten, maar evengoed op parkings van snelwegen en supermarkten, in tankstations enzovoort. Maar ook onbewoonde uithoeken verdienen alertheid.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Het overgrote deel van de inbeslaggenomen drugs wordt vernietigd door middel van verbranding. Kleinere hoeveelheden worden eerst opgespaard en eens in de zoveel tijd voor vernietiging aangeboden. Bij één Parket worden kleinere hoeveelheden door de politie zelf vernietigd.
Denk aan drugs, wapens, auto's, geld, telefoons of vuurwerk. Maar ook gegevens op een computer of bijvoorbeeld een bankrekening. De politie mag om drie redenen beslag leggen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, om strafbare spullen van straat te halen of om iets af te pakken dat met crimineel geld is gekocht.
Spullen die in beslag worden genomen, komen terecht bij de zogeheten Domeinen: officieel Domeinen Roerende Zaken. De Domeinen is de wettelijke bewaarder van inbeslaggenomen goederen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert Domeinen Roerende Zaken dat ook.
De politie of opsporingsinstantie mag in bepaalde gevallen voorwerpen of voertuigen in beslag nemen.
Je kunt met je Wereldpas in Nederland maximaal 1500 euro per dag opnemen. Bij geldautomaten van de Rabobank kun je 5 keer per dag geld opnemen tot maximaal 1250 euro per dag. Bij automaten van Geldmaat kun je 5 keer per dag geld opnemen tot maximaal 1250 euro per dag.
Wanneer de schat gevonden is, dient de vinder met 'bekwame spoed' de schat te melden bij de gemeente. De gemeente zal vervolgens controleren of de eigenaar inderdaad onmogelijk getraceerd kan worden. Mocht dat het geval zijn, dan mag u zichzelf een echte geluksvogel noemen.
De briefjes zijn nog steeds een wettig betaalmiddel, maar worden sinds 2019 niet meer opnieuw gedrukt. Er circuleren binnen de Europese Unie nog ruim 393 miljoen 500 eurobiljetten (waarde van ruim 186 miljard euro) en ruim 757 miljoen 200 eurobiljetten.
De centrale banken van Duitsland en Oostenrijk zullen vanaf vrijdag 26 april geen 500 eurobiljetten meer uitgeven. De andere zeventien Europese centrale banken haalden het paarse biljet in januari dit jaar al uit de omloop.
Bij De Nederlandsche Bank kunt u eurobankbiljetten en verzamelaarsmunten omwisselen. Bijvoorbeeld een biljet van 100 euro voor 5 biljetten van 20 euro. U leest hier meer over de mogelijkheden en voorwaarden.
In Nederland kan de officier van justitie voor het onderzoek van een ernstig misdrijf in bepaalde gevallen de politie de opdracht geven je telefoon af te tappen of ander elektronisch verkeer te onderscheppen, gedurende maximaal vier weken.
De deurwaarder mag uw in beslag genomen auto niet verkopen als hij van te voren weet dat deze minder zal opbrengen dan de beslag- en verkoopkosten die de deurwaarder daarvoor zal moeten maken.
U moet de leasemaatschappij op haar verzoek machtigen om het nodige te doen om een eind aan het beslag te maken of dat te voorkomen. Deze verplichtingen gelden ook bij buitengebruikstelling van het voertuig in verband met openstaande boetes.