Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 700 verschillende soorten pasta bestaan. De 700 soorten pasta zijn onderverdeeld in gedroogde pasta, verse pasta, lange pasta, korte pasta, gevulde pasta en nog veel meer categorieën.
We weten allemaal hoe spaghetti eruit ziet, maar wist je dat er in Italië meer dan 300 soorten pasta's zijn? Penne, orecchiette, fusilli, linguine, bucatini, farfalle, rigatoni… Er zijn evenveel soorten Italiaanse pasta als er manieren zijn om ze te bereiden.
Pasta is niet zomaar pasta. Pasta is verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen, smaken, kleuren en wordt gemaakt en gecombineerd met veel verschillende ingrediënten. Daarom kun je pasta zien als een verzamelnaam voor Italiaanse deeg dat gekookt moet worden en vaak gecombineerd wordt met lekkere sauzen.
De belangrijkste reden waardoor een pasta een bepaalde vorm heeft, is namelijk waarmee de pasta wordt gecombineerd. De vorm is bedacht om goed te hechten aan de saus, de ragout, de boter, de bouillon of de olie.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
Fun fact: Fettuccine alfredo, het bekende pastagerecht met boter en Parmigiano Reggiano kaas, wordt in Amerika aangeprezen als 'klassiek Italiaans'.
De dikke Spaghetti, Spaghettoni genoemd, is een dikkere variant van een grote klassieker. Spaghettoni is lang en rond en de naam betekent “stukjes touw” in het Italiaans.
Middeleeuws Italië
Het oudst bekende recept voor pasta verschijnt rond het jaar 1000 in het boek "De arte Coquinaria per vermicelli e macaroni siciliani", (De kunst van het koken van Siciliaanse macaroni en vermicelli) geschreven door Martino Corno, kok van de machtige Patriarch van Aquilea.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels 'pizzaioli' waren die ze bakten.
Ravioli is een gevulde pasta: het zijn vierkante of ronde pakketjes met een kartelrandje. Het zijn net kleine cadeautjes, de verrassing zit in hem in de vulling.
Je gaat naar de Chinees en bestelt een portie bami. Echt Chinees? Niet echt, zo blijkt uit tv-programma Keuringsdienst van Waarde. De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta.
Cannelloni's zijn grote, dikke staafjes pasta. Ze kunnen opgevuld worden met vlees, vis, groentjes, … . Het is de eenvoudigste gevulde pasta. Recept: Cannelloni gevuld met ricotta en spinazie.
Het klinkt ontzettend Italiaans, maar de oorsprong van spaghetti ligt toch echt daarbuiten. Er bestaat een theorie die zegt dat spaghetti uit China komt, waar ze altijd al eiernoedels aten. Toch bestaan er meer aanhangers van de theorie dat de Arabieren hun pasta naar Sicilië brachten tijdens de bezetting.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Pasta koken zoals echte Italianen dat doen
Tijdens het koken kan het deeg soms snel te gaar zijn, zodat er een groot stuk van de structuur en de smaak verloren gaat. Daarom koken de Italianen hun pasta steevast al dente: nét beetgaar zodat alle smaken optimaal vrijkomen.
Het is precies de juiste combinatie van zoet en romig. Na het eten drinken veel Italianen nog een digestif, zoals limoncello (citroendrank) of een espresso om je grote maaltijd van zojuist iets makkelijker te kunnen verteren.
Hoeveel gram ongekookte pasta per persoon? Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
De naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders. Die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten.
Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum)tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Couscous valt binnen de productgroep granen. Je kunt couscous prima als vervanger van rijst, pasta of aardappels eten.
Rendang Sapi. Rendang is gekozen tot meest populaire gerecht ter wereld. Van oorsprong een gerecht uit de Minangkabau-cultuur, dat werd geserveerd bij ceremoniële gelegenheden, of om gasten te eren tijdens feestelijke gelegenheden.
Patat. De Nederlanders worden beschouwd als wereldkampioen op het gebied van snacks. Naast kroketten van kaas, vis of vlees en frikandellen, die doen denken aan gefrituurde worstjes, is friet zeer populair.