Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een
Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent. Bovendien gaat een gameverslaving ten koste van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk.
Gamen onder scholieren
Ruim een kwart (27%) doet dit bijna dagelijks. Dit blijkt uit ons Peilstationsonderzoek Scholieren 2019. In 2021 gamede 13% van de leerlingen in het voortgezet onderwijs intensief. Intensief gamen is 24 of meer uren per week gamen.
Je reageert geïrriteerd of kwaad als iemand je stoort bij het gamen. Het lukt je niet om je te houden aan de tijdslimiet die je voor jezelf stelt. Je voelt je somber en hebt negatieve gedachten. Je voelt je vervreemd van de werkelijkheid.
Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
In onderzoek is aangetoond dat jongeren die problematisch gamen vaker negatieve emoties en psychosociale problemen ervaren. Ze hebben vaker last van frustratie, stress, depressieve gevoelens en zijn minder tevreden over het leven. Dat blijkt uit dit en dit onderzoek naar mentale gezondheid bij jongeren die gamen.
Gamen stimuleert vooral een bepaald deel van de hersenen en een ander gedeelte juist veel minder. Die onbalans vergroot de kans op hersenaandoeningen als schizofrenie, Alzheimer en depressies. Het antwoord op de vraag 'wat doet gamen met je hersenen' is dus eenvoudig: niet veel goeds.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
De gevolgen van een gameverslaving zijn groot: andere hobby's en bezigheden sneeuwen onder en offline sociale contacten lijden eronder. Het gamen levert problemen op voor zowel de persoon zelf als de omgeving. Jongeren lopen het risico om steeds minder of helemaal niet meer naar school of opleiding te gaan.
Gamen kan ontspannend en rustgevend zijn, maar ook competitief. Je kunt concurreren met anderen.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Er is sprake van riskant gamegedrag wanneer gamen zo'n grote plaats in iemands leven inneemt, dat het ten koste gaat van andere zaken. Wie riskant gamegedrag vertoont, loopt het risico om een gamestoornis te ontwikkelen.
Op 11-jarige leeftijd gaat het om bijna de helft van de jongeren (49,3%), op 12-jarige leeftijd ongeveer 86% en op 13- jarige leeftijd 96%. Gamen vormt voor sommigen, onder meer door de toegankelijkheid, dan ook een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding.
Uit onderzoek blijkt dat met gamen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en strategisch inzicht worden getraind. Ook blijkt uit onderzoek dat juist het samenspelen een grote motivatie is, omdat veel kinderen samenspelen of met elkaar overspelletjes uitwisselen.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
Bij de meeste mensen die afkicken van gamen duren de ergste afkickverschijnselen van het gamen 3–4 dagen.Maar de ontwenningsverschijnselen van het gamen kunnen weken tot maanden aanhouden.
Voor alle vragen over gamen, drank, drugs, pillen en gokken kan je terecht bij de DrugLijn. De DrugLijn staat in voor informatie, een luisterend oor, een eerste advies en doorverwijzing. Www.druglijn.be/gamen biedt gamers een anonieme en gratis zelftest die helpt nagaan hoe riskant gamegedrag is.
Tips voor een betere gamebalans
Zorg ervoor dat het gamen je sociale contacten, sport, werk of school niet in de weg gaat zitten. Maak duidelijke afspraken met jezelf en met anderen. Bijvoorbeeld over wanneer en hoelang je wil gamen en (tot) hoe laat. Maar ook over hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven.
Gamers zitten vaak lang achter elkaar op dezelfde plek. Dit kan zorgen voor pijn aan spieren en gewrichten. Bijvoorbeeld aan schouders, nek en rug. Dat kun je lezen in dit onderzoek over gamen, beweging en lichamelijke klachten en in dit artikel over computergebruik, nekpijn en hoofdpijn.
Gamen: het langdurig spelen van computerspelletjes wordt gerelateerd aan vermoeide ogen, omdat de ogen steeds moeten focussen tussen verschillende punten. Andere omgevingsfactoren: denk aan slechte belichting, te weinig of juist te veel, reflecties van het scherm en een slechte zithouding.
Het spelen van games heeft veel verschillende positieve effecten. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven.