De Nederlander keek in 2021 gemiddeld 154 minuten per dag naar televisiezenders (2 uur en 34 minuten); dit is 6 minuten minder dan in 2020. Het percentage uitgesteld kijken binnen zes dagen na de uitzenddag steeg in 2021 naar 17,2%, wat overeenkomt met 27 minuten per dag. In 2020 was dit nog 24 minuten per dag.
Voor degenen die op een computer werken, is het beperken van de schermtijd na het werk extra belangrijk. Probeer je te houden aan maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag. Dit is inclusief tv-kijken en gamen.
De aanbevolen schermtijd is maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer (maximaal 4 momenten per dag).
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Eschenbach MaxTV bril
Voor mensen die behalve hun gehoor en gevoel ook nog deels beschikken over hun zicht, is een tv-bril een uitkomst. Met deze Eschenbach MaxTV bril ziet u uw televisie twee keer zo groot en hoeft u niet meer uw ogen dicht te knijpen.
Een computerbril (ook wel beeldschermbril) is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de afstand tussen je ogen en je beeldscherm en alles daartussen.
Naast het corrigeren van de minsterkte, en het geven van oogdruppels geven wij de 20-20-2 regel mee. Neem na 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden. En ga elke dag minimaal 2 uur naar buiten.
De dagelijkse schermtijd van Nederlanders ligt hoog. Ruim een kwart (28%) kijkt meer dan 6 uur per dag naar een beeldscherm. Bij dertigers is dit zelfs bijna twee op de vijf (38%). Dit vindt een meerderheid van hen dan ook teveel (61%), net als de helft van alle Nederlanders (50%).
Het beeldschermwerk moeten ze, verdeeld over de dag, regelmatig onderbreken. Idealiter staat een werknemer elk half uur even op, bijvoorbeeld voor een kop koffie, een toiletbezoek of een lunchwandeling. Er moet zeker elke twee uur een onderbreking van het beeldschermwerk zijn.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Waarom je schermtijd beperken belangrijk is
Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen.
- De gemiddelde gebruiker kijkt 221 keer per dag op hun telefoon. - De gemiddelde gebruiker kijkt dus meer dan 1500 keer per week op hun smartphone. - Gemiddeld wordt de smartphone 3 uur en 16 minuten per dag gebruikt. - 4 op de 10 gebruikers voelt zich verloren zonder telefoon.
Jongeren onder de dertig jaar kijken het vaakst van iedereen op hun scherm. Zij behalen gemiddeld 3 uur en 21 minuten telefoontijd per dag.
Een computerscherm geeft licht. Te lang naar een scherm kijken kan daarom hetzelfde voelen als in een lamp kijken: je ogen raken er vermoeid van. Ook wanneer de tekst op een beeldscherm lastig te lezen is (en je dus moeite moet doen om het te lezen) kunnen je ogen vermoeid raken.
Een groot deel van de kinderen die langdurig achter een beeldscherm zitten, heeft last van vermoeide, branderige, droge en tranende ogen. Langdurig beeldschermgebruik kan ook leiden tot hoofdpijn, wazig- en dubbelzien.
Schermen zijn al jaren niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, maar zorgen ook nog steeds voor problemen en weerstand. Die problemen zijn er in verschillende vormen en maten. Wie lange tijd achter elkaar leest of achter een beeldscherm zit, kan bijvoorbeeld last krijgen van vermoeide ogen.
20 minuten gamen, TikTokken of lezen, dan 20 seconden #ffwegkijken en 2 uur per dag naar buiten: de 20-20-2 regel is in het leven geroepen om te voorkomen dat kinderen slechte ogen krijgen, ook bekend als bijziendheid of myopie.
Waardoor wordt bijziendheid veroorzaakt? Bijziendheid komt doordat het oog te lang is; de afstand tussen de voor- en achterkant van het oog is te groot of doordat het hoornvlies te bol is voor de lengte van het oog. Het brandpunt van het licht valt dan vóór het netvlies, waardoor voorwerpen op afstand er wazig uitzien.
Myopie of bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril of lenzen met min-sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld.
Overdadig tv-kijken zou volgens ander onderzoek ook de kans verhogen op onder meer obesitas, slaapproblemen, gedragsstoornissen en cognitieve problemen. Zeker bij kinderen en jongeren is oplettendheid geboden. Dat te veel televisiekijken dergelijke gevolgen kan hebben, komt niet puur door het staren naar het scherm.
Neutraliseert het blauwe licht; Vermindert lichtschittering; Brengt je ogen tot rust en zorgt dat je minder knijpt met je ogen; Zorgt voor een scherper contrast.