U laat rouwbloemen bezorgen op het adres waar de overledene opgebaard ligt. Dit kan een huisadres zijn, of een uitvaartcentrum. De rouwbloemen gaan met de kist mee tijdens de uitvaart. Bloemen bezorgen bij een crematorium kan alleen op de dag van de uitvaart.
Rouwstukken blijven enkele dagen mooi, omdat ze in oase gestoken zijn en de bloemen zo worden voorzien van water. Een biedermeier is een rond rouwstuk, gemaakt in een bolle vorm. Het wordt vaak besteld door familie, vrienden, collega's en andere mensen die dichtbij de overledene stonden.
Na een begrafenis kunt u ze op het graf laten liggen. Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
Wanneer u zelf de rouwbloem(en) wilt drogen, dan hangt deze op een droge en donkere plek. Het liefst een plek waar iemand niet snel komt, zodat er niet snel tegenaan gestoten wordt. Als de rouwbloem(en) gedroogd zijn, kunt u ze voor de zekerheid nog met haarlak inspuiten.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
De witte roos wordt echter ook al lange tijd gebruikt bij begrafenissen. Andere betekenissen van de witte roos zijn namelijk eerbied en herinnering. Om hun dierbare te eren, respecteren en herinneren wordt er door nabestaanden vaak een witte roos neergelegd op de kist van de overledene.
De gemiddelde prijs voor rouwboeketten ligt tussen de €25 en €50 euro. Een nabestaande boeket geeft u aan iemand die een dierbare is kwijt geraakt. Woorden schieten vaak tekort, bloemen kunnen die leegte opvullen. Het is een mooie manier om emoties te uiten en uw medeleven te tonen.
Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield.
U kunt bij het bestellen van een rouwboeket of rouwstuk dat u wilt laten bezorgen een bedrukt lint of een rouwkaart (Euro 2,95) bestellen. Hieronder staan enkele voorbeelden van teksten die u op het lint of op de rouwkaart kunt laten zetten. De teksten kunt u invullen bij het bestellen van een lint of rouwkaart.
Witte rozen kunnen staan voor eerbied, onschuld en jeugd. Rode rozen staan voor respect, liefde en moed. Roze rozen staan eveneens voor liefde, maar ook voor zachtaardigheid en elegantie. Geel staat voor vriendschap en donkerrode rozen staan voor verdriet en rouw.
Vaak wordt op de rouwkaart aangegeven welke bloemen de nabestaanden graag willen en in welke kleur. Als dit niet het geval is kun je altijd nog kiezen voor de lievelingsbloemen of bloemen in de lievelingskleuren van de overledene. Kies vooral voor bloemen waar jij je ook goed bij voelt om te geven.
Wit: reinheid, maagdelijkheid, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid en eenvoud. Paars: spiritualiteit, koninklijkheid, sensualiteit, wijsheid en aanzien. Roze: onschuld, lieflijkheid, romantiek, ingetogenheid, blijdschap, zachtheid en tederheid. Rood: liefde, hartstocht, moed en passie.
Dan kun je dat doen door het boeket op z'n kop op een donkere, droge plek te hangen. Kies dan wel voor een plek waar je niet vaak komt, zodat je er niet tegenaan stoot! Als je boeket voldoende gedroogd is, kun je het voor de zekerheid nog inspuiten met haarlak, dan blijft het nog mooier en kun je het langer te bewaren.
Om het arrangement water te geven kun je het beste een gieter gebruiken, waarbij je het water vanaf de bovenkant in het midden giet. De bloemist heeft tijdens het schikken van het arrangement het steekschuim gevuld met water en bloemenvoedsel. Je hoeft het arrangement daarom zelf geen bloemenvoedsel meer te geven.
Wat je meeneemt naar een begrafenis of crematie, is wederom een persoonlijke kwestie. Uiteraard hoef je niet iets mee te nemen. Mensen waarderen je komst al heel erg. In veel gevallen nemen mensen bloemen mee, wat eigenlijk altijd goed is.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.