Voor een intercontinentale vlucht is het advies om 4 uur van tevoren aanwezig te zijn, voor een Europese vlucht 3 uur. Er zijn nog een aantal handelingen die op Schiphol plaatsvinden en tijd in beslag nemen, waar dit advies op is gebaseerd: Inchecken. Security controle.
Schiphol zelf adviseert over het algemeen om 2 uur van tevoren aanwezig te zijn voor internationale vluchten. Houdt wel rekening met de extra reistijd van bijvoorbeeld shuttle parkeren bij Schiphol.
Toch geven we je graag een algemene richtlijn mee. Bij vluchten binnen Europa raden we aan uiterlijk 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij de incheckbalie op het vliegveld. Voor intercontinentale vluchten hanteren wij een adviestijd van minimaal 3 uur van tevoren.
De eerste vraag begint al als je nog thuis bent. Want voordat je naar Schiphol vertrekt, is het handig om te weten hoe laat je precies op de luchthaven moet zijn. Voor iedereen die vliegt vanaf Schiphol geldt: je bent vlak voor de incheckbalie van je vlucht opent welkom in de vertrekhal.
Ook vraagt de luchthaven passagiers om zo min mogelijk bagage mee te nemen. Door reizigers vier uur voor vertrek de vertrekhal in te laten, wil de luchthaven voorkomen dat passagiers te vroeg in de rij gaan staan voor de incheckbalies en veiligheidscontrole.
Hoe lang van tevoren aanwezig: de richtlijnen
Voor een intercontinentale vlucht is het advies om 4 uur van tevoren aanwezig te zijn, voor een Europese vlucht 3 uur. Er zijn nog een aantal handelingen die op Schiphol plaatsvinden en tijd in beslag nemen, waar dit advies op is gebaseerd: Inchecken. Security controle.
Voor intercontinentale vluchten adviseert Schiphol minimaal 3 uur van tevoren aanwezig te zijn, voor Europese vluchten 2 uur, maar dat is niet altijd voldoende.
Online inchecken betekent dat u niet in de rij hoeft te staan op de luchthaven om in te checken en bagage wordt snel en efficiënt afgegeven.
Bij de meeste airlines kun je vooraf online inchecken. Als je vooraf online bent ingecheckt, maar met ruimbagage reist, moet je op Schiphol alsnog in de rij voor de bagage drop-off staan. Het voordeel is wel dat je in dit geval bij de meeste airlines gebruik kunt maken van de eerdergenoemde selfservice drop-offs.
Het belangrijkste document dat je moet uitprinten voordat je gaat vliegen, is je boarding pass. Deze pas, ook wel instapkaart genoemd, bevat essentiële informatie zoals je naam, vluchtnummer, vertrek- en aankomsttijden en de gate waar je moet instappen.
We adviseren je nu minimaal 3,5 uur van tevoren aanwezig te zijn (ongeacht jouw vakantiebestemming). Heeft het zin om nog eerder naar de luchthaven te gaan? Nee. Veel luchtvaartmaatschappijen hanteren geen andere openingstijden voor de incheckbalies en bagage drop-offs.
Amsterdam Schiphol heeft drie vertrekhallen. De meeste internationale vluchten vertrekken vanaf vertrekhal 3, hoewel achterin deze vertrekhal ook budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair worden ingecheckt. Vluchten van KLM vind je in vertrekhal 2 en de meeste vluchten van Transavia worden ingecheckt in vertrekhal 1.
Over het algemeen wordt geadviseerd om twee uur voor vertrek op het vliegveld te zijn voor een Europese vlucht. Reis je naar een risicobestemming, zoals de Verenigde Staten of Israël, dan kun je er beter drie uur van tevoren zijn. De veiligheidscontrole is strenger, dus het kost wat meer tijd om bij de gate te komen.
Bij aankomst op Schiphol adviseren wij u om naar de vertrekhal te gaan. Voor de meeste KLM-vluchten moet u naar vertrekhal 1 en 2. Op de luchthavenschermen vindt u het juiste nummer van de incheck- en bagageafgifteruimte voor uw vlucht.
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig. De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).
De openingstijden op de meeste luchthavens zijn: Europese vluchten: afgeven tot 40 minuten voor vertrek.Intercontinentale vluchten: afgeven tot 60 minuten voor vertrek.
De algemeen geldende regel binnen de Europese Unie: je mag alles bij elkaar 1 liter aan vloeistoffen meenemen in je handbagage, verdeeld over verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
Online inchecken helpt je om de wachttijden op de luchthaven te verkorten, door extra documentcontroles te vermijden en een online instapkaart beschikbaar te hebben.
Minder kans op overboeking
Als je online incheckt, is de kans kleiner dat je geweigerd wordt, omdat je dan al een stoel aangewezen krijgt. Passagiers die op de luchthaven inchecken hebben een grotere kans om geweigerd te worden op de vlucht, omdat de meeste stoelen dan al vergeven zijn.
Met je boardingpass, ook wel de instapkaart van Transavia genoemd, ga je door de security controle en stap je het vliegtuig in. Er zijn verschillende soorten boardingpassen: de papieren boardingpass en de mobiele boardingpass. De papieren variant print je thuis uit en neem je mee naar de luchthaven.
Drukste dagen Schiphol zijn eind juli en begin augustus
Als je de drukte op Schiphol wilt vermijden, dan kun je het beste je vlucht op een rustige dag of tijd boeken. Je kunt ook online inchecken en een tijdslot reserveren bij de security check van Schiphol.
Schiphol adviseert reizigers om dunne kleding en lage schoenen te dragen als je 'soepel door de securitycontrole' wilt gaan. "Denk bijvoorbeeld aan een joggingbroek, comfortabel in een legging met bijpassende top of een dunne spijkerbroek met een leuk shirt", luidt het advies.
Schiphol zelf adviseert om maximaal 3 á 4 uur van tevoren naar de luchthaven te komen. Het heeft geen zin om eerder te komen, omdat het onboardingsproces van jouw vlucht eerder simpelweg nog niet toegankelijk is. Door eerder te komen draag je enkel bij aan de drukte.